Onthullingen bij Groot Dictee

De winnaars bij elkaar

Door: Arjen Vos. Reikhalzend was er weer door de 40 deelnemers uitgekeken naar het vrijdagavond gehouden Groot Aalsmeers Dictee. Waar de ene deelnemer zichzelf het Grote Dictee Woordenboek als studiemateriaal had toegeëigend, ploos een ander alle dictees van de laatste jaren uit op zoek naar venijnige instinkers en concrete aanknopingspunten om deze editie nog beter beslagen ten ijs te komen teneinde taalkundige miskleunen te voorkomen en ook eens een keer geprivilegieerd te worden met een medaille, trofee of rozet al dan niet van velours of ribfluweel vervaardigd.

Het Flower Art Museum was vrijdagavond weer even het Mekka van de Nederlandse taal en zelfs van het Aalsmeers dialect want ook dat kreeg de verdiende aandacht in een intermezzo tussen de exquise Chinese dis en de uitslag. Zo leerden we dat ‘vlook’ ondiep water betekent en ‘gemienesakker’ geen ‘kwaaie kerel’ is maar een stuk (Doopsgezinde) grond op de Westeinder.

Deelnemers in afwachting op wat komen gaat

 

Onvoldoende geletterd
Hier, tussen de expositie van knipkunst en vrije vogels werd de taal gevierd. En dat kan beslist geen kwaad in een tijd dat het met de taalvaardigheid in Nederland beroerd gesteld schijnt. ‘Duizenden mbo-studenten komen onvoldoende geletterd van school’, kopte dagblad Trouw onlangs. Zelfs de taalvaardigheid van pabostudenten laat flink te wensen over en intussen schijnen 2,5 miljoen Nederlanders tot de categorie laaggeletterden te behoren. Of een dictee als dit een effectief wapen is om deze taalarmoede te bestrijden is de vraag maar alle aandacht voor taalverbetering is uiteraard van harte welkom.

Anti-afkijkmiddelen werden ingezet

Surprise-ei
Nieuw deze twaalfde editie was de oproep voor de teams om zich herkenbaar te maken middels kleding of accessoire. Daar werd door diverse van de zeven teams gehoor aan gegeven. Origineel was de heksenoutfit van de Taaltobbers maar ook de gouden giletjes van Team Philippa, deelnemers van het eerste uur, mochten er zijn. De roze shirtjes van damestrio ‘Het Leven is net een Surprise-ei’, gesierd met de letters SIB vroeg om uitleg. “Eigenlijk staat het voor ‘Skiën Is Bijzaak’ maar voor vanavond is het ‘Schrijven Is Breinbrekend’,” aldus een van de drie. De originaliteitsprijs in deze categorie ging naar Team De Notenkrakers, samengesteld uit zangeressen van het Bindingkoor.

Joost en Miekje geven uitleg over hun tekst

Amoureuze escapades
Terug naar het dictee. Geschreven dit keer door echtpaar Joost en Miekje Hoffscholte. Afgaande op de tekst moet het voor Aalsmeers voormalige burgemeester en zijn eega een heerlijke opdracht zijn geweest. De twee namen de 40 zwoegende scribenten mee op reis door hun familiegeschiedenis waarmee ze in tien alinea’s vijf generaties voor het voetlicht brachten. Na deze exercitie lijkt de familie Hoffscholte weinig geheimen meer te hebben. Hooguit kan er nog gegist worden naar de ’talloze amoureuze escapades’ tijdens carnaval of vakantie op Walcheren die volgens de tekst ‘onschuldig’ waren. Het verzoek of de Hoffscholtes daar in een eventueel volgend dictee dieper op in willen gaan, werd door Joost lachend afgewimpeld.

Team AalsmeerVandaag1 in opperste concentratie

Foutief verbeterd
Evenals voorgaande editie werd het dictee door Gido Oude Kotte voorgedragen, een taak die de huidige burgemeester met verve en zichtbaar plezier uitvoerde. Menig deelnemer worstelde met hoofdletters, tussenstreepjes, lange ij of korte ei en aan elkaar of los geschreven woorden. De tip van dicteedirectielid Annemarie Braakman: ‘de eerste ingeving is vaak de beste’ kon natuurlijk ter harte worden genomen maar vervolgens kon ook de twijfel toeslaan waarna een goed geschreven woord alsnog foutief verbeterd werd. Het overkwam de besten.

Top 3 individueel met links Dory Omtzigt (derde) en in het midden Truus Oudendijk (tweede) en Arjen Vos (eerste)

Prijsverdeling
Uiteraard was er volop discussie bij de bespreking van de 71 invulwoorden. Zo hing er geen ‘kameel’ aan de halsketting van oma maar een ‘camee’ en betrof ‘alto’s’ niet in het zwart geklede alternatievelingen maar een antieke betekenis voor ’telkens’. ‘Zou zij zijn broodjes hebben verorberd’ was een misverstane tekst. Dat moest natuurlijk: ‘saucijzenbroodjes werden verorberd’ zijn. Wie meetelde kon al aardig inschatten hoeveel fouten er gemaakt waren. Het gemiddelde aantal bedroeg 23 en ook al klonken er stemmen dat dit dictee makkelijker was dan voorgaande jaren, de gemiddelde foutenlast was toch ongeveer gelijk.

Prijzen
Vol spanning werd afgewacht hoe de prijsverdeling er deze editie uit zag. Bij de teams ging de eerste prijs naar de Taaltobbers bestaande uit Truus Oudendijk, Joke van der Zee en Yvette Koehler, tweede werd Team Philippa en derde AalsmeerVandaag1. Bij de individuen was er eerst nog een spannende shootout tussen Joke van der Zee en Dorry Omtzigt voor brons, die in het voordeel van Omtzigt werd beslist. Tweede werd Truus Oudendijk en winnaar werd, vooral tot zijn eigen verrassing, bovengetekende en schrijver van dit verslag die daarmee de opvolger werd van de vorige taalkampioen Ronald Ganzeboom.

(Foto’s Arjen Vos en Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Bakkerij Vooges)

 

Eén reactie

  1. Wow Arjen gefeliciteerd!!!! Goed gedaan hoor. Dit schrijft een trotse moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin