Schooltuin valt in de smaak

In kaarsrechte lijntjes steken de kroppen sla, de aardappelen en de prei fris groen uit boven de aangeharkte perkjes. Elk perceeltje voorzien van een steigerhouten loopplank en een kleurige tekening in plastic gelamineerd. Geen sprietje onkruid te zien. Dit stukje grond van zo’n 250 vierkante meter tussen de laatste rij woningen van Kudelstaart-Zuid en de tennisbanen, wordt sinds maart gebruikt als moestuin door zo’n 100 kinderen van de Antoniusschool. En hoewel er inmiddels al geoogst kan worden, wordt de tuin vanmiddag officieel geopend en is er vanavond een ‘open tuin’ voor ouders.
 
Terwijl de zon voor een ongekende warmte zorgt, de kikkers in de omliggende slootjes er lustig op los kwaken en een kunststoffen kraai de vogels op afstand houdt, schenkt Kitty van der Knaap koffie uit een van huis meegebrachte thermoskan. Twee kleurige picknicktafels, aangeboden via ‘Gratis of voor weinig’, vormen de geïmproviseerde kantine. Een passende parasol zou geen overbodige luxe zijn want schaduw is uitermate schaars in dit stukje buitengebied. 
 
Steun Coöperatiefonds
De gastvrouw op dit zonnige uur is als lid van de Rabobankledenraad een van de initiatiefnemers van dit project. “Het idee om kinderen in contact te brengen met voeding en vooral te laten zien waar het eten vandaan komt, kreeg binnen de ledenraad de meeste punten en dus de steun van het Coöperatiefonds,” vertelt Van der Knaap, zelf kwekersvrouw en voormalig LTO-bestuurder, “kinderen krijgen wel biologieles op school maar als ze het zelf zaaien, zien groeien en oogsten, heeft het veel meer betekenis. In de praktijk steek je er toch meer van op.”
 
Pizzamaaltijd
En daarom werd besloten met sponsoring van de Rabobank en Glastuinbouw Nederland dit project uit te voeren. Het aanvankelijke plan om in een leegstaande kas binnen drie maanden een pizzamaaltijd te kweken, werd al snel los gelaten. Dat bleek iets te ambitieus. Het idee om een echte schooltuin aan te leggen, haalde het wel. “Een schooltuin is iets blijvends. En dus gingen we op zoek naar een stukje grond. Als we maar iets konden vinden en mensen die bereid waren als vrijwilliger mee te helpen, dan konden we aan de slag.”
 
‘Pensionado’s’
Zowel de grond als de vrijwilligers waren sneller beschikbaar dan gedacht. Het perceel wat de gemeente Aalsmeer ‘om niet’ voor vijf jaar beschikbaar heeft gesteld, kan haast niet mooier. Pal achter een kwekerij waarbij de eigenaar alle mogelijke hulp verleent die maar nodig is en op veilige fietsafstand van de school. Er werd een team van ‘Pensionado’s’ samen gesteld, sommigen zelfs opa’s en oma’s van de schoolkinderen , beschikkend over groene vingers maar vooral veel bereidheid om er een succes van te maken. “We zouden eerst tot aan de zomer werken, maar de groep is zo enthousiast dat ze tijdens de vakantiemaanden gewoon door werken. Ze willen heel graag ook wat meer winterse groente telen,” aldus Kitty.
 
Popcorn poten
De kinderen die in groepjes van vier een perceeltje bewerken, zijn volgens Kitty razend enthousiast en leren veel. “Bijvoorbeeld hoe je ongedierte als slakken en luizen moet bestrijden en hoe de groente nou precies groeit. Er waren een paar jongens die heel enthousiast waren toen we mais zaaiden: ‘We gaan popcorn poten,’ riepen ze heel blij.”
 
Het project is wat Kitty en de andere vrijwilligers betreft geslaagd als ze blije gezichten op de tuin zien en er kinderen enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw. “Blije gezichten zien we gelukkig genoeg. En als we duidelijk kunnen maken dat je zelf je groente kunt kweken en dat het niet van over de hele wereld ingevlogen hoeft te worden, hebben we wat bereikt.”
 
Kinderburgemeester
Het zaad is gezaaid, het is wachten op de oogst. Een van de kinderen die volgens Kitty zeer enthousiast meewerkt in de tuin is Berber Veldkamp, de nieuwe kinderburgemeester die ‘natuur’ ook in haar campagne had. Zij zal een taak hebben bij de opening van de tuin vandaag en de onthulling van het naambord. Uit 80 ingediende namen is de mooiste gekozen.
  
Hoewel de tuin wordt bewerkt door de vier groepen zeven van de Antoniusschool, wil de organisatie ook de andere Kudelstaartse scholen de ruimte bieden om aan de slag te gaan. Er is nog voldoende ruimte om uit te breiden. En helpt die kraai een beetje tegen opdringerige vogels? Kitty: “Er ligt al een plan klaar om met de kinderen een echte vogelverschrikker te maken. Maar dat wordt na de zomervakantie.”
 
Foto's: Kitty van der Knaap bij de ingang van de schooltuin, en de tuin vanaf verschillende kanten. Foto's en tekst Arjen Vos
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin