Opnieuw massale inschrijving voor handjevol huizen

Deel van Tuinen van Hornmeer met achteraan de 12 sociale koopwoningen (Illustratie Thunnissen)

Door: Arjen Vos. Voor de twaalf sociale koopwoningen die binnenkort gebouwd gaan worden in de Tuinen van Hornmeer was de belangstelling vergelijkbaar met die voor de smartwoningen aan de verderop gelegen Frans de Bieslaan. Bijna 800 inschrijvingen vielen vorige week op de mat van de Hillegomse makelaar Hofzicht.

De koopsommen van 222.000 euro voor deze eengezinswoningen liggen een stuk lager dan de feitelijke marktwaarde. Voor kopers aantrekkelijk vanwege een lagere hypotheek en dus ook lagere maandlasten. Echter wel met restricties. Zo mag bij doorverkoop binnen een vastgestelde tijd de winst niet zelf worden opgestreken. In elk geval begrijpelijk dat het (deel)project de aandacht trok van zoveel naar woningsmachtenden.

Toewijzingscriteria
Na bestudering van de kleine 800 inschrijvingen, bleek het gros af te vallen omdat niet aan de primair gestelde toewijzingscriteria werd voldaan. Die hielden in dat geïnteresseerden in de gemeente Aalsmeer woonachtig moesten zijn en uit een meerpersoonshuishouden moesten bestaan. Na toetsing bleven er zo’n 200 over die kans maken op toewijzing van een woning. Voor deze mensen zijn het spannende dagen.

Doorstroom bevorderen
Net als bij toewijzing van de genoemde smartwoningen piest de categorie buiten de pot die zichzelf wel als Aalsmeerder beschouwt maar om uiteenlopende redenen buiten de gemeentegrenzen is gaan wonen. Volgens een woordvoerder van ontwikkelaar Thunnissen is die ‘in Aalsmeerwoonregel’ door de gemeente bedacht om de doorstroom in Aalsmeer en Kudelstaart te  bevorderen. Zuur voor deze groep ex-Aalsmeerders die moeten hopen op nieuwe kansen. Die dienen zich voor hen hopelijk snel aan als ook de 31 appartementen op de hoek Beethovenlaan Dreef in de verkoop gaan. Dat betreft volgens Thunnissen het segment ‘middeldure koop’. Een exacte prijs is daarvoor nog niet bepaald maar zo voordelig als de twaalf ernaast wordt het niet.

Wie echt veel te besteden heeft, kan nog een woning uitzoeken in een van de andere categorieën. Daarvan staan er nog altijd vijftien te koop die in prijzen variëren tussen de pakweg zes en acht ton.

6 reacties

  1. Inderdaad, hoe kan het zo zijn dat de spelregels tijdens de wedstrijd zijn veranderd?

    Voelt erg oneerlijk en vanuit de makelaar krijg je geen fatsoenlijk antwoord… Jammer dat er zo wordt omgegaan met zo een mooi project.

  2. Wat te denken om tegen een redelijke prijs te kunnen wonen tegenover de watertoren aan de Westeinderplas.
    Op de plek waar nu een museum gevestigd is met een groot hek erom waar je maar een paar dagen per week in mag.

  3. De constructie met sociale koop vond ik briljant: je betaalt iets meer dan de helft, en levert de helft die je niet kan betalen weer in bij verkoop. Prima, win-win situatie! Ik snap daarom ook niet dat er niet veel meer van dit soort woningen worden gebouwd. Normaal gesproken zou dat zijn omdat bouwbedrijven/ontwikkelaars terecht winst willen/moeten maken met de verkoop van duurdere woningen, maar dat los je met zo’n constructie ook op toch? Er is heel duidelijk vraag genoeg… waaronder van mij zelf! Ik woon wel in Aalsmeer, maar als alleenstaande is het 100% uitgesloten dat ik iets kan kopen in eigen gemeente onder de € 400.000,-. Dus, gemeente Aalsmeer: Help! Of willen we graag een volledig vergrijsd miljonairsdorp worden?

  4. Heel goed Greet en Debbie!!!! Ze gaan het nooit snappen hier in Aalsmeer!!!!! De onroerend goed boeren en project ontwikkelaars bepalen …….

  5. Zo triest. De duurdere woningen niet verkocht. Logisch. Het gaat om al die jongeren die wel eens een eigen stekkie verdienen. Wanneer wordt men is wakker. 12 poppenhuisjes en dan 200 mensen die voldoen aan criteria. Volbouwen dus aalsmeer. Als we toch doorgaan maar dan met betaalbare woningen. Groetjes greet kooij

  6. En waar stond in de kleine lettertjes dat je ook een financiële check moest hebben gedaan van te voren? Ook dit scheen achteraf één van de criteria geweest te zijn. Bijzonder hoe, in mijn beleving, de spelregels gedurende de wedstrijd, aangepast zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel