Opvang minderjarige asielzoekers splijt raad

Raadsvergadering in coronatijd (Foto archief AV)

Alsof het een vergaderzaal van de Verenigde Naties betrof, zo riant zaten de raadsleden nog nooit. Gisteravond was de Burgerzaal het toneel waar de agendapunten werden afgewerkt. Een van de opvallendste onderwerpen was de oproep om steun toe te zeggen voor de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers. Dat zorgde voor een keiharde tweedeling in de raad.

Alleenstaande vluchtelingenkinderen in de Griekse kampen zijn extreem kwetsbaar. Deze kinderen uit landen als Afghanistan en Syrië staan bloot aan allerlei gevaren, niet alleen geweld, maar ook sexueel misbruik en mensenhandel. Elke dag staat in het teken van overleven en de trauma’s stapelen zich op.

Noodkreet
Griekenland heeft een noodkreet gestuurd naar de lidstaten van de Europese Unie: Neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen op die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal. Elf Europese landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de Griekse noodkreet. De evacuatie is begonnen en de eerste kinderen zijn overgebracht naar Luxemburg en Duitsland

Oproep aan de regering
Nederland heeft tot nu toe geweigerd deze groep kinderen op te vangen. Als reactie hierop hebben de Nederlandse vluchtelingenorganisaties een formele oproep gedaan aan de regering om zich alsnog bij de andere Europese landen aan te sluiten en 500 van de kinderen op te vangen. Inmiddels hebben zich diverse maatschappelijke instellingen, waaronder de Raad van Kerken, een vijftal provincies, inclusief Noord Holland, en 131 gemeenten zich bij deze oproep aangesloten. Door het indienen van de Motie alleenstaande minderjarige vluchtelingen, wil het CDA, D66, GroenLinks, PvdA en fractie René Martijn de 132ste gemeente worden die de oproep onderschrijft. Er is bereidheid en capaciteit om de alleenstaande minderjarigen op te vangen.

Sympathieke motie
Zowel de VVD als AA vonden het een hele sympathieke motie, je kon er eigenlijk niet tegen zijn. Of ja… toch wel. Zowel Marjan Vleghaar van de VVD als Greta Holtrop van AA bleken meer oog te hebben voor de zorg voor de alsmaar oplopende kosten voor de jeugdzorg. En uit dat potje zouden de kosten betaald moeten worden! Bovendien vond Holtrop het meer een zaak voor de landelijke politiek.

Ronald Fransen van GroenLinks (foto) reageerde als volgt: “Stel je voor, je bent zes of acht jaar en je komt op de één of andere manier in Griekenland terecht in slechte omstandigheden. Jaren later kom je er achter dat Nederland had kunnen helpen maar het niet deed omdat niet zeker was dat het betaald kon worden.”

Maximaal één kind
Namens het College reageerde Wilma Alink: “Het College heeft ook gesproken over de humanitaire ramp die zich in Griekenland afspeelt. Wij Nederlanders hebben geluk dat wij aan de rand van Europa zitten. Het doet er niet zo toe wat ik er zelf  van vind, het doet er toe wat wij als Nederland daarvan vinden en daarom staan wij neutraal tegenover deze motie omdat deze een oproep doet aan de staatssecretaris. Als de Raad deze motie aanneemt, dan gaan wij hem voor u uitvoeren. Wij weten zelf niet wat dat zal betekenen als er hier in Aalsmeer een kind geplaatst gaat worden, maar we hebben al wel een berekeningetje voor u gemaakt. Naar rato zal in deze gemeente maximaal één kind worden opgenomen…’

Met VVD en AA tegen, werd de motie aangenomen.

Tekst Joop Kok, foto Arjen Vos

 

 

 

Lees vorig bericht

Schuilhut in aanbouw

Lees volgend bericht

Foto 299: verzin en win


1 Reactie

  • Het is een grote schande dat deze motie niet unaniem is aangenomen in deze schatrijke gemeente. Van de VVDers in Aalsmeer heb ik voor mezelf inmiddels geleerd dat ze liberarisme zien als alleen zorg voor zichzelf. AA heeft geen ideologie, alhoewel, Dick Kuin: ook alleen zorg goed voor jezelf?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *