Pierre’s Pennenstreken: ‘Vakantieleed’

Schipholparkeerders op Greenpark (foto archief AV)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 447. Geen leuker leed dan vakantieleed. Tenminste… als het een ander overkomt en er geen doden vallen. Lichtgewond, dat kan nog wel. Maar ook als het jezelf overkomt, kan het op het ervaringsmoment zèlf wel heel vervelend, lastig of zelfs gevaarlijk geweest zijn, als je er ‘goed van afgekomen’ bent, kan je er vaak achteraf smakelijk over vertellen.

Zo heb ik een keer verslag kunnen doen van een reisje heen-en-weer naar Middelburg, waarbij de terugreis twee keer zo lang duurde als de heenreis. Lullig toen het ons overkwam, maar het verhaal van deze Black Friday was een Pennenstreek waard!

Er zijn zelfs schrijvers die hun brood hebben verdiend met de beschrijving van alle mogelijke tegenslagen die de reiziger kan ondervinden. Zoals Bob den Uyl, die boeken schreef met titels als: De dwaalweg (1991), Hier klopt iets niet (1996), Het reizen vereist sterke zenuwen (2004), Er kon niets verkeerd gaan (2005) en Onuitroeibare misverstanden (2006). Het beste literaire en/of journalistieke reisboek werd beloond met de Bob den Uyl-prijs.

Genieten
Het is dubbel genieten als je zelf in de zon zit en verneemt dat vrienden en kennissen elders hun vakantie verpest zien door noodweer, verkeerde boekingen of oneindige files. ‘Hoe is het weer bij jullie?’ is de eerste vraag van vakantievierders aan de gouden stranden van de lauwblauwe zee aan de achterblijvers. ‘Regen zeker? Nou, het is hier lekker warm. En heerlijk eten, heel goedkoop! Jammer dat er zo veel bedelaars zijn…’

Die laatste opmerking – over bedelaars – blijft uiteraard achterwege als de zonnige all-inclusive-vakanties zich afspelen binnen de klatergouden kooi van de Resorts- en Parken-met-zwembad (‘uitzicht over zee’). Al dertig jaar geleden toonde de Vakantieman aan, dat de massatoeristen geen idee hadden, waar ter wereld zijn zich bevonden.

Leedvermaak is er natuurlijk ook onder de klimaatactivisten en andere thuisblijvers, als zij de ellenlange rijen voor de verstopte incheckbalies op Schiphol aanschouwen – en vooral als er als gevolg daarvan vluchten worden geannuleerd. Schiphol moet nu tien procent inkrimpen. Maar dat is wegens de fijnstof- en geluidsoverlast voor de omwonenden – zegt de regering.

Iemand vertelde laatst dat hij zijn vakantie ging doorbrengen in een huisje van familie achter de duinen bij Schoorl. ‘Maar ga je ook nog ècht op vakantie?’ werd hem gevraagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin