Ringvaart ‘gezellig’ druk ondanks thuisblijf advies

Vrijdag gingen we het weekend in met onder andere het artikel “Veiligheidsregio: ‘Blijf dit weekend thuis'”. We durfden zelfs een foto – met bootjes op de Ringvaart – te voorzien van het onderschrift: ‘Dit beeld zal het komend weekend niet te zien zijn’. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waar Aalsmeer ook onder valt, deed voor het weekend de oproep aan alle inwoners om vooral thuis te blijven, en ook niet te gaan varen. Dat pakte, met het stralend mooie weer, net iets anders uit. Het was onder meer op de Ringvaart ‘gezellig’ druk.

Voor de Aalsmeerse wateren was geen vaarverbod uitgevaardigd, maar er werd met klem geadviseerd niet te gaan varen. Veel bootbezitters konden de verleiding klaarblijkelijk niet weerstaan en zochten toch het water op. Het zou natuurlijk kunnen dat het vaarverbod op de Amsterdamse grachten er iets mee te maken heeft gehad. Bruggen en sluizen werden alleen bediend voor beroepsvaart, maar dat gold voor de hele veiligheidsregio. Ondanks het negatieve vaaradvies maakte Westeinder Rondvaart volop reclame voor een toertje Westeinder en het huren van een sloep.

Spoedeisende Hulp
Het advies om niet te gaan recreëren heeft niet alleen maar te maken met de anderhalve meter afstand. Het heeft ook te maken met het feit dat recreatie helaas kan leiden tot vele kleine of grotere ongelukken. Slachtoffers melden zich vaak op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen of op huisartsenposten. Veel medici en verpleegkundigen worden momenteel ingezet in de zorg aan corona-patiënten. En deze zorgmedewerkers zitten op dit moment niet te wachten op slachtoffers van recreatie-ongevallen.

Eerder zagen we dat de landelijke maatregelen werden aangescherpt nadat veel mensen massaal naar strand, bos of (bloesem)park waren gegaan. Ondanks de toen geldende adviezen en maatregelen. Het is niet te hopen dat de mensen die dit weekend massaal het water op gingen, opnieuw een ’tandje bij’ hebben veroorzaakt.

Tekst: Mariëlle Wegman, foto’s: Ronald de Bats

Klik hier om de onderstaande afbeelding als gewone tekst te lezen

3 reacties

 1. Beste journalisten,
  Uw berichtgeving is niet helemaal juist. Wij hebben geen reclame gemaakt voor een rondvaart over de Westeinderplassen tijdens deze ‘intelligente lockdown’ Onze rondvaarten gaan dus ook niet door.
  Wel verhuren wij onze sloepjes van HuurEenSloepje.nl onder strikte voorwaarden. Volgende keer gewoon even contact opnemen, dank U!

 2. Ik snap de ophef niet. 1,5 meter afstand houden en een rondje varen is toch geen punt?! Lijkt me logisch dat je niet met boten tegen elkaar aan gaat liggen. En wat betreft die extra ongevallen op de SEH denk ik dat dat zo’n vaart niet loopt. Skeeleren, fietsen, wandelen en steppen over de Aalsmeerderweg lijkt me een groter risico.

 3. Ik vermoed dat veel mensen niet in de gaten hebben dat ze verkeerd bezig zijn. Ze blijven toch op ruim 1.5 meter afstand van elkaar? Dat het gevaar op ongelukken groter is, is tot nu toe niet heel veel gecommuniceerd. Ook in de berichtgeving van AalsmeerVandaag van 3 april wordt niet over dat aspect gesproken.
  Veel watergebruikers zullen niet het verschil hebben gezien tussen een toegestaan wandelingetje of een rondje varen met het eigen gezin. (ik heb het hier niet over groepsvorming waarover veel in de media staat, maar over de varende gezinnetjes)
  Ook merk ik hier weer de veranderende toonzetting van AalsmeerVandaag, deze wordt steeds beschuldigender en aanvallender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel