Door: Klaas Leegwater. Burgemeester Gido Oude Kotte vindt dat voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Femke Halsema verantwoording moet afleggen in de gemeenteraad van Aalsmeer over de genomen maatregelen tegen het coronavirus. Die oproep deed Oude Kotte woensdagavond aan de raad in het programma Aalsmeer Politiek op Radio Aalsmeer.
De burgemeester had in de uitzending meerdere gepeperde uitspraken: De Tweede Kamer acteert uiterst laf, Grapperhaus had moeten opstappen, geef illegale deelnemers pramenrace rode kaart, hooligans en aso’s op de poel en het RIVM moet meer tegengas krijgen. En oja..Sint kom gewoon naar Aalsmeer.
De burgemeester van Aalsmeer is om de zoveel tijd te gast in het radioprogramma om de laatste stand van zaken door te nemen met interviewers Sem van Hest en Erik Kreike. Vaak mondt het uurtje uit in een rustig gezellig praatje met af en toe een politieke zijweg. Ditmaal zat Oude Kotte duidelijk op de praatstoel en uitte zijn wrevel over onder meer de democratische besluitvorming rond de maatregelen tegen het coronavirus, met in zijn ogen de onevenredige consequenties in Aalsmeer. “Hoe zit het met de democratische legitimering van de maatregelen,” zo vroeg Oude Kotte zich af, “de veiligheidsregio’s met 25 superburgemeesters hebben het nu voor het zeggen op aanwijzing van de minister. Er is geen democratische controle vanuit de volksvertegenwoordiging, de Tweede Kamer acteert uiterst laf en roept de minister niet hard ter verantwoording. Dat moet anders.”
Gesprek over compensaties
Oude Kotte, die bestuurskundige en rechten heeft gestudeerd, eist meer inspraak van het lokale bestuur. “Rutte en De Jonge nemen samen met het OMT alle beslissingen. De vraag is; wanneer mogen wij als burgemeesters eens aanschuiven? Veel jongeren in deze regio die in de horeca of in de sierteelt werken zijn hun baan kwijtgeraakt. Niet door de besmettingen van corona maar door de opgelegde maatregelen. Voor een deel staan daar compensaties tegenover, voor een deel ook niet. Daar moet een gesprek over komen.”
Tussen de regels door valt te beluisteren dat Oude Kotte van mening is dat voorzitter van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Femke Halsema zich teveel richt op haar eigen stad en de nadelen van de maatregelen in de dorpen rondom uit het oog verliest. “Als de maatregelen naar verhouding te grote consequenties hebben voor onze lokale samenleving, denk ik dat onze raad Femke Halsema moet oproepen om verantwoording te komen afleggen. Dat zou ik ontzettend logisch vinden, want waar moet controle anders plaatsvinden? Als ik in de raad zou zitten had ik die oproep gedaan.”
Als voorbeeld van een regiomaatregel die in Aalsmeer verkeerd uitvalt, noemt Oude Kotte de sluiting van de horeca om 01.00 uur, op voorspraak van het RIVM . “Een volstrekt ridicule maatregel, het is niet te rijmen met de zes procent besmettingen in de horeca en aan de andere kant het ongelooflijk grote aantal besmettingen in de privésfeer. En Amsterdam heeft achtduizend horecagelegenheden die na één uur nog open zijn, daar werkt zo’n maatregel wellicht iets. Maar in Aalsmeer zijn er vijf van deze horecazaken. Dan moet je de maatregel lokaal aanpassen.”
Kritisch opstellen
Oude Kotte klaagde in het radioprogramma dat het RIVM teveel invloed heeft. “Het is geen gezonde situatie dat het RIVM niet veel meer bekritiseerd wordt. Kijk, in tijden van crisis, zoals in maart, april en nu met de tweede piek vind ik het logisch dat er weinig kritiek is. Maar in de zomer en straks na deze piek moet er een moment zijn om tegenspraak te organiseren, jezelf kritisch opstellen. Er moet meer tegengas komen.
Ik heb er een hard hoofd in dat dit gaat gebeuren, dat vind ik ongelooflijk zorgelijk. De huidige maatregelen rond de horeca laten wat mij betreft zien dat het kabinet niet scherp denkt. Het gaat ook om geloofwaardigheid, die is zo belangrijk. Neem de ophef rond minister Grapperhaus, ik had het volstrekt logisch gevonden als hij was afgetreden. Het tastte ook mijn geloofwaardig als burgemeester even aan, in het debat repareerde hij het wel iets.”
Rode kaart voor Pramenracers
Oude Kotte keek woensdagavond onder leiding van gespreksleider Erik Kreike tevens terug op afgelopen zomer, over het reilen en zeilen op de Westeinderplassen wat betreft overlast. “Over het algemeen hield iedereen zich aan de regels. Maar er waren uitzonderingen, een paar vervelende momenten. Twee weken geleden tijdens de illegale pramenrace ging het fout. Er zat een praam tussen met twintig man en veel bier. Plat gezegd hadden ze schijt aan alles, een lange neus naar het bestuur van de Pramenrace. Ik zou zeggen: geef die gasten een rode kaart, volgend jaar geen deelname. Maar ja…wie ben ik?”
Te gevaarlijk
Oude Kotte vervolgt: “Bij het Starteiland lagen 400 mensen in Pramen en boten. De sfeer werd grimmig, vervelende teksten naar agenten. Het leken wel hooligans. Ingrijpen zou een waanzinnig onveilige situatie creëren want er waren veel mensen met een slok op. Wat gebeurt er als de sfeer kantelt met maar vier agenten ter plaatse? We hebben op dat moment besloten om niet te handhaven, het was te gevaarlijk. Om half tien was het afgelopen. Wat achterbleef was een verschrikkelijke bende op het Starteiland.”
Middelvinger
Bij de burgemeester is irritatie merkbaar over hoe politie en handhaving soms worden bejegend. “Bijvoorbeeld in augustus bij het Poelfeest. De organisator was pissig op de politie omdat de stekker ruw uit de geluidsapparatuur was getrokken. Nou.. als de politie vraagt of het wat zachter kan en de middelvinger wordt opgestoken, dan mag van mij de geluidsapparatuur in het water gedonderd worden. Want op die manier ga je niet om met de politie. Ik ben opgevoed met fatsoen moet je doen, als je moedwillig een lange neus trekt naar de politie dan ben je in mijn ogen een aso.”
Dikke kas
De gemeente heeft de laatste maanden een hoop extra kosten gemaakt vanwege maatregelen tegen het coronavirus, voor een deel gecompenseerd door de overheid. Hoe staat Aalsmeer er financieel voor? Oude Kotte: “Goed, maar er zullen in de toekomst wel moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Die keuzes heeft de gemeente in de afgelopen jaren niet hoeven maken. Steeds was het meer en meer. Aalsmeer gaf geld uit alsof het een grote stad is. Er zijn weinig schulden en er is een dikke kas. We presenteren een financieel evenwichtig meerjarenplan, we hoeven niet radicaal te bezuinigen. Ik maak mij absoluut geen zorgen over de toekomst, maar de gemeenteraad zal wel historische keuzes moeten maken hoe we het geld gaan beheren en investeren.”
Gido Oude Kotte sluit zijn opvallende optreden in het radioprogramma af met een mooie boodschap voor alle kleine kinderen in Aalsmeer. “Ondanks alle problemen rond de coronapandemie zal Sinterklaas in november ook ons dorp bezoeken. Geen Sinterklaas in Nederland is geen optie. Hij komt sowieso, er is gebeld met Madrid. Sinterklaas zal ook Aalsmeer aandoen, in welke vorm weten we nog niet maar er gaat elk geval iets plaatsvinden.”
U kunt de hele uitzending hier terugluisteren.
Foto: archief Radio Aalsmeer
5 reacties
Uitspraken Burgemeester geven mij een gevoel van betrokkenheid in de gemeente .
En het moet zo zijn dat zij hem dat niet kunnen ontnemen.
Tegengas moet kunnen ,en daar wordt het gemeente bestuur sterker door .
Burgemeester u werkt aan een goed beleid in onze gemeente AALSMEER.
Als je meer invloed wilt van de kleinere gemeente in de ‘periferie’ van de veiligheidsregio, dan zoek je daar eerst steun voor je opvattingen. En flinke uitspraken doen, is nog niet ‘besturen’.
Goede vraag: maar ja….wie ben ik? Een plattelands burgemeester met krachtige uitspraken maar wel machteloos. Op deze manier wordt het faillissement van het openbaar bestuur wel onderstreept
Uitstekende opvattingen. Te hopen is dat de aso’s stevig aangepakt worden. Ook Femke Halsema moet flink tegengas gegeven worden.
Wat een goede en sterke uitspraken van de burgemeester. Een man naar mijn hart!!