Tiendaags watersportspektakel vandaag van start

De Westeinder Water Week is hét watersportspektakel van de Westeinderplassen. Vanaf vandaag tot en met zondag 5 juli staat Aalsmeer bol van de watersportevenementen en nevenactiviteiten. Centrale locatie is het Surfeiland. Een interview met medeorganisator Joost Kempers van Kempers Watersport.

Kempers is voorzitter van de vrijwilligersstichting Westeinder Water Week die de Aalsmeerse waterweek organiseert. Wat er in de komende tien dagen te beleven is? Een greep: zeilwedstrijden met Draken om de Gaastra Cup, pramen bouwen door schoolkinderen, Aalsmeer Culinair, zeilwedstrijden, waterskiën, powerboatrace, AquaPalooza, suppen, beachvolleybal, rondvaarten, Proefvaren (culinaire vaartocht langs eilanden), bandjesavond,  havendagen, jazzconcerten, openstelling van de watertoren en windsurfen.
 
Promotie
Vanaf het eerste uur, in 2013, is Joost Kempers betrokken bij de Westeinder Water Week, die vanaf de eerste editie aansloeg. Zowel bij deelnemers als publiek. “Doel ervan was de watersport in Aalsmeer en op de Westeinderplassen méér te promoten,” zegt hij. Met activiteiten en gezelligheid voor iedereen, jong en oud.
 
“We hebben met de Westeinderplassen de Rolls Royce van de watersportgebieden in Nederland in huis. Het Surfeiland, als hart van de waterweek en met de grote feesttent, is een uitgelezen locatie. Een plek waar andere gemeenten in het Groene Hart jaloers op zijn. De bereikbaarheid is heel goed. In de omgeving is het prachtig fietsen en wandelen. En ook als het weer niet zo mooi is, is er van alles te doen. Voor iedereen die een leuk dagje uit wil.”
 
Kapstok
Als kapstok voor de waterweek diende het Nationaal Regenboog Evenement (NRE), een vijfdaags zeilspektakel met regenbogen op de grote meren in het Groene Hart. Dit jaar haakten enkele gemeenten af en bedacht de organisatie “iets net zo spectaculairs”: zeilwedstrijden met de Nederlandse Drakenclub om de Gaastra Cup.
 
In de afgelopen twee jaar boden steeds meer mensen, bedrijven en organisaties zich spontaan aan om in te haken op het evement. “Zo van: 'Joost, als ik volgend jaar wat kan doen, zeg het maar.' Steeds meer sponsors doen mee, vooral in natura. En er zijn organisaties buiten de watersport die met activiteiten toch graag iets willen doen, zoals het Crown Theater en The Beach. Het is onwijs leuk allemaal,” merkt Kempers op.
 
Steeds professioneler
The Beach in Aalsmeer-Oost was vorig jaar voor het eerst actief deelnemer. Het sport- en evenementencentrum kieperde een grote hoeveelheid zand op een deel van het Surfeiland en toverde zo heuse beachvolleybalvelden te voorschijn. “Het past uitstekend bij het water-, strand- en zomerfeest dat de Westeinder Water Week is.” Na het succes van 2014 komt The Beach nu dan ook graag terug.
 
Intussen, na het pionieren, is het amateurisme er volgens Kempers grotendeels af. Dat moest ook wel bij een evenement van deze omvang en met zulke ambities. Een evenement waar Aalsmeer trots op is en dat in zijn ogen alleen nog maar kan groeien. “Vorig jaar hebben we een slag gemaakt. Het draaiboek staat vast, de administratie staat op de rit en we hebben een gezonde begroting.”
 
Vernieuwingen
In deze editie zijn er enkele kleinere vernieuwingen doorgevoerd. Zo zal de grote tent op het Surfeiland meer dan tot nu toe openbaar terrein zijn. “De waterweek moet een feestje voor iedereen zijn. Natuurlijk krijgen de vips, die per slot betalen voor een arrangement, een speciale 'behandeling', maar het is echt niet alleen voor hen,” zegt Kempers.
 
Het eetevenement Aalsmeer Culinair wordt in 2015 niet meer verzorgd door toprestaurants van buiten, maar door lokale restaurants. “Die staan ook hun

mannetje en ze geven de waterweek nog meer een Aalsmeers tintje.”

 
Stranduitstraling
Het Surfeiland krijgt meer dan tot nu toe een stranduitstraling. Er komen barbecuefaciliteiten en er zijn drankjes, ook voor strandprijsjes. De culinaire happenings worden uitgesmeerd over drie dagen. Er verrijst dan een tentendorp, waar overal wat anders te doen is. 
 
Verder zijn er faciliteiten om met een boot mee te varen om zeilwedstrijden van nabij te kunnen volgen. Voorts zullen rondvaartboten pendelen tussen evenementen die op verschillende locaties plaatsvinden.
 
Aqua Palooza
Aan Aqua Palooza zullen voor het eerst ook pramen, Aalsmeers folklore, meedoen. Aqua Palooza? “Nee, dat is zeker niet iets alledaags bij ons,” legt Kempers uit. “Het is populair in de Verenigde Staten. Een soort Lowlands op het water, soms met duizenden boten en tienduizenden mensen die er met hun vaartuigen aan het strand gelegen iets gezelligs van maken. Dat heb je een heel klein beetje hier…, met zo'n honderd boten vorig jaar. Er wordt gebarbecued, er zijn dj's en er komen vooral jongeren op af. Het slaat aan, mede door de promotie via de sociale media voorafgaand aan Aqua Palooza. En het groeit. Dit wordt het derde jaar.”
 
Aantrekkelijke formule
Tot nu toe zijn het vooral Aalsmeerders die de Westeinder Water Week ontdekt hebben. Dat was ook de allereerste opzet. Maar iedereen is van harte welkom. Want ook voor mensen uit de regio, de rest van Nederland en buitenlandse toeristen is de formule aantrekkelijk. “Maar we groeien liever ieder jaar een beetje. Rustig aan. We zijn ook maar een vrijwilligersclub, en geen evenementenbureau. We zien wel waar het op uitdraait.”
 
Dit is een bewerking van het artikel dat eerder dit jaar verscheen in het watersportmagazine (Aals)meer: zomer van de Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie.
 
● Klik hier voor programma vandaag en hier voor weekendagenda
● Meer informatie op de website van de Westeinder Water Week
 
Foto's: de sponsors van de Waterweek met v.l.n.r. Joost Kempers van Kempers Watersport, Ron Leegwater en Mart Pfeifer van Rabobank Regio Schiphol en Marcel ven Wijk en Jan de Groot van De Meerse Accountants associatie (foto Arjen Vos). Daaronder beelden van vorig jaar met: 'Bouw een bootje', Aqua Palooza, lange afstandzwemmen en zeillessen (foto's archief AV).
 
– advertentie –

Eén reactie

  1. Misschien is het handig en raadzaam, om de bewoners uit de Hornmeer en zeker die langs het surfeiland wonen, eerder te informeren over de toestroom van verkeer en parkeren. Natuurlijk is iedereen welkom, maar logistiek moet het ook in orde zijn, van beide kanten. Heel veel succes, met erg mooi weer gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel