Pierre’s Pennenstreken: Schaarste

Bouw van huurwoningen aan de Salomon Dierkenslaan (archief AV)

(Pennenstreek 322) Er is woningnood. Aalsmeer werkt aan een nieuwe huisvestingsverordening. Die ‘wordt op grond van de inspraakverordening van 28 november tot en met 18 december ter inzage gelegd voor inwoners en belanghebbenden’. In 2019!

Het zal wel in de kleine lettertjes ergens gestaan hebben. Maar dit ‘oplettende lezertje’ heeft het niet gezien.

Als je de ‘downloads’ die behoren bij het ‘concept’, inderdaad ‘download’, dan is het interessant om de ‘Schaarsterapportage’ in te zien. Het blijkt dan niet te gaan over Aalsmeer maar over:

 • De sociale huurwoningen gelegen in Groot Amsterdam, samen drie regio’s: Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland-Meerlanden – omvattende 14 (veertien!) gemeentes;
 • De koopwoningmarkt in de ‘NVM regio Haarlemmermeer’ (Aalsmeer samen met Uithoorn en Haarlemmermeer).

Het enige wat gemeten wordt, is de behoefte aan ‘woningen’ – eengezinswoningen oftewel ‘betaalbare zelfstandige woningen’. Het woningtekort – als percentage van de woningvoorraad – is in Groot Amsterdam: 6,6 procent.

Nergens wordt rekening gehouden met eenpersoonshuishoudens (in Aalsmeer: 25 procent) of tweepersoonshuishoudens (30 procent).

Nergens wordt rekening gehouden met de behoefte aan Knarrenhoven en Thuishuizen.

Wat is een Knarrenhof? ‘Een combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden, bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen. Zo kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen & senioren onder elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent.’

Wat is een Thuishuis? ‘Een alternatief voor de bestaande en ‘reguliere’ zorg- en dienstverlening aan kwetsbare burgers, mede gericht op de voorkoming van hun institutionalisering, op basis van het organiseren van samenwerking tussen kwetsbare burgers en hun familie, vrienden en/of vrijwilligers, ondersteund door professionals.’ Zo’n Thuishuis bestaat al in Woerden en heeft op 2 oktober 2019 de zegen gekregen van minister Hugo de Jonge.

De huidige Woningnood wordt net als vroeger beschouwd als: ‘een tekort aan sociale huurwoningen’.

Die is er ook. Maar de vastgelopen woningmarkt zou het meest gebaat zijn bij de bouw voor één- en tweepersoonshuishoudens. Dan komen er eindelijk woningen vrij voor jonge mensen die een gezin willen stichten.

Tekst Pierre Tuning

(advertentie)

2 reacties

 1. Schaarste wordt op twee manieren gemeten. Schaarste aan sociale huur (‘woningnood’) in Groot-Amsterdam (14 gemeentes). Schaarste aan koopwoningen in de NVM-regio (3 gemeentes: Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn).
  Geen wonder dus, dat men liever koopwoningen bouwt – voor de ‘eigen regio’ (met de twee buurgemeentes).
  Want sociale huur betekent dat je de sociale woningbehoefte voor 13 andere gemeentes – inclusief Amsterdam! – aan het oplossen bent. Daar hebben de omringende dorpen dus geen zin in.

 2. Inderdaad is er voor jongere maar ook voor jong volwassenen ook niks betaalbaars te vinden .
  Onze jongste zoon is nog alleen en kan niet anders dan thuis blijven wonen omdat er A niks is voor hem en als het er wel is kan hij het niet alleen opbrengen.
  Terwijl er mensen dit land binnenkomen en een huis en weet ik veel wat meer krijgen !
  Maar dat zal ik wel niet mogen zeggen .
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin