Plaspop en Aquapalooza in elkaars vaarwater

De gezelligheid op het water kreeg zaterdag een optater vanwege strubbelingen tussen de organisatoren van Plaspop en Aquapalooza. Met de afzegging van Kathelijne van Otterloo, die het niet zag zitten om haar luistermuziek ten gehore te brengen met op de achtergrond 'boemboemmuziek' van de Aquapalooza, zag Plaspop een publiekstrekker afhaken. De zwarte Piet ging namens Plaspop naar de gemeente die de vergunning had afgegeven en de Westeinder Water Week die de Aquapalooza had verplaatst van donderdag naar zaterdag.
 
Voorzitter van de Westeinder Water Week Joost Kempers zegt de gang van zaken ‘onwijs vervelend’ te vinden. “Toen bekend werd dat zowel Plaspop als Aquapalooza op zaterdag zou plaatsvinden, hebben we contact gezocht met Plaspop en gevraagd of ze wilden aanhaken bij de Waterweek. Dan hadden we gezamenlijk reclame kunnen maken en was het ook makkelijker om dingen met elkaar af te stemmen. Wellicht dat we er nog meer moeite voor hadden kunnen doen, dat is dan een leermoment voor de volgende keer. We hebben immers allebei hetzelfde doel: iets leuks organiseren voor Aalsmeer,” aldus Kempers.
 
Open voor overleg
Kempers zegt altijd open te hebben gestaan voor overleg. Ook op zaterdag nog. “We hadden best de volumeknop lager kunnen zetten op het moment dat Kathelijne moest optreden. Aan de andere kant: de wind stond de andere kant op. Tussendoor zijn we een paar keer in de omgeving gaan polsen hoe het met de geluidsoverlast gesteld was maar vanaf Welkom Thuis was er geen muziek van ons meer te horen.”
 
De Aquapalooza was wat Kempers betreft wel zeer geslaagd ondanks de harde wind en de wat lage temperatuur. “We hadden vergunning om tot twaalf uur door te gaan maar zijn vanwege het weer om elf uur gestopt.” Opvallend was volgens Kempers dat er meer jongelui dan voorgaande jaren op het evenement waren afgekomen.
 
Rol burgemeester
Zowel Kathelijne van Otterloo, als Jan Meijer van het gelijknamige poeltje waar Van Otterloo zou optreden als de Dippers, hebben een andere kijk op de zaak. Bovenal laken zij de rol die burgemeester Nobel heeft gespeeld. Die heeft volgens het drietal in een overleg daags voor de twee evenementen de afspraken die het ambtelijk apparaat had gemaakt met Aquapalooza, overruled. De vergunning van Aquapalooza die oorspronkelijk tot 20.00 uur liep, werd in dat overleg opgerekt met de afspraak dat het allemaal wel goed zou komen als Aquapalooza vanaf 20.00 uur de volumeknop een flink eind omlaag zou doen. De organisatoren van Plaspop wisten niets van dit overleg.
 
Stil op het poeltje
Op het moment dat Kathelijne van Otterloo van deze afspraak hoorde was dat voor haar het moment om te besluiten niet op te treden. “Met die boemboemmuziek op de achtergrond was die romantische sprookjesachtige sfeer op het poeltje niet meer haalbaar. Vanaf 14 april was al bekend dat ik zou optreden bij Plaspop en als ik optreed wil ik dat onder bepaalde voorwaarden doen. Ik wil garant kunnen staan voor de kwaliteit van mijn optredens. Dat was nu niet meer mogelijk doordat de burgemeester op het laatste moment anders besliste en dit terwijl Aquapalooza altijd op donderdag plaatsvond.”
 
De Dippers en ook Jan Meijer zeggen begrip te hebben voor haar besluit. Volgens Jan Meijer die veel mensen had uitgenodigd om bij dat optreden te zijn, is er nog wel een bemiddelingspoging gedaan maar is die mislukt. Zo bleef het stil op het poeltje van Meijer.
 
Paling in de kont
De Dippers reageren zoals altijd op z’n ‘Dips’. “De heer Kempers heeft pas op het allerlaatste moment contact met ons gezocht. Ons programma en onze vergunning waren toen al helemaal rond. Dan is het een kwestie van; ‘van achter kijk je een paling in de kont’. Dat Aquapalooza plotseling op zaterdag was en niet op donderdag, zoals alle voorgaande keren,  is de organisatie van Plaspop 2016 niet kwalijk te nemen. Wat wij jammer vinden is dat daardoor één onderdeel van Plaspop 2016 geen doorgang kon vinden. Dit had natuurlijk alle financiële gevolgen voor de initiatiefnemers van dien.  Wij zijn tenslotte een bijzonder low budget organisator van uniek watertheater op de Westeinderplassen. Dat doen we zonder steun van plaatselijke banken, accountantskantoren en de Gemeente Aalsmeer.”
 
Aquapaloozers
Uiteindelijk hebben de Dippers in overleg met Kathelijne besloten haar serie optredens niet door te laten gaan. Een optreden dat ze de afgelopen jaren steeds gratis deed. “Wij voelden ons eigenlijk een beetje ‘Aquapaloozers’.  We hebben desondanks met vele toeschouwers ontzettend veel plezier gehad met The Riverstones, 2MenUnplugged, smartlappenkoor Denk aan de Buren, Dazzle en de Remband.  We hebben op het Koddespoeltje het eerste Plaspop lustrum van Hans Millenaar gevierd en de bijbehorende lichtshow aan de hemel was overweldigend.”
 
Ruimte gegeven
De gemeente zegt in een reactie graag alle organisaties die evenementen in Aalsmeer organiseren te faciliteren. In het geval van Plaspop en Aquapalooza heeft de gemeente er al in een vroeg stadium op aangedrongen om met elkaar te overleggen. Volgens de gemeente had Plaspop, als eerste aanvrager, een vergunning om tot middernacht muziek te maken. Aquapalooza had een vergunning tot 20.00 uur en zou na die tijd de muziek zacht zetten en aan de ‘gewone’ geluidsnormen voldoen.
 
Naast elkaar
Voor de Plaspoppers was dit volgens de gemeente geen optie en zag Aquapalooza het evenement in het water vallen. De burgemeester heeft volgens een woordvoerder, daardoor de afweging gemaakt dat twee evenementen naast elkaar moeten kunnen plaatsvinden, mits de een geen last heeft van de ander. Daarom heeft hij Aquapalooza de ruimte gegeven om met gedempt volume na 20.00 uur door te gaan, onder de strikte voorwaarde dat de muziek onmiddellijk zou worden uitgezet bij een melding van overlast of geluid door Plaspop.
 
Tekst Jan Daalman en Arjen Vos
 
Foto's: de Aquapalooza was misschien iets minder druk dan voorgaande edities, volgens de organisatie was het zeer gezellig. Foto's Arjen Vos
 

5 reacties

 1. Snap echt niet waar Plaspop zich druk om maakt. De boxen en de wind stonden een totaal andere kant opgericht.. Je zou eerder klachten uit de Hornmeer verwachten.

  Ben zelf op beide evenementen geweest en behalve dat er na plaspop door jongeren werd doorgefeest op een achtergelegen eiland is er volgens mij geen moment van overlast geweest.

  Mevrouw van Otterloo heeft zich mijnziens in deze van haar slechtste kant laten zien. Als iemand zich zo makkelijk letterlijk en figuurlijk laat overstemmen vraag ik me af hoe je uberhaubt artiest kunt zien.

 2. Snap echt niet waar Plaspop zich druk om maakt. De boxen en de wind stonden een totaal andere kant opgericht.. Je zou eerder klachten uit de Hornmeer verwachten.

  Ben zelf op beide evenementen geweest en behalve dat er na plaspop door jongeren werd doorgefeest op een achtergelegen eiland is er volgens mij geen moment van overlast geweest.

  Mevrouw van Otterloo heeft zich mijnziens in deze van haar slechtste kant laten zien. Als iemand zich zo makkelijk letterlijk en figuurlijk laat overstemmen vraag ik me af hoe je uberhaubt artiest kunt zien.

 3. Als een schipper voor de leimuiderbrug een scheet laat, horen wij dat “gedragen over het water” bij ons in de fortbocht…… 2 evenementen op of rond het water, iedereen die een beetje tijd doorbrengt op de poel moet dat toch onderhand wel weten….. Was er geen evenementen coördinator aangesteld door de gemeente?

 4. Als een schipper voor de leimuiderbrug een scheet laat, horen wij dat “gedragen over het water” bij ons in de fortbocht…… 2 evenementen op of rond het water, iedereen die een beetje tijd doorbrengt op de poel moet dat toch onderhand wel weten….. Was er geen evenementen coördinator aangesteld door de gemeente?

 5. Eerlijk is eerlijk, ik woon vlak tegenover het Surfeiland, maar van onnodige te veel geluidsoverlast was afgelopen zaterdagavond zeker geen sprake. Het belangrijkste is, dat alle deelnemers en leden van beide organisatie’s een toffe avond met elkaar hebben gehad, zowel bij Plaspop als Aquapalooza. Tot volgend jaar, dat is een nobel streven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin