Petitie voor betere doorstroming massaal ondertekend

Door: Klaas Leegwater. Een petitie om de nieuwe Burgemeester Kasteleinweg toegankelijker te maken voor autoverkeer is binnen een week bijna duizend keer ondertekend. Initiatiefneemster van de petitie is Petra Imanse, samen met haar man Hans eigenaar van Imanse Aanhangwagens & Caravans aan de Witteweg. Zij vreest voor het voortbestaan van het bedrijf. “Ik hoop dat er nog iets gewijzigd kan worden aan de verkeerssituatie. Ik zet alles op alles om dat voor elkaar te krijgen, niks doen is geen optie.”

Zoals bekend is er een ‘zachte knip’ aangelegd in de Burgemeester Kasteleinweg, met als doel niet-bestemmingsverkeer te ontmoedigen Aalsmeer te gebruiken als doorgaande route en te kiezen voor de N201. Hiervoor is het afsluiten van de autoverkeersweg tussen Mensinglaan en Zwarteweg gecreëerd als bewust obstakel. Het verkeer wordt bij de kruising Mensinglaan met een ‘kronkel’ geleid over de Witteweg, voorheen een ventweg langs een bedrijventerrein en nu omgeturnd tot een smalle fietsstraat waar autoverkeer te gast is (max. 30 km). 

Fietspad van vijf meter breed
Petra Imanse wil met de petitie bereiken dat de ‘zachte knip’ uit de Kasteleinweg wordt gehaald er een doorgaande autoweg komt langs de Brandweerkazerne die aansluit op rotonde Zwarteweg. Belangrijkste redenen voor haar zijn de veiligheid en een betere bereikbaarheid voor bedrijven aan de Witteweg. “We hebben nu een fietspad voor de deur dat vijf meter breed is. Vrachtverkeer dat hier bij bedrijven komt laden en lossen kan elkaar niet passeren en is heel gevaarlijk voor fietsers.” 

Daarnaast is het bedrijf volgens Imanse door de nieuwe situatie een stuk moeilijker bereikbaar geworden voor klanten. “Deze plek is ons ooit verkocht als A-locatie aan een drukke doorgaande weg met goede ontsluiting. Dat was de reden dat we ons hier vijftien jaar geleden hebben gevestigd en veel geld hebben geïnvesteerd in een nieuw pand,” aldus Imanse die het laatste jaar door de coronapandemie en de verkeerswijziging haar omzet heeft zien dalen. “Ik vrees daarom voor de toekomst van ons bedrijf.”

‘Pain in the ass’
Imanse heeft vanaf het moment dat de verkeersplannen jaren geleden bekend werden direct geprotesteerd bij de gemeente. “Maar ik kreeg geen gehoor. Ik werd door de toenmalige wethouder ‘a pain in the ass’ genoemd, op inspraakavonden kreeg ik niet goed de gelegenheid mijn verhaal te doen,” aldus de eigenaresse die door alle frustraties en tegenwerking een burnout kreeg waardoor ze tweeëneen half jaar ziek thuis zat. “Ik ging er bijna aan onderdoor. Want als ons bedrijf ter ziele gaat heb ik niks meer, alleen nog maar de kleren die ik aan heb.”

De petitie van Imanse is opvallend veel ondertekend door bewoners buiten Aalsmeer. Maar ook door een groot aantal anonieme medestanders. Verschillende bedrijven op de Witteweg ondersteunen het initiatief van Imanse eveneens met een ondertekening. Onder hen Autobedrijf Vaneman en Broodje van de Zaak. Imanse zal de petitie binnen een paar weken waarschijnlijk aanbieden aan verantwoordelijk wethouder Van Rijn. 

Chaos
Afgelopen weken ontstond in het centrum van Aalsmeer tijdens de spitsuren een verkeerschaos. Door de afsluiting van de Stommeerweg en kruising Witteweg/Zwarteweg moest al het verkeer richting Hornmeer-Kudelstaart-Uithoorn en omgekeerd gebruik maken van de Hortensialaan als enig overgebleven optie. Lijnbussen, vrachtverkeer, forensenverkeer, schoolgaande kinderen op de fiets, het zorgde voor grote drukte en onveilige situaties. Via sociale media deden veel inwoners hun beklag.

Brandbrief
Anita Klootwijk uit de Hortensialaan startte een petitie om haar straat verkeersveiliger te maken. Een bewoner uit de Ophelialaan stuurde met dezelfde redenen onlangs een brandbrief naar het college en de gemeenteraad. Het verkeersinfarct in Aalsmeer noopte de gemeente in de raadsvergadering van eind oktober tot het maken van excuses aan de bewoners en zegde toe de situatie te blijven monitoren. Wethouder Kabout: “Als blijkt dat dingen verkeerd gaan zal dat moeten worden aangepast.”

Sinds bijna twee weken geleden de Stommeerweg weer is geopend is het tijdens de spitsuren iets rustiger geworden in de Hortensialaan wat betreft autoverkeer. Die afname moet toenemen als straks de lijnbussen gebruik gaan maken van de nieuwe busbaan en de werkzaamheden aan de Witteweg en rotonde Zwarteweg zijn afgerond. Dat is waarschijnlijk eind november. De Zwarteweg is sinds eind vorige week wel weer open voor doorgaand verkeer. Maar via de Zwarteweg naar de Witteweg rijden is nog altijd niet mogelijk. Bestemmingsverkeer voor het rijtje bedrijven aan de Witteweg kan er alleen via de Mensinglaan in en uit.

De kans dat de gemeente daadwerkelijk iets zal gaan veranderen aan de situatie is overigens klein. In een recent artikel op AalsmeerVandaag over de verkeersproblemen in het dorp gaf projectmanager Carl Riechelman aan dat alsnog aanleg van een auto verkeersweg tussen Mensinglaan en Zwarteweg niet gaat gebeuren. De gemeente wil juist het verkeer van en naar richting Uithoorn ontmoedigen deze route te nemen en te bewerkstelligen dat alleen bestemmingsverkeer voor deze weg kiest.

Klik hier voor de petitie van Petra Imanse

Foto’s Arjen Vos

2 reacties

  1. Het klopt dat er mensen van buiten Aalsmeer tekenen. Veel staan er in caravanstallingen in Aalsmeer en hebben dus te maken met de bereikbaarheid van Aalsmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel