Aanstaande zondag is de trans van de watertoren voorlopig voor de laatste maal te betreden. Bezoekers maken letterlijk plaats voor de slechtvalken, die zich in deze tijd van het jaar weer voorbereiden op het maken en uitbroeden van het nageslacht. Omdat de dieren hierbij volgens natuurkenners niet gestoord mogen worden, gaan de trans en de bovenverdieping op slot voor bezoekers. Zodra de jonge slechtvalken uitvliegen, gaat alles weer open voor de durfallen die de klim naar boven durven te maken. Vermoedelijk begin juni. De begane grond en de eerste verdieping, de zogenaamde ‘werkvloer’, blijven wel geopend voor activiteiten.
Het Rijksmonument, naar ontwerp van ingenieur Hendrik Sangster, neemt in populariteit toe als toeristentrekker. De vrijwilligers kijken terug op een prima jaar met 3600 bezoekers. Moedige klimmers komen niet meer alleen maar uit Aalsmeer, maar uit alle windstreken. Zie voor meer informatie de website van de watertoren.
Territoriumdrift
Wat zeker nog het noemen waard is, is Stichting Werkgroep Slechtvalk Aalsmeer. Bovenin de watertoren bevindt zich een broedkast – mét balkon – en enkele webcams die alle verrichtingen nauwlettend in de gaten houden en vastleggen. Via de Facebookpagina van deze werkgroep worden filmpjes en foto’s van de webcams gedeeld. Van mannetjes met territoriumdrift tot broedende vrouwtjes, eieren die uitkomen en jongen die gevoed worden. De website van de werkgroep is momenteel niet bereikbaar maar via de Facebookpagina is alles prima te volgen.
De watertoren is deze zondag geopend tussen 13:00 en 17:00 uur. Kosten voor de klim naar de trans: 1 euro voor kinderen en 2 euro voor een volwassene en gratis voor donateurs.
Tekst: Mariëlle Wegman, foto’s archief AV
(advertentie)