Trouwe standhouder houdt het voor gezien

[Leni Paul] Meerdere malen sleepte Marcel Spaargaren de prijs voor onder meer de beste kwaliteit, beste Geraniumstand en beste presentatie op de Geraniummarkt in de wacht. Zijn fleurige bloeiende Geraniums en andere buitenplanten lokken ieder jaar al ver voor aanvangstijd velen naar zijn stand. Spaargaren is, na zestien jaar, zaterdag voor de laatste keer aanwezig als deelnemer. Hij beëindigt zijn bedrijf op de Bennebroekerweg.“Kleinschaligheid is vrijwel niet meer mogelijk in deze tijd,” aldus de kweker.
 
Spaargaren is nu 52 jaar en sinds hij de Middelbare Tuinbouwschool doorliep, stond voor de jonge Marcel vast dat hij in de voetsporen van vader en grootvader zou treden. “Ik heb nog wel stages gelopen in Denemarken en heb ook nog een rozenkwekerij helpen opzetten in Jamaica. Daarna ben ik in het bedrijf bij mijn ouders gekomen, In 1987 nam ik dat over. Mijn vader overleed in 1998 en heel veel jaren was ook mijn moeder actief in de kwekerij.”
 
Kleinschalig
“Ik kweekte verschillende soorten perkgoed en vooral veel Senecio herreianus, de bekende erwtenplantjes. Ik heb altijd een kleinschalig bedrijf gehad, 2100 m2 glas, maar wel boventeelten ook, zoals die Senecio.”
Op de veiling en daarbuiten stond Spaargaren bekend om de goede kwaliteit van zijn producten.“Ja, dat klopt. Ik streefde toch altijd naar goede spullen, ik hou van mijn product.”
 
Uit de mode
“Dat ik moet stoppen is omdat het voor kleine bedrijven steeds moeilijker wordt. Alles is ingesteld op grootschaligheid, ook bij de veiling. Het bemiddelingsbureau bestaat niet meer, de showkas is er ook niet meer. En als je ziet dat op een gegeven moment andere kwekers ook overgaan op die teelt van de Senecio en je prijzen, ondanks je goeie kwaliteit, onder de kostprijs komen, dan moet je stoppen. Soms raakt een plant ook uit de mode. Je ziet in de loop der jaren ook dat exporteurs failliet gaan en de grote exporteurs die blijven, die willen massa. Dat konden wij niet leveren. En dan kwam er ook nog de steeds stijgende gasprijs bij.”
 
Geweldig
Vanaf  januari is Spaargaren begonnen met de leegverkoop. En sinds kort trekken de prijzen toch weer wat aan. Maar spijt dat hij besloten heeft te stoppen, heeft hij echter niet. “Ach nee het is nu eenmaal zo. En sinds een jaar werk ik in een ander tuinbouwbedrijf. Mijn vrouw Wilma, zij is geweldig, runt sindsdien het bedrijf. Zij heeft zich altijd voor 100 procent ingezet. En als het bedrijf is leeg verkocht, begint zij weer in haar oude beroep als verzorgende in een verpleeghuis.“
 
Muziek
Naast het kwekersbestaan was Spaargaren ook ook altijd druk bezig met muziek. Hij speelde ooit bij Sursum Corda. Maar nu al weer vijftien jaar bij Aalsmeers Harmonie, die morgen ook op de markt van zich zal laten horen.
Marcel is lovend over de organisatie op de Geraniummarkt. “Echt goedkoop is de deelname niet, maar alles is prima geregeld. Alleen jammer dat er enkele jaren geleden is ingesteld dat er geen strook meer kan zijn voor de auto's. Dat is lastig bij het opbouwen.”
 
Afscheid
Wat de bezoekers bij mij kunnen verwachten zaterdag? In onze 75 vierkante meter grote stand hebben we weer de bekende Geraniums zoals we die altijd hebben, in 30 centimeter potten tot aan de kleinere. En dan hebben we de Surfinia in hangzakken en hanging baskets.“
 
Zaterdag zullen ongetwijfeld velen afscheid komen nemen van een trouwe deelnemer aan de Geraniummarkt. Marcel en Wilma zullen allebei aanwezig zijn.
 
Foto's: Marcel Spaargaren op de Geraniummarkt en met vrouw en kinderen in zijn kwekerij. (Foto's fam. Spaargaren)

[advertentie]

2 reacties

  1. Marcel en natuurlijk Wilma.
    Ik was natuurlijk al veel eerder op de hoogte van jullie besluit om te stoppen en vind het dan ook heel erg dat het na morgen voorbij is. Maar ik respecteer jullie besluit. Na zoveel jaren van topkwaliteit leveren op deze markt kan ik zeggen dat jullie voor mij de toppers waren. Zoveel betrokkenheid bij deze markt als jullie hadden zijn er maar weinig. Ik ben trots jullie op deze markt gehad te hebben. Ik ben van jullie gaan houden en vooral dat eerste kopie koffie vroeg in de ochtend en bij mooi weer altijd een ijsje. Denk eens na om bij de organisatie van deze markt te komen. Ik zie jullie morgen

    Henk en Ronald (voor de leken org. Geraniummarkt)

  2. Leuk artikel! Ja, we zullen Marcel op de geraniummarkt, en op de kwekerij zeker missen! Maar, zoals we zeggen, we respecteren zijn besluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel