Opnieuw burgerinitiatief: Stel ouderenburgemeester aan

Burgerinitiatieven worden zeer gewaardeerd door het gemeentebestuur. Onlangs werd een door verschillende inwoners ingediend plan om een Groen Lint door Aalsmeer aan te leggen, juichend ontvangen. Afgelopen week kwam een drietal heren met een nieuw idee: de ouderenburgemeester.
                           
Na het succes van de kinderburgemeester is de tijd volgens dit kwieke Aalsmeerse trio rijp om nu ook een ouderenburgemeester te installeren. “Wij zien dat de burgemeester het erg druk heeft met het bezoeken van 100-jarigen en bruidsparen die 60 of meer jaren getrouwd zijn. Daarbij zijn er vele andere zaken die spelen rondom ouderen, dat een specifieke ouderenburgemeester ons een goede zaak lijkt,” aldus een van de initiatiefnemers.
 
AalsmeerVandaag zocht de initiatiefnemers aan de praattafel van zorgcentrum ’t Kloosterhof op om over dit nog in een pril stadium verkerende plan te praten.
 
Borreluurtje
In vergelijking met vele andere gemeenten kent Aalsmeer een relatief groot aantal inwoners die inmiddels boven de 90 jaar zijn. Zo telde Aalsmeer tot voor kort zelfs een 107-jarige en kan er met het aantal bewoners van boven de 80 jaar een sporthal gevuld worden. “Om te stellen dat Aalsmeer aan het vergrijzen is, gaat misschien wat ver,” zegt de naast het Kloosterhof woonachtige Gerrit Griekspoor, “feit is wel dat mensen steeds ouder worden. Dat zien we om ons heen gebeuren. Op ons vaste borreluurtje hier aan de bar wordt het de laatste tijd steeds drukker. We moeten echt een uur eerder van huis anders is onze kruk bezet en zijn de bitterballen al op,” aldus Griekspoor die samen met generatiegenoten Wout Heijenk en Ad Groeneveld al borrelend op het idee kwam.
 
Meetoosten
Een inventarisatie in hun voornamelijk door ouderen bevolkte buurt, wees volgens Wout Heijenk uit dat er alleen al in en om het Kloosterhof het komende jaar minstens twaalf echtparen een diamant, een briljant en zelfs een platina (70 jaar) huwelijk zullen vieren. “En als we goed geteld hebben zijn hier tenminste tien mensen in de omgeving die 100 jaar of ouder worden,” zegt de 81 jarige, “natuurlijk kijken we uit naar al die festiviteiten en hopen we van harte met de feestvierders te mogen meetoosten. Maar we maken ons wel een beetje zorgen om onze burgemeester. Als hij straks bij elk feestje aanwezig is, een toespraak moet houden en een taartje moet eten, houdt hij nauwelijks tijd over om met de nieuwe raad Aalsmeer te besturen,” aldus Heijenk die deze maand zelf met zijn echtgenote Titia alweer 55 jaar getrouwd is. “Ja, wij moeten zelf nog vijf jaar geduld hebben voor een burgemeestersbezoek,” weet hij, “hopelijk worden we dan geluk gewenst door de ouderenburgemeester. Dat zou mooi zijn.” 
 
Rollenspel
Want daar is het dus de hoogste tijd voor, vindt het drietal. Ze hebben ook al aardig wat voorwerk gedaan hoe een geschikte kandidaat te selecteren. Groeneveld hierover: “Zoals dat gaat met de verkiezing van de kinderburgemeester, dat vinden we een heel mooi idee. Met een selectiedag op het gemeentehuis waar de kandidaten zich mogen presenteren en in een rollenspel met een pseudobruidspaar moeten aantonen dat ze er feeling voor hebben,” aldus Groeneveld die ook vindt dat de deelnemers campagne moeten voeren om genoeg stemmen uit de bevolking te krijgen, “bijvoorbeeld tijdens de koersbalcompetitie in het Zorgcentrum of bij oefenavonden van het ouderenkoor. Daar is de doelgroep altijd goed vertegenwoordigd.”
 
En net zoals bij de kinderburgemeester vinden de drie heren dat ook de ouderenburgemeester een unieke ambtsketen moet krijgen. “Misschien iets met een serie pijpenkoppen aan elkaar gebonden of sigarenbandjes. Daar heb ik nog een boek vol van,” aldus een fantaserende Groeneveld wiens vrouw zelfs heeft aangeboden een ambtsketen te haken.
 
Rollatorvrije looppaden
Gaat het de heren alleen om het bezoeken van feestende ouderen? Groeneveld: “Dat is wel een belangrijk onderdeel maar hij of zij moet natuurlijk ook onze belangen behartigen op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld als het gaat om de al zo lang door de doelgroep gewenste aanleg van rollatorvrije looppaden in en naar winkelcentra of het helpen organiseren van een seniorpramenrace. Dat soort dingen.”
 
Hebben ze het idee al voorgelegd aan de echte burgemeester? “Dat is er door de Paasdrukte nog niet van gekomen,” zegt Griekspoor, “maar als dinsdag het gemeentehuis weer open is, lopen we er wel even binnen om een afspraak met meneer Nobel te maken. Het zou wel leuk zijn als liefhebbers voor de functie zich al willen aanmelden. Dan kan beoordeeld worden of het idee ook bij anderen leeft.”
 
Grote eer
Moet de ouderenburgemeester zelf ook een senior zijn? “Wat ons betreft niet, al is enig gevoel met de doelgroep natuurlijk wel een pré. Jong van geest en meelevend met de oudjes,” aldus Groeneveld.
 
Zouden ze zelf ouderenburgemeester willen zijn als het idee daadwerkelijk uitgevoerd wordt? “Absoluut,” klinkt het uit één mond, “het lijkt ons een grote eer die taak te mogen uitvoeren. We willen het ook wel alle drie bij toerbeurt doen,” aldus Heijenk tot slot.
 
Mensen die graag in aanmerking willen komen voor deze mogelijke functie, kunnen een mail sturen naar de gemeente: info@aalsmeer.nl
 
Tekst en foto’s Arjen Vos
 
Foto's: van links naar rechts Gerrit Griekspoor, Wout Heijenk en Ad Groeneveld aan hun stamtafel in 't Kloosterhof.
(advertentie) 
 

 

Lees vorig bericht

FIQAS pakt punt in bloedstollende slotfase

Lees volgend bericht

Wandelen op Stokkeland !?


7 Reacties

 • Ja zeker een goede 1 april grap.
  Niet te veel hooi meer op je vork nemen mannen.
  Geniet van je rust.
  Gft Hanneke

 • Beste 1-aprilgrap sinds jaren, mannen!

 • Waarom 3 mannen ik draag mijn schoonmoeder voor die volgende week 85 word als er in de gemeenteraad opgeroepen voor een gelijkheid voor vrouwen dan ook hier. Hup Mien zet hem go Kudelstaart

 • Waarom 3 mannen ik draag mijn schoonmoeder voor die volgende week 85 word als er in de gemeenteraad opgeroepen voor een gelijkheid voor vrouwen dan ook hier. Hup Mien zet hem go Kudelstaart

 • Na 1April ha ha

 • Wat een goed plan !! Ivesteren in ouderen is goed en nooit te laat ,een goed idee het wordt dan ook de hoogste tijd om daar mee aan de slag te gaan!! Ik hoop dat er onder de ouderen genoeg mensen zijn die deze functie wil uit dragen.

  VR GR Jacques,

 • Geweldig idee! Op 2 april gelijk doen! ????

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *