Titus Brandsma logeerde in Aalsmeer

Door: redactie. De bekende karmeliet Titus Brandsma speelde een rol bij het vaststellen van de grens tussen Aalsmeer en Kudelstaart. Rond 1930 ging de spreekwoordelijke kogel door de rooms-katholieke kerk; het jaar waarin de grenzen van de nieuwe RK-parochie Aalsmeer werden vastgesteld. Historicus Jan Willem de Wijn kwam tot de ontdekking dat Titus Brandsma in 1930 tot de ondertekenaars van de overeenkomst behoorde. Diezelfde Titus Brandsma staat op de nominatie van het Vaticaan om dit jaar heilig verklaard te worden. In de nieuwe Oud Nuus een verhaal over Brandsma.

Volgens de overlevering overnachtte Titus Brandsma minstens twee keer in het klooster op de Stationsweg. In de oorlog is hij door de Duitsers vermoord. Hij werd in 1985 zalig verklaard en waarschijnlijk in 2022 heilig verklaard. Het Vaticaan komt in Oud Nuus nog twee keer voor. De eerste keer is in oktober 1519 als Aalsmeerder Jacop Heijrikcx zich keert tegen een besluit van de dijkgraaf van Rijnland. Hij wordt als voorbeeld gesteld: zijn boete wordt verdubbeld en bovendien wordt hij veroordeeld. Nog voor het einde van de maand moet hij vertrokken zijn naar Rome voor een bedevaart en moet hij terugkomen met een bewijs dat hij bij het Vaticaan heeft aangeklopt. Daarna moet hij knielen voor de dijkgraaf en zijn spijt betuigen.

Titus Brandsma door A.M. Snoek-Ruiterman

In 1868 vertrekken vier Kudelstaartse katholieke jongemannen naar Italië om daar dienst te nemen in het leger van de paus. Leo XI stelt zich te weer tegen Garibaldi die met z’n zwarthemden streeft naar een eenheidsstaat. Uit heel Europa en Noord-Afrika worden soldaten (als zoeaven) in blauw-rode uniformen gehesen. In 1870 delft de paus het onderspit en keren de Kudelstaarters terug naar hun dorp. Tijdens hun afwezigheid is de houten noodkerk aan het Robend vervangen door de huidige stenen Sint Jan.

Plassen en meren
Verschillende auteurs schreven verhalen over Aalsmeerse watermassa’s. Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat het octrooi voor de droogmaking van het Stommeer werd uitgegeven (1622). De wijze waarop dit gebeurde, vond eerder plaats in Lisse. Die prelude van de Lisserpoelpolder wordt belicht door Stommeermolenbewoner Jan Hofstra. Jan-Maarten Pekelharing beschrijft tijdens het fietsen van rondjes rond het Legmeer over de uitbreiding tot de Legmeerplassen. Het eerste deel bevat de Noorder Legmeerplassen.

Ambtsketens
In een serie verhalen over de Aalsmeerse ambtsketens komt Luci Beumer-Persoon met de historie van ketens. Zij vult de hele lijst van alle Aalsmeerse burgemeesters sinds 1850 aan met het onderscheid of zij de eerste, dan wel tweede keten droegen. De huidige keten is de derde.

Kindertreinen
De wittebroodsweken van Cor Harting en Marian Boomhouwer vielen samen met de periode rond de bevrijding in mei 1945. Dochter Magda van der Schilden-Harting reconstrueert die periode aan de hand van haar vaders dagboekje. In het verhaal over de Hongaarse kindertreinen komt Jan Willem de Wijn uit bij twee nieuwe kinderen die ruwweg tussen 1920 en 1930 uit Hongarije kwamen. Broer en zus Jenö en Jolan Dobos kwamen bij Aalsmeerse pleegouders onder de pannen. Dirk Jongkind tekent de historische ervaringen van Henk de Gooijer aan de veiling Bloemenlust op. Dit keer gaan ze over verpakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin