Tientallen vluchtelingen opgevangen in Aalsmeer

Hotel Chariot (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Deze week zijn in Aalsmeer 40 tot 50 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in een aantal hotels. Er is voorlopig ruimte gereserveerd voor zo’n 120 vluchtelingen. Dit maakte de gemeente gisteren bekend. Een projectteam met vier ambtenaren is dagelijks bezig om de vluchtelingen van onderdak te voorzien. In Nederland is afgesproken dat de 25 veiligheidsregio’s in eerste instantie elk 2000 vluchtelingen zullen opvangen. Aalsmeer valt onder de regio Amsterdam-Amstelland.

Burgemeester Gido Oude Kotte vertelde donderdag tijdens de laatste vergadering in deze raadsperiode dat er de afgelopen week door het projectteam “ongelooflijk veel werk is verzet.” Binnenkort zet de gemeente een tweede lijn op;  het regelen van zorg, onderwijs en kinderopvang. Ook wordt gekeken of een aantal mensen een werkplek kunnen krijgen. Oude Kotte: “Maar alleen voor degenen die dat kunnen, want je kunt je voorstellen dat mensen uit oorlogsgebied een en ander hebben meegemaakt.” 

Klooster
De eerst vluchtelingen meldden zich maandag in Aalsmeer op het gemeentehuis en een politiepost. Onder meer in hotel Chariot aan de Oosteinderweg en in hotel Renaissance nabij Schiphol-Oost zijn vluchtelingen ondergebracht. De gemeente kijkt ook naar andere opvangplaatsen, mogelijk dat er slaapplekken worden gecreëerd in het klooster naast de Karmelkerk aan de Stommeerweg.

Huisvesting aanbieden
De gemeente zal nog niet actief bemiddelen als inwoners in Aalsmeer vluchtelingen in huis willen nemen. “Misschien in een later stadium,” zegt de woordvoerder. Via landelijke organisaties kunnen mensen die huisvesting aanbieden of als gastgezin willen dienen zich aanmelden. Rode Kruis, Leger des Heils en VluchtelingenWerk Nederland stroomlijnen met Takecarebnb  de opvang. 

Het Rijk heeft aangegeven dat zij de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gemeenten gaat financieren. De hoogte van de rijksbijdrage is nog niet bekend, ook niet wanneer het geld beschikbaar komt. Hoeveel vluchtelingen er in Aalsmeer in een gastgezin verblijven is onbekend, op sociale media is te lezen dat een aantal inwoners vluchtelingen in huis heeft opgenomen.

Zie takecarebnb

Foto’s archief AV/Arjen Vos

 

Lees vorig bericht

Around The Clock gaat met de tijd mee

Lees volgend bericht

Column: ‘The Voice (Kids) of Aalsmeer’


3 Reacties

  • Er zijn nog veel vluchtelingen uit andere landen. Ik lees hiier niets over.

  • bij ons in de hornmeer staat al een prachtige woning 1 jaar leeg tot mijn grote verbazing…………..

  • Mogelijk nog een idee om de leegstaande en vrijkomende woningen aan de Spoorlaan te gebruiken? Duurt nog een behoorlijke tijd tot de sloop en tot die tijd…..

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *