Door: Jan Dreschler. Er is een oude romeinse spreuk ‘Si vis pacem, para bellum’, dat wil zeggen: wil je vrede bereid je ten oorlog. Dat motto leek wel een beetje het thema op de nieuwjaarsreceptie, die afgelopen maandag in de Burgerzaal werd gehouden. Het ging over de zorgen in de wereld, maar ook over de kracht van de Aalsmeerse samenleving.
De Burgerzaal stroomde op maandag 6 januari vol vanwege de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, terwijl de piano op het podium werd bespeeld door Elisa Jansen. Tussendoor vertelde ze hoe wethouder Kikkert zich ingespannen heeft om dit prachtige instrument in de Burgerzaal te krijgen en Willem Kikkert vertelde zelf hoe hij het instrument persoonlijk had uitgezocht omdat hij vond dat er in de Burgerzaal een instrument moest zijn voor begeleiding van allerlei evenementen waaronder de koordagen.
Dorpsdichter
Het officiële moment kwam om kwart over acht toen dorpsdichter Marcel Harting, gekleed in de kleuren van Aalsmeer het podium betrad. Hij vroeg zich af wat 2025 voor jaar zou worden, waarbij alles wat wenselijk is voorbij kwam zoals dat we hopelijk ‘uitgeschoofd zullen zijn met het kibbelkabinet’ en dat het ‘in Syrië komt tot een Arabische lente met vrijheid als afweergeschut.’ Maar ook plaatselijke verlangens kwamen voorbij, zoals een Westeinderplas die geen levens meer eist en rotondes die geen ongelukken meer veroorzaakten.
Tegen pesten
Onze kinderburgemeester Chiemeze Ugoanyanwu wenste de aanwezigen een gelukkig nieuwjaar en vertelde hoe de focus voor hem en de kinderraad dit jaar gericht zal zijn op het voorkomen van eenzaamheid en met name het stoppen van pesten. De ambitie is om op negen basisscholen anti-pesttegels te plaatsen zodat iedereen kan zeggen ‘hier voel ik me fijn, hier wil ik zijn’.
Vrijheid onder druk
Burgemeester Oude Kotte begon vervolgens aan zijn zesde nieuwjaarsspeech en waarschuwde de aanwezigen dat hij daar wel wat woorden voor nodig had. De toon was serieus. 84 Jaar geleden, aan de vooravond van Amerika’s deelname aan de Tweede Wereldoorlog hield Franklin Delano Roosevelt – ook precies op deze zesde januari – zijn beroemde Four Freedoms speech waarin hij zijn visie uiteenzette voor een menswaardig bestaan: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van gebrek, dat wil zeggen geen zorgen om te bestaan en vrijheid van vrees, ofwel onbezorgd kunnen leven. “En vandaag de dag,” zo zei onze burgemeester, “staat de laatste onder druk. Ook Roosevelt, één van de meest verdraagzame mensen ooit, had uiteindelijk een oorlog nodig om vrede te krijgen.”
Geestelijk voorbereiden
De burgemeester herhaalde de internationale en landelijke oproep om ons geestelijk klaar te maken voor de mogelijkheid van oorlog. “Niet dat er nu direct tanks aan de grens staan, maar een langdurige uitval van stroom is bijvoorbeeld zeer denkbaar en ontwrichtend voor onze samenleving.” Hij zegde toe om de burgers van Aalsmeer daarover de komende tijd van voorlichting te voorzien en ook helder te maken wat we in dat opzicht van de gemeente mogen verwachten.
Maar het was niet alleen een somber verhaal. Hij beschreef ook het afgelopen jaar met een fantastische feestweek, hoogtepunten in de sport en de lang gekoesterde wens van de gemeenteraad om straten te vernoemen naar Aalsmeerders die zich ingezet hebben voor de gemeenschap.
Vooruitblikkend had hij het over grote besluiten die nog door deze raad genomen moeten worden en de aanloop naar de verkiezingen in 2026. Zijn oproep: “ben je niet tevreden met het openbaar bestuur, stel je verkiesbaar.”
Ook was er een persoonlijke noot: “De herbenoeming door de Commissaris van de Koning in april aanstaande is iets van grote betekenis voor mij en mijn vrouw. We genieten als gezin van het feit dat we dit werk mogen doen.”
Toost met uitdaging
Tot slot was het tijd om een toost uit te brengen waarbij het accent lag op onze vrijheid. Niet onze individuele vrijheid, maar onze gezamenlijke vrijheid. De toost kwam in de vorm van een uitdaging:
“Ik daag u uit om uw mening te geven zonder een ander daarbij te kwetsen. Ik daag u uit om uzelf te zijn en dat ook accepteren van anderen. En ik daag u uit om liefdevol elkaars grenzen te respecteren en ook elkaars grenzen gezamenlijk te beschermen en om elkaar te helpen en te steunen om dat voor elkaar te krijgen.”
(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Zorggroep Aelsmeer)
2 reacties
Volgens mij weet hij meer
2025
Wordt het zo’n jaar dat
De soera, zon uit Koran, samen
Met davidsterren duisternis
Uit hemel drijven, donkerte,
Donder en wapenbliksem
Als de sneeuw van gisteren
Doen verdwijnen
Uit beloofde landen?
Dat toeristen Donbas veilig
Zullen bezoeken om een
Dit-nooit-weer-kaarsje te branden
Als eerbetoon aan laatste
Slachtoffers die daar vochten
Voor vrede en vrijheid
Dat Einsteingenieurs met AI
Linksdraaiend klimaatterugwinpoeder
Ontwikkelen dat bijkans CO2
Met stikstof laat reageren
Tot bouwstof voor een
Gezondere leefomgeving
Zal het dit jaar zijn dat
We politiek dik uitgeschoofd zijn
Een kibbelkabinet via X
Zal besluiten nieuwe verkiezingen uit
Te schrijven zonder Elon
Muskiaanse menging met
Teslatengels en bitcoinbelangen?
Dat een Republikeinse lofTrumpet
De wereldorde in voorspoedig
Kadanz zal brengen, of blijft het
Stormy Daniels in glas Navowater
Vermengd met verplichte 2%
Van ons nationaal product
Dat Hayat Tahrir al-Sham (HTS)
Syrie deze winter start van
Nieuwe Arabische lente zal bezorgen
Met vrijheid als afweergeschut
Gevluchten zullen terugkeren als
Dragers van recht en gelijkheid
In de Levant?
Vluchtelingen terugkeren?
Asielzoekers naar land van herkomst?
HTS; Gesponsord door: Marjolein Faber
Is dit het jaar dat
Westeinder zijn zwemmers zal sparen
Alsook de Plaspop zal behoeden voor
Winderigheid en golfongemak
Dat vliegtuigluwte komend juni slechts
Navotopje van de ijsberg is,
Gecompenseerd tijdens tuinzitmomenten
In warme zomermaanden
Dat rotondeontwerpers niet langer
Het hoofd
In N196 asfalt steken, al is het goed bedacht
Dat benodigde ambulances
De busbaan mogen gebruiken
Is dit het jaar dat we mogen proosten op
Een beetje verdraagzaamheid, respect
Saamhorigheid? Zoals we die kennen in
Ons dorp maar we soms klein beetje
Aan herinnerd moeten worden.
Bij deze: Op een verdraagzaam 2025. Proost