Rien de Ruiter was lichtend voorbeeld

Rien de Ruiter bij de Flowercup in 2010 waar hij koninklijk werd onderscheiden

Door: redactie. Donderdag 11 mei overleed op  77-jarige leeftijd Rien de Ruiter. Hij stond in in Aalsmeer bekend als pionier in de trampolinesport en behaalde tot op hoge leeftijd successen, zowel nationaal als internationaal.

Het ouderlijk huis van De Ruiter stond destijds in de Haarlemmermeer. Later verhuisde de familie naar de hoek van Ophelialaan, Stommeerkade en de Aalsmeerderweg in een markante woning gesierd met de naam ‘Vliet Idylle’ waar vader Henk een rozenkwekerij had. In een ruim 30 jaar geleden met Rien de Ruiter gehouden interview aan de Aalsmeerder Courant gaf hij te kennen zich op de plek waar die straten samenkwamen, zich nooit thuis te hebben gevoeld. “Ik hoorde niet bij Aalsmeer, niet bij oost en niet bij zuid.” Later vertrok De Ruiter naar Kudelstaart e

De Ruiter kreeg bekendheid door zijn prestaties op het gebied van de trampolinesport waar hij vanaf zijn elfde jaar verknocht aan was geraakt. Rien kwam in aanraking met de sport tijdens een demonstratie trampoline springen in Bloemenlust.

“Er was in die tijd een vereniging van trampoline in Hoofddorp en daar heb ik me toen meteen gemeld,“ aldus De Ruiter in genoemd interview. Van teamsport heb ik nooit gehouden, daar ben ik altijd te individualistisch voor geweest.”

Voorbeeld
De jonge Aalsmeerder bleek talent te hebben en deed al snel mee aan wedstrijden. Regelmatig werd de slanke blonde Aalsmeerse jongeman een vaste gast bij de vele toernooien. In de sportwereld blonk hij uit en voor veel jongeren werd hij een lichtend voorbeeld. Als deelnemer aan het keurturnen bij het toenmalige Olympia werd door deze gymnastiekvereniging al snel een trampoline aangeschaft. Dat met name daarop de jonge De Ruiter zou gaan lesgeven lag voor de hand.

Zijn ster was in die jaren rijzende, ook buiten Aalsmeer. Landelijk volgden de successen elkaar op en tot in Londen bij de internationale trampolinewedstrijden vierde hij triomfen.

Rien met burgemeester Pieter Litjens

Onderscheiding
Tot op hoge leeftijd bleef De Ruiter bezig met zijn sport. Vele kinderen begeleidde hij naar soms grote hoogten op de verende matras. Ook daarin was hij een inspiratiebron. Bekend stond hij om zijn strenge doch vriendelijke benadering van zijn pupillen. Voor zijn inspanningen ook op bestuurlijk vlak, ontving hij in 2010, tijdens de Flowercup, uit handen van toenmalig burgemeester Litjens een koninklijke onderscheiding. Zijn bevlogenheid voor de trampolinesport gaven hem de vleiende bijnaam ‘Rien Trampolien’.

Borduren
Naast trampolinespringen had De Ruiter nog een opvallende hobby. Hij was dol op borduren. Hij specialiseerde zich in het zogenaamde ‘petit point-borduren’, een techniek die fijne motoriek vereiste. Door de jaren heen heeft hij heel wat kunstwerken in die discipline vervaardigd.

(Foto’s archief AV/Arjen Vos)

5 reacties

 1. Rien is mijn directe collega geweest bij Athena assurantien, een jaar of twee echt samen gewerkt, veel geleerd van hem en veel gelachen samen.

 2. Tijdens zijn ziekbed ben te vaak geweest.
  Mailtje is het goed. Dan ging ik weer. Heel veel aardbeien meegenomen. En hij moest altijd gelijk hebben. Nieuwe auto kopen hij wilde rijden.
  Maar ik heb een mooie tijd met hem gehad.

 3. Rien is voor mij een geweldig voorbeeld geweest en tot de dag van vandaag draag ik het gene wat ik van hem geleerd heb mee in mijn leven.

 4. -> Klopt Michel de Ruiter. Maar omdat de Flower-Cup vlag daar hangt begrijp ik de verwarring van de verslaggever. Mooi verslag ! <-

 5. De huldiging was op een Nederlands Kampioenschap in 2010, wel in De Bloemhof maar dus niet op de Flower Cup. De foto’s zijn ook van die wedstrijd.
  Doet niets af aan het mooie verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin