Snel internet voor Uiterweg mogelijk, maar wel met prijskaartje

Uiterweg; niet alleen wateroverlast ook traag internet

Door: Arjen Vos. Internet en de Uiterweg. dat is geen gelukkige combinatie. Al jarenlang klagen de bewoners en bedrijven op de Uiterweg over de traagheid en onbetrouwbaarheid van het internet. Voor een groep daadkrachtige bewoners is de maat vol. In samenspraak met de gemeente en de Stichting Digitale Bereikbaarheid hebben zij het plan opgevat om nog voor de zomer snel draadloos internet te realiseren met een straalverbinding vanaf de watertoren.

Initiatiefnemer Erik Verbeek, van het aan de Uiterweg gelegen Verbeek Advies en Recreatiepark Aalsmeer heeft geen zin om nog minimaal vijf jaar te wachten voordat er met behulp van glasvezel ‘genetflixt’ kan  worden, of via Teams/Zoom kan worden vergaderd. Hij heeft met medebewoners en -ondernemers de werkgroep ‘Snel internet Uiterweg’ opgericht. Al in het najaar van 2023 heeft deze groep een plan ingediend om de Uiterweg draadloos vanaf de watertoren middels een supersnelle straalverbinding aan te sturen. In opdracht van de gemeente heeft de Stichting Digitale Bereikbaarheid het plan verder technisch onderzocht en na akkoord door de gemeente, is het kernteam Uiterweg geformeerd. De gemeente krijgt in dit plan en proces uitsluitend een faciliterende rol.

Erik Verbeek

50Deelnemers benodigd
Vanaf eind deze week zal het kernteam middels een flyer de animo peilen om deel te nemen aan het project. Om het plan te laten slagen zijn minimaal 50 deelnemers nodig. Die moeten wel bereid zijn om eenmalige aansluitkosten te betalen die kunnen oplopen tot 750 euro. Daar bovenop komen nog de maandelijkse kosten variëren tussen de 50 en 90 euro. Wanneer er voldoende interesse is zal de Stichting Digitale Bereikbaarheid in samenspraak met het kernteam Uiterweg meerdere partijen benaderen om met een offerte te komen.

Volgens Verbeek moet dat minimum aantal liefhebbers voor snel internet wel te vinden zijn. “Zo’n zeven jaar geleden heb ik in samenspraak met onder meer de Buurtvereniging en Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie ook een behoeftepeiling gedaan voor glasvezel en toen hadden zich 300 gegadigden aangemeld. Helaas hadden Caiway en de toenmalige investeerder zich destijds teruggetrokken uit het project, vanwege de hoge kosten door verontreinigde grond.”

Rocketdish
Dat glasvezel op zijn vroegst over vijf jaar gerealiseerd kan worden hangt volgens de Uiterwegbewoner en ondernemer samen met de reconstructie van de gehele Uiterweg. Daarin wordt een mantelbuis meegenomen waarin de glasvezelkabel wordt verwerkt. “Tot die tijd kan de trots van Aalsmeer, de watertoren, uitkomst bieden om bewoners en bedrijven te voorzien van snel internet.” Daarvoor moet dan een zogenaamde ‘rocketdish’ aan de watertoren worden bevestigd, een soort satellietschotel die het signaal over het plassengebied richting ‘de Buurt’ straalt. Volgens Verbeek zal de bevestiging daarvan geen afbreuk doen aan het uiterlijk van de watertoren. “Er staan nu ook al diverse antennes op. Die zullen worden vervangen. Je zal het amper gaan zien.”

(Foto’s: archief AV/Arjen Vos) 

10 reacties

  1. Ik dacht ook gelijk aan Starlink. Dat scheelt weer een bron van straling vanaf de watertoren, waarvan we wellicht later pas inzien wat de negatieve effecten zijn…

  2. Beste mensen, dit is GEEN 1 april grap. Ik ben zelf (vanuit mijn functie als Buurtverbinder bij Participe, zie https://www.participe-amstelland.nu/aalsmeer-1100 betrokken bij dit project en we hebben meerdere overleggen gehad, o.a. met de gemeente. Erik Verbeek vis er als bewoner al maanden mee bezig, en dat het nu op 1 april valt is een hele slechte samenloop van omstandigheden. Ik hoop dat de bewoners van de Uitrweg de enquetes wel willen invullen en retourneren zodat er een goed beeld ontstaat wie voor deze nieuwe aanpak kiest.

  3. Wat een (slechte 1 april) grap om een aantal redenen. Ik zal er 3 opschrijven.
    1) Een radiostraal verbinding werkt als een laserstraal dus in 1 lijn van punt a naar punt b. De bewoners wonen verspreid aan een weg die totaal 2,5 ? km lang is. Een straal verbinding gaat je dus niet helpen.
    2) Boven op de watertoren staan alleen verticale rondstralende antennes t.b.v. de overheid. Waaronder die van de (landelijke en regionale) Politie. Particulieren bedrijven/ gebruikers zijn niet toegestaan.
    3) Neem een 5G abonnement met een snelheid van 600Mb/sec voor 32, 50 per maand van KPN ( en nee, ik heb geen aandelen )en al je problemen zijn opgelost.
    Gelukkig zijn er nog Aalsmeerder die zelf kunnen nadenken.
    Ik zou zeggen, Dit kan beter en verzin een betere 1 April grap.

  4. Beste mensen,
    Wellicht dat Starlink (van Elon Musk) ook interessant is.
    Huidige aanbieding 50 euro per maand voor internet
    De schotel kost 250 euro of 10 euro per maand.
    Download 150-500 Mbps, Upload 40 Mbps
    Wellicht dat Starlink voor 100-300 aansluitingen ook een mooie korting kan geven.
    Voordeel is dat er geen verdere investering in enige infrastructuur nodig is. Alleen vrij zicht op de hemel 😉

  5. Is het alleen voor Uiterweg bewoners?
    We hebben bij Club / Muziekcentrum N201 wel interesse, het internet is hier tergend traag en niemand wil ons aansluiten voor een normaal bedrag.

  6. De eenmalige investering betreft de installatie van een kleine ontvanger/antenne. Het genoemde bedrag is max. Tegen de maandelijkse kosten kunnen de kosten voor het huidige slechte en trage internet worden weggestreept, want dat is dan overbodig. Met de onzekerheid of er ooit glasvezel wordt aangelegd op onze mooie Uiterweg en dat zeker nog 5, maar waarschijnlijk nog langer gaat duren, is dit een goede investering voor de bedrijven en hun klanten en voor de gezinnen die van goed internet afhankelijk zijn. Mooi dat particulieren met hulp van de gemeente dit nu mogelijk gaan maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin