Oranje ‘helden’ pronken even op Historische Tuin

[Leni Paul]   Bloemen en planten aanvoeren per Aalsmeerse praam. Het is een verwijzing naar het verleden, maar afgelopen maandag kwam er wel degelijk eentje aanvaren. Niet met seringen of met aardbeien, zoals dit ooit in Aalsmeer gebruikelijk was, en ook de praam was niet van hout maar van aluminium, maar toch. Het verleden herleefde eventjes toen de brug van de Historische Tuin gistermiddag werd geopend om het gezelschap onder leiding van directeur Jan de Boer van Barendsen te laten passeren.

Op de boot twee mansgrote opvallende planten, de oranje Lantana camara, 2.50 meter hoog en door De Boer 'ontdekt' bij een Duitse kweker. Het bijna honderd jaar oude Aalsmeerse exportbedrijf kocht ze aan.

Vóór Oranje
In de historische veilingzaal voerde De Boer kort het woord. De directeur van Barendsen is niet alleen een bevlogen en kundig ondernemer met een visie, maar ook een man met een brede belangstelling voor het verleden. In zijn speech keek hij terug op de tuinbouw vóór het veilingtijdperk toen de kweker zelf zijn producten moest afzetten.

Verder sprak De Boer over de vele veranderingen op veilinggebied, de invoering van het principe dat degene die op de veiling kosten maakt die ook zelf moet betalen en de versmalling van het assortiment bloemen en planten. Hij sprak over de verwachte afnemende productie, waarbij een andere vorm van vermarkting dient te worden gevonden.

Het thema van de actie maandag was volgens de firma Barendsen: 'Wij zijn voor Oranje', 'Wij zijn  voor kleur en keus' en 'Stop de assortimentsverschraling'.

Echte vakwerk
Voorafgaand aan het oranjefeestje op de tuin was die ochtend op FloraHolland aan de Legmeerdijk al een boeket oranje rozen aangeboden aan veilingdirecteur Lucas Vos en zijn secretaresse. In het boeket de bijzondere oranje roos Caraluna van Olij. De Boer vertelde erbij dat hij graag wilde benadrukken hoe de lantana's voor hem “het echte vakwerk” symboliseren.

“De liefde en de passie van het vak moeten weer omarmd worden. We zijn nu helemaal in de ban van oranje, en voetbal is, net als bloemen en planten, vol emotie en passie. Ik vind dit een mooi moment om aandacht te vragen voor ons vak. Er moet meer aandacht komen voor de bijzondere producten die onze branche voortbrengt,” aldus De Boer. Hij zei te hopen dat Vos zich hiervoor sterk wil maken.

Met scholieren op foto
Voorafgaand aan de bijeenkomst op de Hiostorische Tuin was er nog een tussenstop gemaakt bij de Jozefschool. Daar gingen de beide groepen 7 onder het motto 'Hup oranje' op de foto met de bijzondere lantana's.

Vervolgens werden de planten 'ingeladen' in de praam bij het bedrijf Gouwerok.

Voor groothertog
Voor wie de reusachtige, 35 jaar oude oranje beauty's bestemd zijn? Navraag leert dat de Aalsmeerse exporteur ze heeft verkocht aan de Groothertog van Luxemburg. Die laat beide kuipplanten straks plaatsen op zijn landgoed. De lantana's moeten vorstvrij overwinteren, maar de vorst beschikt ongetwijfeld over een oranjerie…

De bomen zijn gisteren naar restaurant Oevers in Kudelstaart gebracht. Daar zijn ze voorlopig buiten voor de deur te bewonderen. In elk geval zolang Oranje in het WK blijft meestrijden.

Foto's: (boven) brug ophalen bij de Historische Tuin, (onder) bloemen van Jan de Boer (rechts) voor veilingdirecteur Lucas Vos. (foto's: Barendsen)
 

2 reacties

  1. Mooie reportage. Alleen jammer dat wij, en onze transporteur, niet worden genoemd. Zonder ‘ons’ stonden die bomen nu nog bij de kweker…. De transporteur is Arjan Eriks Transport in opdracht van Gondrand Traffic BV

  2. Hey Jan, wat een promotie voor ‘Oranje’! Wij gaan de beauty’s bewonderen bij Oevers. Succes met de Oranje-handel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin