Snoezelbus helpt kwetsbare mensen ontspannen

Afgelopen zondag kwam er een hele bijzondere bus voorrijden bij de woningen van Ons Tweede Thuis Wooncentrum Amstel-Meer aan de Jasmijnstraat. Een grote bus niet bestemd was om mensen van A naar B te brengen, maar om mensen te laten ontspannen. Een zogenaamde snoezelbus die Stichting Dag van je Leven had geregeld voor de meest kwetsbare groep gehandicapten; mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Met de donatie van de fietsers van TeamTimmerman, die de stichting eind vorig jaar mocht ontvangen, kon deze speciale snoezelbus voor de bewoners van Amstel-Meer naar Aalsmeer komen. Snoezelen is een combinatie van snuffelen en doezelen en de ontspanning die ze in de Snoezelbus ervaren heeft een positief effect op hun stemming en gedrag. Alle zintuigen worden op een fijne manier geprikkeld.

Massage
Bijna alle bewoners van Amstel-Meer hebben gesnoezeld. De begeleiders van de bus hebben de cliënten verschillende geuren laten ervaren. Ook kreeg iedereen een uitgebreide massage van voeten, handen of hoofd. Dit allemaal onder het genot van rustgevende muziek en bewegende lampjes, wolken op het plafond of een nagebootst stukje bos achter het glas.

De begeleiders die met de cliënten mee waren in de bus kwamen zelf ook helemaal tot rust. Het deed hen goed te zien dat de cliënten ontspanden.

Hard aan het werk
Op de voorziening zelf snoezelen ze wel vaker maar dan met minder begeleiders en ook met de gedachten dat je na je snoezelactiviteit weer hard aan het werk moet. Dit geeft toch niet het ultieme ontspanningsgevoel. Dit was afgelopen zondag wel het geval doordat er extra personeel ingezet werd. Ze kregen ook allerlei ideeën voor hun eigen snoezelruimte.

De begeleiders van de bus boden iedereen een passende en prettige snoezelsessie aan. Ook sommige ouders zijn de snoezelbus samen met hun kind ingegaan voor een ontspanningssessie. Ze keken hun ogen uit en gaven aan dat het erg prettig was om helemaal ontspannen één op één contact met je kind te hebben.

Snoezelbus komt vaker
Naast een grote afvaardiging van TeamTimmerman, die ook wel benieuwd was wat snoezelen precies inhoudt, kwam ook wethouder zorg Wilma Alink een kijkje nemen. Evenals Roel de Bruijn, voorzitter van Raad van Bestuur van Ons Tweede Thuis. Hij was blij met wat Stichting Dag van je Leven voor mensen met een beperking in deze omgeving doet en vond het bijzonder dat er nu ook een keertje aan deze doelgroep gedacht werd. “Deze mensen zijn niet mobiel genoeg om naar de leuke activiteiten, zoals het feest in de feesttent en de bootjesdag, te gaan. Dit levert vaak teveel stress op, waardoor ze niet kunnen genieten van de activiteit. Dit is een mooi initiatief,” aldus De Bruijn.

De mensen van Dag van je Leven en TeamTimmerman werden in het dienstencentrum van Ons Tweede Thuis welkom geheten met koffie een lekker stuk appeltaart. Uiteraard gebakken door de cliënten zelf. Daarna werd er een rondleiding gegeven, waarna voor de cliënten het snoezelen kon beginnen.

“Er werd echt de tijd genomen om iedereen rustig te laten ontspannen,” aldus Rob Langelaan, voorzitter van Stichting Dag van je Leven. “De bedoeling is om de snoezelbus de komende periode meer langs een aantal locaties van Ons Tweede Thuis te laten rijden. Dit was de eerste keer, dus we waren allemaal erg benieuwd hoe het zou zijn. Maar wat een prachtige bus was het en mooi om te zien hoe iedereen, cliënten en ook sommige ouders, genoten van de rust van het snoezelen.”

Potje vol liefde
Aan het einde van de middag had het bestuur van Dag van je Leven als verrassing een Chinees buffet geregeld voor de bewoners en hun begeleiding. Zij op hun beurt waren erg dankbaar en verblijdden alle bestuursleden en TeamTimmerman met een potje hartjes, oftewel een ‘potje vol liefde’.

Tekst: Ilse Zethof

Foto's: Bewoners van Amstel-Meer genoten van het snoezelen. Alle zintuigen werden geprikkeld in de snoezelbus. Het snoezelen werd door de donatie van TeamTimmerman mogelijk gemaakt. (Foto's Stichting Dag van je Leven en Ons Tweede Thuis)

(advertentie)

 

 

Eén reactie

 1. Wij willen als Stichting Dag van je Leven nogmaals hartelijk dank zeggen voor deze prachtige donatie van Team Timmerman.
  En met deze donatie zijn wij als Stichting in staat om deze Snoezelbus nog een aantal keer in te kunnen zetten voor de cliënten van Ons Tweede Thuis (OTT).
  En zo ziet u wat wij van Stichting Dag van je Leven met een prachtige donatie allemaal kunnen doen.
  En wij hopen als er bedrijven of instellingen zijn die ons een warm hart toe dragen dat ze aan onze stichting willen denken.
  Dan kunnen wij nog meer cliënten blij maken.
  voor meer info: http://www.dagvanjeleven.org
  Alvast dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin