Pieter Litjens van Den Haag naar Amsterdam

VVD'er Pieter Litjens wordt wethouder in Amsterdam. Dat melden betrouwbare bronnen vanavond aan AalsmeerVandaag. De berichten doen al de gehele middag de ronde, maar zijn nog niet officieel bevestigd.

De nieuwe coalitie van D66, VVD en SP is vandaag gepresenteerd, zonder de namen van de wethouders bekend te maken. Zeker is dat oudgediende Eric van der Burg van de VVD terugkomt. Kudelstaarter Litjens (46) wordt de tweede VVD-vertegenwoordiger in het stadsbestuur. D66 levert de helft van de liefst acht wethouders. De SP heeft net als de liberalen twee wethouderzetels. Komende woensdag worden Litjens en zijn collega's beëdigd door burgemeester Eberhard van der Laan.

Twee jaar kamerlid
Met het wethouderschap komt er een vroegtijdig einde aan het Tweede Kamerlidmaatschap van Litjens, dat in september 2012 begon. Ook in zijn baan daarvoor stapte hij voortijdig op. Dat was als burgemeester van Aalsmeer, een functie die hij vijf jaar bekleedde (2007-2012). Vóór Aalsmeer was hij vijf jaar wethouder in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost (2002-2007). Dat werd hij, ook in Amsterdam, na drie jaar assistent te zijn geweest van wethouder Pauline Krikke. Hij rook er voor het eerst aan de hoofdstedelijke politiek.

Bekend was dat Litjens, onrustig van aard, zich niet honderd procent happy voelde in Den Haag. Hij heeft er een wat bleek 'profiel'. Toch beweerde hij nog in november 2013 in Nieuws over Aalsmeer, voorganger van AalsmeerVandaag, het leuk te vinden in de Tweede Kamer en zich er op zijn gemak te voelen. Na een zwaar eerste halfjaar, dat wel. Hij zei in dat interview de vier jaar sowieso vol te maken. Dat lukt dus niet.

Hart in Amsterdam
Litjens grijpt met beide handen de kans aan om de prestigieuze post van wethouder in Amsterdam te bezetten. “Zo'n kans doet zich in je leven maar een paar keer voor,” zal hij de komende dagen via de media laten weten. Feit is dat zijn hart bij Amsterdam ligt.

Zijn belangrijkste portefeuille wordt verkeer en vervoer, waaronder de Noord/Zuidlijn. De nieuwe wethouder Litjens gaat ook over de ambtelijke organisatie en vastgoed.

Klik hier voor interview met Litjens vorig jaar november

Foto's: (boven) Pieter Litjens vorig jaar in zijne Tweede Kamer-bankje, (onder) als burgemeester van Aalsmeer vlak voor zijn vertrek (foto Monic Persoon)
 

Eén reactie

  1. Mocht alles kloppen, dan wens ik Pieter Litjens zeer veel succes bij zijn prachtige nieuwe job, in Amsterdam.
    Waar ‘Bestuurlijk Aalsmeer’ groot in kan zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin