Nee, hij kon met geen mogelijkheid in allerijl in de raadzaal worden ontboden om mee te stemmen. VVD'er Wim Spaargaren was donderdag lekker op vakantie. Door zijn absentie staakten de stemmen in de gemeenteraad bij het B&W-voorstel een passantenvoorziening voor watersporters en een theehuis op het Historische Tuin aan te leggen. Er waren 10 voorstanders (CDA en PACT) en 10 tegenstanders (VVD en AB). Dat was de redding voor wethouder Gertjan van der Hoeven, die AB'er is.
Een tijdelijke redding? Op 31 oktober komt het voorstel opnieuw op de agenda. Dan is er alleen een stemming. Als de raad voltallig is, zitten er 21 leden. Afgaande op het debat van afgelopen donderdag is de uitkomst duidelijk. De extra VVD-stem zorgt ervoor dat het plan in de prullenbak verdwijnt. Géén passantenfaciliteiten en geen theehuis in het openluchtmuseum.
Of komen de wethouder, die zijn plan op het verbetene af verdedigde, en de fracties van CDA en PACT, twee van drie coalitiepartijen, met een truc? Dat is niet uitgesloten. Want er is een opening. AB'er René Martijn gaf de wethouder c.s. de sleutel in handen met zijn stemverklaring. “Ik ben tegen het voorstel. Maar niet tegen een horecavoorziening op het Historische Tuin. Een openbaar toilet moet echter 24 uur per dag open zijn. Dat kan niet op de tuin,” zei Martijn.
AB felst tegen
Hoe zat het ook alweer? In het beraad van 12 september had AB zich al onomwonden tegen watersportersvoorzieningen op de Historische Tuin gekeerd. De VVD zag de steigers, douche, toilet en wasgelegenheid best zitten, maar had moeite met het theehuis. Dat moet daar verrijzen buiten de bestaande horecavoorziening in de corridor om.
Dat de VVD zich op de laatste raadsvergadering als tegenstander opwierp, was opmerkelijk. Want uit kringen van ondernemers waren alleen maar positieve geluiden te horen over het plan. Tenminste dat beweerden CDA'er Eppo Buskermolen en de wethouder. “We zijn blij dat Meer Aalsmeer (de ondernemersorganisatie van de winkeliers in het Dorp – red.) erg positief is. Het is belangrijk dat zij erachter staan,” zei Buskermolen.
Spagaat VVD
VVD-woordvoerder Barry Nijmeijer zat in een spagaat. Zijn fractie had “absoluut het allerbeste” voor met de Historische Tuin, waaraan het plan was ontsproten. Het theehuis, inclusief openbaar toilet, bleef echter het struikelblok. “De toegevoegde van een tweede horecavoorziening daar zien we nauwelijks zitten.”
Zodra de brug van Praamplein naar tuin omhoog is, is het einde verhaal. “Ik ben het eens met de wethouder, een horecavoorziening met toilet kán een verrijking zijn. Maar dan aan deze kant van de sloot,” zei Nijmeijer getergd. “Iedereen moet er altijd gebruik van kunnen maken.”
Draagvlak voor splitsing
Net als in het beraad betreurden VVD en AB het dat watersportfaciliteiten en theehuis in één voorstel waren gegoten. Ook Buskermolen merkte op “wel iets in splitsing” te zien. Maar ja, feit was dat het B&W-voorstel een ondeelbaar geheel was.
“Wij zien grote voordelen in het plan,” legde Van der Hoeven nog maar eens uit. De Historische Tuin kan “meer op eigen benen staan”, “het financiële draagvlak is maximaal” en het theehuis heeft “belangrijke toegevoegde waarde”. Bovendien is het volgens hem positief dat instellingen als de tuin met eigen plannen komen.
Poging tot overtuigen
Op de vraag van Ronald Fransen (PACT) of hij probeerde de tegenstribbelende fracties “alsnog over de streep te trekken”, gaf de wethouder aarzelend toe. “Ja, ik probeer ze te overtuigen. We denken echt dat het een gemiste kans is als het plan niet doorgaat.” Van der Hoeven zag een stukje afbrokkelen van zijn streven van Aalsmeer een sterker “watersportdorp” te maken.
De wethouder nam het VVD en AB kwalijk dat zij tussentijds niet aan de bel hadden getrokken. Want, stelde hij, de raad wist immers dat hij met het plan bezig was. “Maar we hebben tussentijds geen terugkoppeling gehad,” reageerden Dick Kuin (AB) en Nijmeijer bozig in koor.
Martijn dissident
Toen de discussie was afgerond en er gestemd moest worden, kwam voorstander Fransen met een tactische meesterzet. Hij vroeg om hoofdelijke stemming. Kennelijk voelde hij dat er in de gelederen van AB een dissident was. Na een schorsing van twintig minuten, die op rekening kwam van AB, kwam de aap uit de mouw. Die dissident wás er, Martijn. De uitkomst is bekend, de consequenties niet. Finale in de raadsvergadering van 31 oktober.