OBS Kudelstaart in actie voor hersenziekte Huntington

Tijdens een nieuwsbegriples (begrijpend lezen met het nieuws van de dag) in groep 5b van OBS Kudelstaart werd aandacht besteed aan de hersenziekte Huntington. ‘Een ziekte zo erg…. dat niemand erover praat’ was het thema.

En daar moest verandering in komen vond deze klas van leerkracht Marianne de Champs. Hannah Fokkema, Lente Achterberg en Lucas Dick namen het voortouw en gingen met de klas nadenken over een actie om geld in te zamelen.

Statiegeldflessen
“We hebben tijdens de les veel geleerd over deze erge ziekte,” vertelt de achtjarige Hannah. “We schrokken ervan dat deze ziekte niet zo bekend is, want je gaat er zelfs aan dood als je het hebt.” Lucas vult aan: “Ik ken iemand die bij ons in de buurt woont die iemand kent die ziek is en dat is erg zielig. We wilden iets doen in deze feestmaand.”

Het groepje kinderen heeft met juf Marianne besloten om lege statiegeldflessen in te zamelen in de klas. En met succes, want de vele flessen brachten met elkaar een mooi bedrag op dat ze geschonken hebben aan de Vereniging van Huntington. “Het bedrag werd een beetje afgerond en we kwamen tot 100 euro,” vertelt Lente. “Daarmee kunnen ze weer onderzoek doen naar die ernstige ziekte.”

Gendragers
Campagneteam Huntington vraagt aandacht voor deze ernstige, dodelijke en erfelijke hersenziekte en via Nieuwsbegrip werd er voor de 6500 basisscholen een speciale les over dit thema gemaakt.

In Nederland zijn er 2000 patiënten en 10.000 gendragers. Voor deze laatste groep is er een campagne gestart. Zij lopen risico om ook deze ziekte te krijgen, maar willen dat vaak niet weten. Het heeft consequenties voor je verdere leven en daarom wordt de ziekte vaak doodgezwegen binnen families.

De ziekte van Huntington lijkt op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. De ziekte zorgt ervoor dat eiwitten in de hersenen gaan klonteren. Eerst verandert het gedrag van de patiënten. Ze worden somber en vergeten dingen. Ze krijgen problemen met bewegen, last van trillingen en stijve spieren. Verder vallen ze vaak en hebben ze moeite met praten en slikken. Uiteindelijk sterft de patiënt. Je kunt de ziekte alleen krijgen als je vader of moeder het ook heeft. Daarop heb je als kind dan 50 procent kans. Mensen met het gen worden tussen hun 30e en 40e jaar ziek. Ze hebben dan nog 15 tot 20 jaar te leven.

Meer informatie is te vinden op: http://campagneteamhuntington.nl

Foto: Groep 5B van OBS Kudelstaart. Hannah (links zittend), Lente en Lucas houden de cheque vast (foto Ilse Zethof)
 

(advertentie) 

Eén reactie

  1. Groep 5B OBS Kudelstaart
    Heel goed initiatief van jullie !!
    Ik hoop dat het heel veel geld opbrengt!!
    Succes met de actie.

    GR Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin