Stille Nacht op het surfeiland

“Het surfeiland is de uitgelezen locatie in Aalsmeer voor het organiseren van evenementen dus waarom houden we daar geen Kerstnachtdienst?” Dat was de gedachte van Jan Martijn Abrahamse, voorganger van de Aalsmeerse CAMA Gemeente (ACG). Het idee werd positief ontvangen en dus werd er vergunning aangevraagd en inmiddels ook verstrekt. Op 24 december vanaf half acht klinkt het Stille Nacht aan de voet van de watertoren.
 
“Het is een pilot, een probeersel” stelt Abrahamse, “we zijn als Aalsmeerse kerken allemaal druk bezig met de organisatie van onze eigen kerstdiensten in de hoop daarmee zoveel mogelijk mensen te bereiken. In plaats van daar heel veel energie in te steken houden we het dit jaar als ACG eenvoudig. Met een zeer lage drempel.”
 
Vuurwerkshow
Abrahamse die zelf in de Hornmeer woont, ziet met tal van evenementen hordes mensen richting het surfeiland gaan. Of het nu de Summerdance is of de vuurwerkshow; de oever van de Westeinderplas is dé plek als het gaat om het organiseren van samenkomsten. Het openlucht kerstfeest past volgens Abrahamse helemaal bij de gedachtegang van de ACG: “We willen als kerk meer naar buiten treden.”
 
Basaal
Maar zijn mensen midden in de winternacht te porren om in de buitenlucht kerstfeest te vieren? “Ik denk het wel,” zegt de voorganger, “we maken er geen groot spektakel van maar zorgen wel voor sfeer met vuurkorven, warme chocomel en glühwein. Het gaat ook niet heel lang duren. Hooguit zo’n drie kwartier waarin we met elkaar bekende kerstliederen zingen en het kerstevangelie voorlezen. Geen preek, geen acts, het is allemaal heel basaal. De muziek wordt zelfs niet eens versterkt.”
 
Beschutting
Het risico dat het ‘unplugged’ kerstfeest door slechte weersomstandigheden niet door kan gaan, is aanwezig. Om de bezoekers toch een beetje beschutting te geven, worden er wel her en der enkel partytenten opgezet. Mocht het echt heel slecht weer zijn, dan gaat het hele feest niet door. Dan zijn er andere kerken waar men net zo welkom is.
 
Foto: Jan Martijn Abrahamse: “We willen als kerk meer naar buiten treden.” Foto Arjen Vos (AV)

5 reacties

  1. Jaren geleden de Ark van Noach aan het Surfeiland (een incestueus begin van mensheid en dierenrijk), nu een Kerstnachtdienst onder de Watertoren. Kan heel mooi zijn. Ik hoop op mooi weer voor jullie.

  2. Ik ben het eens met Gerard en… natuurlijk ook met de andere reacties! Knallen… om het goede nieuws van de komst van Jezus voor allen te brengen!

  3. Laat geloof knallen! Elke poging om het ‘geloof’ dichterbij te brengen en te laten knallen, is een bewonderenswaardig initiatief. Ik hoop dat in deze nacht het vuurwerk van de feestweek nog zal naknallen. Een uitgelezen kans om met ieder het kerstfeest te vieren, onder de hemel van de wijzende ster. Ik hoop dat er veel herders en herderinnen op af komen, naar deze bijzondere plek. Bravo Jan Martijn.

  4. Ben het met Wilma eens. Zeker de moeite waard om met oog voor culturele tradities en gevoel voor sfeer en als liefhebber van de Westeinder langs te komen. Wie weet tot dan…

  5. Jan Martijn, dit vind ik nu echt een leuk en inspirerend initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin