Slachtoffer bij wakeboarden over het hoofd gezien

(update 26-6 9 u)Door: Arjen Vos. De man die gisteravond overleed na te zijn aangevaren, was op de speedbootbaan in Kudelstaart in het water terechtgekomen tijdens het wakeboarden met drie vrienden. Een achteropgekomen speedboot heeft hem over het hoofd gezien. De zwaargewonde man is met een boot naar Jachthaven Kudelstaart gebracht waar hulpdiensten tevergeefs hebben gevochten voor zijn leven. De 20-jarige watersporter overleed later op de avond in het ziekenhuis.

 

Bedenkingen
Dit jaar beoefent Gaby Copini exact 50 jaar zijn geliefde hobby als waterskiër maar een ongeval zoals gistermiddag heeft hij nog nooit meegemaakt. “Ik ben er nog steeds ontdaan van,” aldus de voorzitter van Waterskivereniging Aalsmeer en eigenaar van waterskischool CopinSki. Wonend aan de Westeinder met zicht op de speedbootbaan ziet hij op het water soms dingen gebeuren waar hij bedenkingen bij heeft. “Mensen denken er niet altijd over na wat er kan gebeuren. Dan wordt er bijvoorbeeld gevaren met kinderen die op de rand of op de boeg van de boot zitten. Eén hoge golf en ze vallen in het water waarna pa er over heen kan varen. Zo’n propeller onder water is dan net een gehaktmolen…”

Nadruk op veiligheid
Copini heeft het ongeval niet zien gebeuren maar wel de consternatie meegemaakt. Hij wil er niet teveel over in details treden. Liever benadrukt hij hoezeer er bij de waterskivereniging aandacht aan veiligheid wordt besteed. “Als wij het water op gaan dan zijn er altijd twee mensen aan boord: de bestuurder en degene die aan de achterkant zicht houdt op degene die aan het waterskiën is. Maar wat ik wel zie is dat mensen bijvoorbeeld na het werk de plas opgaan een paar ski’s overboord gooien en zo even een stukje gaan waterskiën zonder al teveel ervaring en oog voor veiligheid.”

Geen maatregelen
Hoe heftig de gebeurtenis ook is, de gemeente denkt niet aan het nemen van maatregelen bij de speedbootbaan. “Ook al is het een tragisch en gruwelijk incident, er is in al die jaren nooit iets gebeurd waardoor we nu iets moeten veranderen. De baan functioneert altijd goed, zelfs op drukke dagen,” zegt een woordvoerder van de gemeente.

Hoe het ongeval precies kon gebeuren is nog onduidelijk.

De Lier geschokt
Klik hier voor een artikel van Omroep West over de impact die het ongeval maakte in het Westland waar het slachtoffer, de twintigjarige Robin Buitelaar, woonde en werkte.

(Foto’s en film: Laurens Niezen Fotografie) 

 

 

 

3 reacties

  1. In de VS moet je verplicht een rode vlag aan boord hebben en die opsteken als er iemand te water geraakt is. Iedereen in de buurt moet dan rustig varen. Wellicht hier ook toe te passen?

  2. Inderdaad zou handhaving wellicht iets kunnen doen ware het niet dat de Dames en Heren die zich willen misdragen een app op hun telefoon hebben waarbij ze kunnen zien waar handhaving zich precies bevindt. Veelal kleine bootjes (geen vaarbewijs – geen kennis) en grote speakers.
    Dat maakt het er niet makkelijker op om op te treden. Op de Koddespoel je vol gooien met alcohol, tot in de late uurtjes met keiharde muziek waarbij andere mensen hun plezier wordt vergald. Dan met hoge snelheid door de kleine slootjes terug naar huis. Ook hier ligt een groot ongeluk op de loer. Dat dit nog niet is gebeurd mag een wonder heten.

  3. Meer voorlichting geven en handhaven. Dat is misschien wel iets waar de gemeente over zou kunnen sparren. Wellicht met meneer Copini want hij zegt precies wat het is. Hoevaak wij hier op de Blauwe Beugel levensgevaarlijke situaties zien ontstaan is in een seizoen niet op twee handen te tellen. Kleine kinderen zonder zwemvest, inderdaad zitten op de voorpunt. Het heel hard varen waar het niet mag, roekeloos gedrag, geen verlichting voeren… het is op het (Aalsmeerse) water aan de orde van de dag. Een ongeluk zit in een hoekje, en op het water laat ik daarbij ‘klein’ bewust weg. Bewustwording is belangrijk. Het ongeluk van gisteren is vreselijk. Met name voor de nabestaande en betrokkenen. Hopelijk gebeurt zoiets idd nooit weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin