Ook Moederdag van tafel geveegd

(Foto archief AV)

Opnieuw en ongetwijfeld niet voor de laatste keer deze crisis wordt ons van hogerhand een evenement ontnomen. Moesten we het al doen zonder vrouwvriendelijke tradities als Geraniummarkt en Songfestival, vandaag werd ook bekend dat Moederdag van tafel wordt geveegd. Dus de tweede zondag van mei helaas geen verwennerij voor de moeders, die doorgaans de spil van ieder gezin vormen.

Reacties op het overslaan van Moederdag zijn zeer gemengd. Enerzijds is er begrip voor de situatie omdat moederdag de laatste jaren volgens veel mensen ’te commercieel’ is geworden en er al zoveel wordt afgelast. “En dan zou Moederdag wel gewoon door mogen gaan,” vraagt iemand zich op Twitter af, “gelijke monniken, gelijke kappen.” Maar er klinkt ook een tegengeluid. Een initiatief om Moederdag niet een heel jaar over te slaan maar te verplaatsen naar september wordt gedaan door het platform ‘Geven is Leuker’. Deze groepering uit Maasdijk is de petitie ‘redmoederdag’ gestart om de moeders toch de eer te geven die ze verdienen. Al is het ook een paar maanden later, het wordt door het platform niet als mosterd na de maaltijd gezien. “Omdat Moederdag niet doorgaat zal een groot deel van de omzet van winkeliers en telers wegvallen en daar komt niets voor terug. Een extra feestdag in september kan dit mogelijk enigszins compenseren,” zo valt te lezen op de website van de initiatiefnemers.

Alternatieven
De redactie van AalsmeerVandaag vroeg zich af wat de centrumwinkeliers van de nieuwe maatregel vinden. Ondernemend als ze zijn komen ze met een aantal verrassende oplossingen die mogelijk navolging krijgen in de rest van het land.

Angèle Aartman van het Boekhuis hoort er duidelijk van op. “Ik had het nieuws nog niet meegekregen maar als dat echt zo is, is dat natuurlijk erg jammer. Toch heb ik best nog heel wat leuke alternatieven achter de hand die mensen voor hun moeder kunnen aanschaffen. Of het nou Moederdag is of niet. Het boek ‘De Zeven Zussen’ van Lucinda Riley is echt een aanrader voor moeders. Daarnaast heb ik nog wat boekenweekgeschenken over die bij moeders zeker in de smaak zullen vallen.”

Portret
Ook Patrick Spaander van Foto De Boer betreurt de afgelasting. “Wij hadden altijd erg geslaagde fotoacties. Kinderen stonden hier met hun vader in de rij voor het laten maken van een mooi portret waarmee ze moeder konden verblijden. Die foto kunnen ze nu trouwens evengoed laten maken. Ik zorg ervoor dat hij voor de dag dat het normaal Moederdag zou zijn, netjes ingelijst klaar ligt.”

Geschrokken
Redmond Roof van Martinez, nog steeds aan het bijkomen van het tienjarig bestaan van zijn chocoladewinkel: “Ik hoorde het nieuws ook vandaag,” zegt hij nog enigszins geschrokken, “Ik sluit me graag bij mijn collega’s aan. Ik heb besloten dat ik toch gewoon bijzondere chocoladecadeautjes samenstel. Niet om moeders te verwennen, want dat mag dus kennelijk niet. Maar gewoon op de bewuste zondag wat lekkers aan je moeder geven, dat is toch niet verboden?”

Opgevrolijkt
Als iemand zich had verheugd op Moederdag was het wel Jan Sparnaaij van de gelijknamige juwelier. “Juist in deze tijden zouden moeders opgevrolijkt kunnen worden met een mooi sieraad. Maar zit dat er nu niet in. We zijn wel gewoon open en hebben ook een heel mooi assortiment in alle prijsklassen waar moeders heel erg blij van zouden kunnen worden. Ik zeg: gewoon kopen en aan je moeder geven. Als je het ’s ochtends vroeg bijvoorbeeld op bed geeft is er geen haan die ernaar kraait.”

Vaderdag
“Dat kan er ook nog wel bij,” baalt Sven Müller met een zucht en een wegwerpgebaar, “we missen al de gezelligheid met de Geraniummarkt wat altijd een vol terras oplevert en nou ook nog geen Moederdag. We hebben al een planning gemaakt voor het bakken van onze zeer populaire aardbeiensloffen. Dat kunnen we eigenlijk niet meer terugdraaien. Als we er nou niet bij zeggen dat het voor Moederdag is, dan kunnen we ze tegen die tijd misschien toch gewoon verkopen als een lekker gebakje. Laten we hopen dat Vaderdag in juni wel gewoon door kan gaan…”

Elke dag Moederdag
Een moeder die we op straat treffen maar niet met haar naam in de krant wil, geeft aan dat het van haar in deze tijd elke dag Moederdag zou moeten zijn. “Veel moeders hebben het momenteel heel zwaar. Juist nu ze de hele dag opgescheept zitten met kinderen in huis en ze al hun creativiteit moeten inzetten het gezellig te houden. Kanjers zijn het die elke steun kunnen gebruiken. En denk eens aan de oudere moeders in verzorgingshuizen die nu niet bezocht mogen worden. Stuur ze een kaartje, zing een lied of maak een tekening voor ze…”

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel