Opvangplan economisch daklozen gestaakt door bezwaar omwonenden

Dit gebouw had de gemeente op het oog voor de opvang van economisch daklozen (Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: Jan Dreschler. (Beschouwing) Een nieuwsite bestaat bij de gratie van nieuws. Maar soms is het feit dat er geen nieuws is ook wel iets om over na te denken. Anderhalf jaar geleden kwam het college van Aalsmeer met een plan voor de tijdelijke opvang van economisch daklozen. Het was een sociaal initiatief om schrijnende problemen die  in Aalsmeer voorkomen het hoofd te bieden. Het plan stuitte op een muur van onwil en is een stille dood gestorven. Een goede reden om navraag te doen bij de afdeling voorlichting van de gemeente hoe dit verder gelopen is.

Het ging om een plan om maximaal 35 mensen te huisvesten in een leegstaand kantoorgebouw op de hoek Zwarteweg-Jac. P. Thijselaan. Het gebouw zou worden beheerd door vastgoedbeheerder Ad Hoc en de bewoners zouden ondersteuning krijgen van Maatschappelijk Werk via de Regenboog groep. Dit is een voorziening die in omliggende gemeenten wel voor handen is maar in Aalsmeer niet.

Het mooie aan dit plan was dat bijvoorbeeld dat moeders met één of twee kinderen wonend in een woonwijk hun leven weer op orde zouden kunnen brengen in plaats van in een hotelachtige voorziening, zoals dat nu vaak het geval is.

De hoorzitting
Om van een kantoorpand een woonbestemming te maken is een omgevingsvergunning nodig met de mogelijkheid van bezwaar door belanghebbenden. De gemeente hechtte ook aan een goed participatietraject waarin de burgers van Aalsmeer kunnen meedenken en dus werd er in november 2022 een hoorzitting georganiseerd. Daar bleek weerstand van omgeving. Er werd bezwaar aangetekend bij de gemeente, volgens de daarvoor gebruikelijke procedure behandeld en afgewezen.

Daarna bleef het stil.

Mensen zoals wij
Volgens het CBS zijn er in Nederland ruim 30.000 mensen dakloos. Een deel daarvan heeft het label economisch dakloos. Bij hen is geen sprake van psychische stoornis of verslavingsproblematiek, het ging gewoon mis in hun leven. Een deel van hen raakte zijn baan kwijt een ander deel kreeg te maken met echtscheiding, weer anderen gingen failliet. Mensen zoals wij allemaal die met tegenslag te kampen kregen.

Economische dakloosheid is een probleem van deze tijd. Voor een deel is het onzichtbaar. Mensen die in de problemen komen proberen eerst hulp te vinden binnen hun eigen netwerk en gaan bij wijze van spreken van bank naar bank om een poosje te slapen, of ze slapen in de auto. Pas als die mogelijkheden uitgeput zijn kloppen zij aan bij de gemeente.

Probleem wordt nijpender
Onderzoek aan de Universiteit van Wageningen toont aan dat er bij economische daklozen een grote kans is dat zijn binnen een jaar hun leven weer op de rails krijgen mits er sprake is van een veilige woon- en verblijfplaats. Als ze verlost zijn van de dagelijkse stress van het vinden van een redelijke slaapplek en er een beetje ondersteuning is, dan komt het vaak wel goed. Eigenlijk, zo schrijft de Regenbooggroep in zijn publicaties, is het vooral een woonprobleem. En in deze tijd van schaarste op de woningmarkt wordt dat probleem alleen maar nijpender.

Ingewikkelde dynamiek
De bezwaarmakers hebben beroep aangetekend tegen de beslissing van de gemeente en het zag er naar uit dat het zou eindigen in een langdurige procedure. En dan komt er een ingewikkelde dynamiek op gang, waarbij de verhuurder van het pand het allemaal te lang vindt gaan duren en op zoek gaat naar een andere partij om het pand aan te verhuren.

De gemeente geeft aan veel tijd en energie in dit plan te hebben gestoken maar uiteindelijk bleef zij daardoor met lege handen achter. De leden van de gemeenteraad zijn hierover in april schriftelijk geïnformeerd.

Stroperige procedure
Dat een verhuurder zijn pand niet eindeloos onverhuurd kan laten met een onzeker perspectief is begrijpelijk. Aan de andere kant is het ook wel triest om te constateren dat we met z’n allen de procedures zo stroperig hebben gemaakt dat zo’n aantoonbaar nuttige voorziening er niet komt. Het is te wensen dat de gemeente onvermoeibaar op zoek gaat naar een alternatief.

(Foto: archief AV/Arjen Vos)

 

14 reacties

  1. Het is voor de mensen die hier bezwaar tegen maken te hopen dat zij nooit in deze situatie terecht komen.
    En het kan echt iedereen overkomen.

  2. Schandalig dat dit project niet doorgaat om mensen te helpen die door omstandigheden in de problemen zijn genomen en alleen omdat er een paar omwonenden zijn die helemaal niet begrijpen waar het over gaat.
    Mensen helpen die in nood zijn gekomen is allereerste prioriteit.

  3. Zo jammer dat een paar omwonenden bezwaar maken voor dit mooie plan om deze mensen weer een opstap te geven om hun leven weer op de rails te krijgen en de rust te geven met een dak boven het hoofd en een bed om te slapen.
    Ik had gedacht dat de gemeente Aalsmeer wat humaner en socialer zou beslissen.
    Een stekker uit een plan trekken is wel heel eenvoudig.

  4. Ik ben zeer benieuwd hoeveel omwonenden precies bezwaar hebben gemaakt. Wij wonen naast dit pand en ik heb werkelijk niemand in de buurt erover gehoord. Ik heb wel gezien dat het pand al enige tijd helemaal verhuurd lijkt te zijn. Zou dat niet de ware reden zijn dat de regen boog groep niet meer terecht kon?

  5. Bezwaar maken is een ieder zijn recht maar denk eerst goed na en realiseer dat deze mensen uit een noodsituatie geholpen dienen te worden. Is er door de gemeente later met de bezwaarmakers overleg geweest? De houding van de gemeente mag wel beter zijn.

  6. Het is jammer dat de gemeente niet eerlijk is. Zouden 8 personen inkomen via de Regenbooggroep. Het is jammer dat meteen iedereen zo negatief is. Die lezen maar 1 kant en weten niet hoe de gesprekken zijn geweest tussen bewoners en de gemeente. Nu het artikel naar buiten komt met alleenstaande moeders met kinderen.

  7. Blijkt wel weer dat diverse reageerders niet goed kunnen lezen. Het gaat hier niet om asielzoekers, maar om mensen die door omstandigheden in de problemen zijn gekomen. Wellicht zijn daar ook Aalsmeerders bij. Zeker gezien het hoge scheidings percentage in deze gemeente.

  8. Er zijn veel betere opties dan in kantoorpand. Dat dit aan de orde is. De staat laat ongepast iedereen binnen waardoor niemand een woning heeft. Oude generatie en de nieuwe generatie heeft geen woning. Als ze daar eerst eens mee beginnen. Dat Nederland weer normaal wordt.

  9. Zorg als gemeente eerst eens voor de eigen burgers en daarna voor de import burgers mensen staan 18/25 jaar ingeschreven voor een woning en die worden allemaal gepasseerd voor import helaas

  10. Super van de verhuurder dat degene het pand wilde inzetten voor economisch daklozen. Waarom hebben buurtbewoners bezwaar gemaakt? Gaat het bv om een parkeerprobleem of een andere reden waar niet direct aan gedacht wordt door ‘buitenstaanders’? Inderdaad is het jammer dat procedures het niet makkelijker maken. Hopelijk komt er een Aalsmeers alternatief voor de mensen die door pech in hun leven op straat zijn beland. Gogo #RegenboogGroepAalsmeer

  11. Wat jammer dat veel mensen alleen in de kerstperiode euforisch zijn en vredig en lief doen. ELK mens (en huisdier) heeft recht op een dak boven het hoofd (uiteraard met eigen slaapgelegenheid, keuken en sanitair). Gaat nu dus voor die 35 schrijnende gevallen niet door. Dat vind ik heel droevig, dramatisch. Het is bijna om van te vomeren.

  12. Alles heeft meerdere kanten. De Gemeente zegt dat het voor moeders met kinderen is, en straks zit de buurt weer met overlastgevers opgescheept.
    Bewoners moeten ook niet zo bang zijn. Zelf woon ik tussen allemaal arbeidsmigranten hotels en ondervind tot nu toe geen overlast.
    Maak gewoon goede afspraken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin