De Aalsmeerse ideële energiestichting Sienergie verwacht dat het buurtisolatieproject in de Hornmeer “minsten zo succesvol” wordt als het eerste, dat onlangs in het Kudelstaarste Geerland is voltooid. De belangstelling van huizenbezitters bleek uit een bomvolle buurthuiszaal afgelopen woensdagavond. De meesten willen volgens Sienergie snel beginnen om voor de volgende winter en “liefst nog voor de zomer af te zijn van tocht, vocht en kou en hoge energierekeningen”.
Net als in Geerland gaat een zogenoemd E-team Hornmeer, gesteund door Sienergie, aan de slag om het project Hornmeer Groen concreet gestalte te geven. De voordelen van woningisolatie, zeker als dat in een collectief, kosten drukkend project gebeurt, zijn volgens de stichting enorm.
Gasverbruik gekelderd
In een persbericht geeft Sienergie het voorbeeld van buurtbewoner Maarten Strootman die reeds veel aan isolatie heeft gedaan en een van de E-teamleden is. Diens gasverbruik daalde al (dakisolatie volgt nog) van 3100 m3 naar 440 m3, wat hem zo'n € 900 per jaar scheelt. Sienergie meldt erbij dat isoleren “uiteraard eerst een investering vergt”.
Op de bewonersavond van Sienergie zei wethouder duurzaamheid Jop Kluis de aanpak van Sienergie “heel belangrijk” te vinden voor de verduurzaming van Aalsmeer. Mariska de Graaf, Geerland-bewoner, ervaringsdeskundige en lid van het E-team Geerland, gaf de Hornmeerders diverse tips voor een even geslaagde buurtaanpak.
Vervolgavond
Over een maand volgt een tweede bewonersavond, waarop de collectieve isolatiemogelijkheden worden gepresenteerd. Dan kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Het E-team Hornmeer en Sienergie nemen deelnemers “alle rompslomp” uit handen. Dat kan omdat de gemeente en de Stadsregio Amsterdam geld steken in deze begeleiding.
● Klik hier voor meer informatie over het buurtisolatieproject
Foto: veel belangstelling in BuurtHuis Hornmeer op 25 februari. (foto Sienergie)
Eén reactie
Woont Maarten Strootman nog wel in z’n huis? In een normale gezinssituatie is daling gasverbruik na isolatie van 3100 naar 440 kubieke meter onmogelijk. Dat heet nou volksverlakkerij.