Rechtszaak RBV vs Staat online te volgen

Vliegtuig boven Aalsmeer-Zuid (Foto: archief AV/ Arjen Vos)

Door redactie. Dinsdag 30 januari om 9.30 begint de inhoudelijke behandeling van de door stichting Recht op Bescherming Vliegtuighinder (RBV) aangespannen zaak tegen de Nederlandse Staat. RBV beroept zich op het gegeven dat wonen in een gezonde leefomgeving een mensenrecht is. De zaak is online te volgen.

RBV zegt op haar website trots te zijn dat deze zittingsdag er staat aan te komen. “Op 14 juli 2022 stuurde RBV de dagvaarding met onze eisen aan de minister. En dan is op 30 januari van dit kersverse jaar 2024, de dag aangebroken dat RBV de rechter gaat overtuigen dat de Staat onrechtmatig handelt en het recht op bescherming van de persoonlijke leefomgeving van omwonenden schendt.”

Oneerlijk
De luchtvaart vindt volgens RBV dat hun bedrijfssector van groot economisch belang is en dat het de overheid in die overtuiging meeneemt. Dat de luchtvaart hierdoor alle ruimte krijgt en de sector zich niet hoeft te houden aan allerlei regels en normen waar andere sectoren wel aan moeten voldoen, is voor de stichting en de aangesloten begunstigers oneerlijk. “De omwonenden zijn hiervan de dupe en worden jarenlang overladen met onacceptabele en ziekmakende geluidniveaus. De balans tussen economie en gezondheid is compleet zoek,” aldus RBV.

De zitting kan ter plekke bij het Paleis van Justitie in Den Haag worden bijgewoond maar ook via de livestream die beschikbaar komt op rechtspraak.nl. De verwachting is dat de mondelinge behandeling tot in de middag duurt.

Eén reactie

  1. De Staat heeft nog getracht deze rechtszaak te voorkomen. De Staat vroeg zich af of RBV wel ten behoeve van de bewoners in de Schipholregio mag spreken. Op 15 november sprak de rechter uit dat: RBV “een adequate spreekbuis is van de belanghebbenden”. En dus staan we dinsdag dinsdag de 30e in de rechtbank. En komen we op voor ons mensenrecht; leven in een gezonde leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin