Opkoopbescherming deze maand van start

(Foto archief AV/Arjen Vos)

(Door redactie) Wie een huis koopt in Aalsmeer met een WOZ-waarde tot en met 423.000 euro, wordt verplicht er zelf te gaan wonen. Verhuren wordt pas mogelijk vier jaar na de akte van levering. Deze regeling is ingegaan op 1 juli. Er geldt een uitzondering voor familieleden.

Door schaarste op de woningmarkt gebeurt het regelmatig dat goedkope woningen worden opgekocht voor de verhuur. Hierdoor worden de goedkope woningen nog schaarser voor starters en mensen met een middeninkomen. De invoering van de opkoopbescherming moet hier een eind aan maken. De regeling gaat gelden voor woningen die na 1 juli zijn aangekocht.”

Bij nieuwbouwhuizen die nog gebouwd worden, bestaat de verplichting al om er als koper zelf te gaan wonen. Met de nieuwe opkoopbescherming verplicht het college dit nu ook voor bestaande bouw met een WOZ-waarde tot en met 423.000 euro.

Uitzonderingen
Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo mag er wel verhuurd worden aan  eerste- of tweedegraadsfamilieleden (broers, zussen, kleinkinderen, opa’s, oma’s, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers) en mag de woning ook tijdelijk verhuurd worden, bijvoorbeeld in verband met een verblijf in het buitenland. Dat is ook het geval als de woonruimte verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Om gebruik te maken van deze uitzonderingen is er wel een vergunning nodig. Deze kan bij de gemeente worden aangevraagd.

WOZ-grens
In de gemeenteraad 8 juni 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met een WOZ-grens van 423.000 euro. Deze WOZ-grens wordt ieder jaar geïndexeerd. Meer informatie over de regeling is te vinden op de website aalsmeer.nl. Zoek op opkoopbescherming.

2 reacties

  1. Weer een maatregel/beperking die B&W Aalsmeer plotseling invoert zonder dat de makelaar en/of verkoper de geïnteresseerde kopende partijen hierover informeert. Er is geen overgangsperiode? Het zou netter en opener geweest zijn als er een datum in de toekomst aan gehangen worden. Er is nog weinig merkbaar van betrokkenheid tussen bevolking en haar bestuurders.

  2. Door de rente-explosie hebben beleggers inmiddels hun werkterrein verlegd. Deze maatregel is nu dus ‘mosterd na de maaltijd’. Symboolpolitiek resteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin