Sebastiaan Sargis nieuwe eigenaar zeilschool

Door: Conny Vos. Het is een drukke ochtend bij Zeilschool Aalsmeer. Zeilboten worden klaargemaakt om te vertrekken naar de Westeinderplassen. Een catamaran wordt te water gelaten. Moeders zetten hun kinderen af voor een les. Beginners in zwemvest kijken wat zenuwachtig rond, maar ze zijn in goede handen bij de ervaren instructeurs, die nog een laatste enthousiaste uitleg geven voordat ze de boot instappen.

Sebastiaan (‘Sebas’) Sargis loopt al jaren mee bij de zeilschool aan de Kudelstaartseweg. Begonnen als jonge zeiler, werd hij instructeur en eind van het jaar neemt hij de Zeilschool over van oprichter Peter de Wit. “Het was een jongensdroom van mij om zeilschooleigenaar te worden,” vertelt de 26-jarige Sebastiaan in de voormalige kas waarin het gezellige clubhuis is ondergebracht. Als zesjarig jongetje maakte hij voor het eerst kennis met de zeilsport. “Ik begon in een Optimist en vond het zo leuk dat ik het jaar erop weer wilde. Het werd steeds leuker omdat ik het ging begrijpen. Het mooie van zeilen is het vrije gevoel, het buiten zijn en het spelen met de wind. Als je op het water bent kun je even alles loslaten en zie je wel waar de wind je brengt.”

Succeservaring

Na een tijdje werd Sebastiaan gevraagd als walhulp en als tiener ging hij een opleiding volgen om instructeur te worden. “Iedereen kan zeilen leren. Het leukste aan zeillesgeven is dat kinderen een succeservaring hebben en jij hebt eer van je werk. Als instructeur moet je aanvoelen welke manier van lesgeven aanslaat. De een wil het zelf proberen, dan moet je meer coachen en begeleiden. Bij de ander moet je het voordoen en die doet het gelijk na. Dit is de enige school waar je wel mag afkijken,” grapt Sebastiaan. Niet iedere zeiler is volgens hem geschikt om les te geven. “Als instructeur moet je altijd rustig blijven en overzicht kunnen houden. Het gaat om de veiligheid van de kinderen. Met mooi weer is het leuk, maar ook met slecht weer moet de instructeur de kinderen motiveren en dat kost soms veel energie.”

De zeilschool telt zo’n 150 enthousiaste instructeurs. Sebastiaan is ook verantwoordelijk voor de opleiding van de instructeurs.

Grote stap
“In de zomer is het vijf dagen per week hard werken. ’s Avonds gaan we dan vaak nog even een uurtje met het team het water op.” Sebastiaan woont in Aalsmeer en heeft zelf een zogenaamde kwarttonner waar hij graag mee zeilt. Binnenkort is hij eigenaar van een gevarieerde vloot van meer dan honderd boten. “Het is een grote stap om te nemen op mijn leeftijd, maar het is een goedlopend bedrijf dat ik ga voortzetten. Ik heb veel ideeën en plannen, maar er is nog niets concreets. De bewustwording dat het mijn bedrijf wordt begint net pas te komen. Het is spannend, maar ik kijk er ook naar uit en heb er veel vertrouwen in.”

Sebastiaan komt uit een ondernemend gezin. Zijn moeder heeft een eigen praktijk als logopediste. Zijn van oorsprong Franse vader heeft verschillende restaurants gehad en zijn broer is eigenaar van brasserie David.

Loslaten
Zeilschool Aalsmeer werd 54 jaar geleden opgericht door Peter de Wit. Het loslaten van zijn levenswerk vindt de 71-jarige eigenaar niet moeilijk. “Ik vind het fijn dat er een opvolger is,” vertelt hij even tussen de bedrijven door, “Sebastiaan is al zeven jaar in loondienst en zal het bedrijf moeiteloos in dezelfde stijl voortzetten.”

Bedrijf vraagt veel tijd
Peters dochter Famke was mede-eigenaar, maar wil de zeilschool niet overnemen. “Ze heeft twee opgroeiende kinderen en het bedrijf vraagt veel tijd. Ze houdt van surfen, maar daar heb je dan weinig tijd meer voor.” Dat was voor Peter ook een van de redenen om er mee op te houden. “Ik zat vaak naar buiten te kijken en wilde zelf het water weer op.”

Zolang zijn gezondheid het toelaat blijft Peter als instructeur betrokken en zal zeker op de achtergrond beschikbaar zijn. Per 1 november wordt Sebastiaan Sargis officieel eigenaar van Zeilschool Aalsmeer.

(Foto’s Jaap Maars)

3 reacties

 1. Van harte gefeliciteerd Sebastiaan! Superb!
  We zien je volgend jaar!
  Groetjes,

  Marcel
  Mick
  Inge

 2. Gefeliciteerd Sebas!! Fair winds en heel veel succes! Mega trots op jou! Go for it!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin