Pramenrace in zwaar weer maar voorzitter houdt het hoofd koel

“De Pramenrace is uniek in de wereld en dat moeten we zo houden,” sprak Ad Verburg vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van SPIE in café restaurant ‘In de Zotte Wilg’. Het overgebleven bestuur werd door de wethouder opgeroepen om alles op alles te zetten om dit unieke evenement in september door te laten gaan. Daarbij vroeg hij zowel de overgebleven als de niet aanwezige vertrokken bestuursleden om met elkaar in gesprek te gaan om de Pramenrace te laten blijven zoals die is. Bestuurslid Jan Millenaar hield vervolgens een emotioneel betoog waarin hij de aanwezigen een inkijkje gaf wat er aan de bestuurscrisis vooraf was gegaan. Een nieuwe domper voor de SPIE is dat de commissie die de Junior Pramenrace organiseert, haar taken heeft neergelegd.
 
Het liep aan het eind van de middag aardig vol in het aan de Westeinder gelegen restaurant van Peter en Joke Schwegler. Toch was de sfeer anders dan voorgaande jaren. En dat had alles te maken met de breuk in het bestuur. Henk van Leeuwen, ooit aan de wieg van het gebeuren, verwoordde op zijn Facebookpagina als volgt: “Wat een vrolijke bijeenkomst pleegt te zijn, eindigde in een condoleance. Te prijzen is dat de confrontatie niet uit de weg werd gegaan. Maar dit deed de Pramenrace geen goed.”
 
Dat hij er aan toevoegde dat het bestuur deze middag het nieuwe thema van de Pramenrace 2018 bekend had gemaakt, kon geplaatst worden in de categorie ‘fake news’. 
 
Wat die begrafenisstemming betreft, zat Van Leeuwen er niet erg ver naast. Bestuurslid Jan Millenaar las een verklaring voor waarbij hij zichtbaar moeite had zijn emoties onder controle te houden. De bestuurscrisis was hem duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten.
 
Gistend vat
Millenaar vertelde dat hij gehoopt had hier te staan met een voltallig bestuur
waar iedereen altijd vol lof over sprak. “Maar hoe anders kan het tij keren,” zo zei hij, “fouten maken we allemaal. Maar daar moet je elkaar in het bestuur op aanspreken zodat je ervan leert en die fouten niet meer maakt. Maar helaas zijn er dingen gebeurd die niet besproken zijn. Als een gistend vat uit zijn voegen barst, komen uiteindelijk die onuitgesproken zaken op tafel. Kleine spanningen worden groter en daardoor steeds moeilijker te bespreken,” zo legde hij de vinger op de zere plek.
 
Professioneler
Ook sprak Millenaar over het kennen van je positie en het nemen van verantwoordelijkheid als bestuurslid van de SPIE: “Zaken die vroeger konden en leuk waren, kunnen ook problemen worden. Bij het groter worden van de pramenrace moeten we ons professioneler gedragen. Niet drinken, geen seksistische opmerkingen door een microfoon maken en zorg dragen voor een veilig parcours als dat je taak is.”
 
Haatcampagne
Millenaar stak de hand in eigen boezem: “Als ik die zaken naar voren breng, en wellicht niet op de beste manier, wordt de handdoek in de ring gegooid in plaats van dat de dialoog wordt aangegaan. Met de haatcampagne die daarop volgde zijn meer mensen geschaad dan nodig. Deelnemers en sponsors zitten hier niet op te wachten. Die willen gewoon lol hebben op de tweede zaterdag van september,” aldus het bestuurslid dat aangaf een terugtreding uit het nu nog vierkoppige bestuur in overweging te nemen: “Ik ben maar een radertje in het hele gebeuren en heb alleen de droom dat de Pramenrace voor alle deelnemers behouden blijft.”
 
Tegenwind
Ondanks alle tegenwind houdt voorzitter Erna van den Heuvel de moed erin. Met diverse activiteiten voor de boeg die onder auspiciën van de SPIE worden georganiseerd, komt het volgens haar helemaal goed. “Op 10 maart hebben we de Westeinderschoonmaak, op 23 maart de feestavond. De commissies die dat organiseren gaan gewoon door. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.”
 
Junior pramenrace
Over het opstappen van de commissieleden van de juniorrace deed de voorzitter geen mededelingen. Ook de commissieleden zelf willen er nog geen commentaar op geven.  Maar volgens de voorzitter hoeft niemand bang te zijn dat de Junior pramenrace op 16 juni niet door zou gaan. “Als we extra hulp nodig hebben dan kunnen we een beroep doen op een heleboel mensen die zich aangeboden hebben. Natuurlijk gaat het lukken,” aldus de voorzitter.
 
Meevaller
Er was ook nog wat vrolijks op de goed bezochte receptie. Twee teams kregen vier maanden na dato nog een prijs uitgereikt. Dat was voor het team De Poddeworsten een toepasselijke. Zij waren als laatste binnen gekomen en kregen de rode lantaarn. Het team EPPP (Epoksie Praam van Piet van Pa) won de fotopuzzelwedstrijd en mag met het SPIEbestuur uit eten. “En dat is een meevaller,” zo grapte wethouder Verburg, “want dat kost nu een heel stuk minder.”
 
En zo viel er gelukkig toch ook nog wat te lachen op de receptie. En toen de Beerenburg en bitterballen doorkwamen werd de stemming nog beter.
 
Foto's vanaf boven: Jan Millenaar houdt een emotioneel betoog, geflankeerd door SPIE bestuurders Marlon van Diemen, Arnoud Brouwer en Erna van den Heuvel, daaronder Ad Verburg aan het woord, de bitterballen die gretig aftrek vinden, een toost op een nieuw jaar, de Poddeworsten met hun trofee en het team EPPP. (Tekst en foto's Arjen Vos)
(advertentie)

Eén reactie

  1. Ik wens jullie heel veel succes met het behoudt van de pramenrace!! Het wordt weer een super evenement eind 2018.
    Met frisse moed gaan jullie ervoor!!
    vr gr Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel