Fietsers kunnen straks niet meer via de Middenweg op en neer naar Aalsmeer-Oost. Dat besluit heeft B&W dinsdag genomen. De lokale bestuurders geven voorrang aan lange zware vrachtvoertuigen (oftewel LZV's) boven fietsers. Deze vrachtwagens mogen wel rijden op het weggedeelte dat taboe wordt voor fietsers. Het gaat om het stuk weg tussen woning en bedrijf van Ron Hooyman nabij de fietsbrug en de T-splitsing van de Middenweg, waar het vrijliggende fietspad ophoudt.
Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt het fietsverbod ingesteld vanwege de onveilige verkeerssituatie. Voor het besluit definitief wordt, kunnen inwoners via een zienswijze eventuele bezwaren kenbaar maken. De gemeenteraad heeft er formeel geen stem meer in.
Procedures stopgezet
Zoals verwacht heeft B&W dinsdag verder besloten de procedures stop te zetten om de aanleg van de tijdelijke Middenweg via de diverse rechtbanken af te dwingen. Zowel de Raad van State als de voorzieningenrechter hadden vóór de zomer een streep gezet door de plannen van de gemeente om inwoners van Oost te bedienen met een snelle, directe verbinding met de N201.
De tijdelijke Middenweg, waarover anderhalf jaar lokaal heftig gebakkeleid is, is daarmee verleden tijd.
Bedrijven niet gehoord
De bedrijven aan de Middenweg zijn overigens niet gehoord over het fietsverbod, dat consequenties heeft voor hun medewerkers. Een deel van het personeel zal straks op alternatieve wijze naar het werk moeten.
Het wijkbestuur van Aalsmeer-Oost was tevoren door de gemeente op de hoogte gesteld van nieuwe Middenweg-ontwikkelingen, waaronder een mogelijk fietsverbod. Dit als tijdelijke oplossing vóór de Middenweg definitief vorm krijgt als volwaardige weg voor auto's én fietsers. Die ideale weg laat nog even op zich wachten. Het geduld van Oost zal nog enkele jaren op de proef gesteld worden.
Foto: op dit deel van de Middenweg rijden over enige tijd geen fietsers meer. (foto AV-archief)
70
10 reacties
Jammer dat individueel belang een weg die veel rust in Aalsmeer-Oost geeft weet te blokkeren. Allereerst de rechter toetst niet op het volksbelang, maar op wetgeving. Daarnaast loopt er ook een uitplaatsings-issue volgens mij. Begrijp het zielig gedoe van de heer Hooyman echt niet. Is echt zijn eigen belang. Kortom, het nimby-effect is toonbaar. Jammer dat het de Aalsmeerse burger zo veel geld kost. Misschien goed dat een comité vanuit de burgers in Aalsmeer-Oost nu tempo gaan maken. Als de weg wordt doorgetrokken, wordt de verkeersveiligheid veel beter. Nu gaan er binnenkort doden vallen, het wordt te druk. Hopelijk dat het individu (met eigen afslag op N201) meedenkt. Geldt ook voor het nieuwe tankstation.
@ dhr van Leeuwen, inderdaad ben ik een individu. Maar ik ben niet degene die de middenweg blokkeert. Dat heeft namelijk de rechter tot 3x toe beslist en de rechter beslist voor de bevolking. Je kan je eerder het volgende afvragen. 3 jaar lang probeert het college/wethouder aan te tonen dat de weg veilig is. Hiervoor hebben ze verschillende instanties onderzoek laten doen. Toch mag de Middenweg niet doorgetrokken worden en blijven we dus in de oude situatie. Plotseling komt de gemeente zonder overleg met ondernemers en zonder enige onderbouwing met een fietsverbod. Hebben ze ons dan al die jaren ervoor voorgelogen?
Het algemeen belang is dat de Middenweg wordt doorgetrokken richting Machineweg. Een individu weet dit steeds te blokkeren. Vreemd dat ditzelfde individu het nu opeens over het algemeen belang gaat hebben…. Gedoog de fietsers die naar Intratuin of Riviera Maison moeten voor hun werk en laat de rest van de fietsers gewoon de Aalsmeerderweg of Hornweg nemen totdat er wel een goed fietspad langs de Middenweg ligt.
Devies van het ASV (Aalsmeers Simplistisch Verbond): “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.”
De gemeente kan niet een tijdelijk veilig fietspad laten aanleggen ter overbrugging van de periode dat de Middenweg wordt opgelost?
Burgemeester Jeroen Nobel vindt Aalsmeer een “leuke” gemeente. Maar aan de Middenweg-situatie en ook aan andere gemeentelijke situaties (onveilige verkeerssituatie Zijdstraat, bouwplan Lidl, omgang met burgers etc.), daar is niets ”leuks” aan. Aalsmeer zal zichzelf niet uit de bestuurlijke crisis kunnen halen zolang de heer Nobel weigert (en dat doet hij) om aan burgers de gelegenheid te geven met onderzoeker Eenhoorn te spreken. Zo komen de pijnpunten dus niet boven water. En worden niet in het Eenhoorn-onderzoek meegenomen. En blijft de crisis dooretteren. Pas na het oplossen van de crisis kan de gemeente “leuk” zijn. College van B&W, herzie het botte besluit om fietsers te weren. En besluit om burgers te laten spreken met de heer Eenhoorn!
Waar in heel Nederland het algemeen belang voor het individuele belang gaat geldt dit niet in Aalsmeer. Er is op een doodlopend stukje van de Middenweg (100 mtr) toegestaan om met LZV-voertuigen te rijden op de rest van de Middenweg is het vooralsnog niet toegestaan, het is zelfs afgewezen. Echter heeft de wethouder een ondernemer die een tankstation gaat starten alle ruimte en toestemmingen gegeven om LZV-voertuigen af te wikkelen. Hierdoor creëerde de gemeente tegenstrijdige belangen. Om dit nu recht te zetten moet de burger (het algemene belang) dus wijken, afgezien nog van het feit dat de bestaande ondernemers niet of nauwelijks zijn geïnformeerd en schade lijden doordat werknemers nu moeten omrijden of met de auto moeten komen.
Belofte maakt schuld; door deze beslissing kunnen de vrachtwagens in de nabije toekomst in ieder geval, zonder door fietsers in de wielen te worden gereden, veilig bij Biemond gaan tanken…
Al enkele jaren “schreeuw” ik het uit dat Aalsmeer(ig) een autoparadijs is! Er wordt nooit aan de fietser en voetganger gedacht. Kijk naar de gevaarlijk geplaatste reclameborden op “ooghoogte”, kijk naar de reclameborden op verschillende rotondes bij zebrapaden en de recente ongelukken.
Dan gaan wij er met de fiets aan de hand lopend erover. Nog gevaarlijker dus. Wat heerlijk zo’n democratie als Aalsmeer. Wat een onzinnig besluit. Heer Nobel heeft overal lak aan, want de gemeenteraad van de Haarlemmermeer heeft hem opgeroepen over een machtsmisbruikkwestie. Hij is er niet op ingegaan. Hij schoffeert de raad die hem ter verantwoording riep over zijn tijd als wethouder. Zo gaat het nu ook in Aalsmeer.