Nog één Cito-dag zweten voor groep 8

Dinsdag en woensdag was en vandaag is het stil rond de klassen van groep 8. De achtste groepers uit Aalsmeer en Kudelstaart zijn deze week drie dagen druk bezig met het maken van hun Cito-eindtoets. Ongetwijfeld hebben alle basisscholen de kinderen goed voorbereid met proeftoetsen. Maar voor velen zal het toch best spannend zijn om de meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en wereldorientatie te beantwoorden. 

Net als ieder jaar is ook nu weer de Cito-toets in opspraak geweest. Een groep leerkrachten uit alle delen van Nederland wil dat deze eindtoets wordt afgeschaft. Nu kunnen scholen nog afwijken van het advies om de toets te laten maken, maar vanaf 2015 is de toets verplicht voor alle scholen. De Eerste en Tweede Kamer hebben hiertoe besloten. De Cito-toets bepaalt in grote mate naar welk niveau middelbare school de leerling zal gaan.

Op pantoffels
De groep achters beseffen maar al te goed dat het speciale dagen zijn. Op OBS Samen Een hangt een successlinger in de klas, gemaakt door kinderen uit groep 3. De leerlingen op OBS Kudelstaart mogen hun pantoffels mee naar school nemen, een lekker muziekje, een boek of iets te knutselen of handwerken voor als ze snel klaar zijn. Op PCBS De Hoeksteen organiseren ze als afsluiting een high tea.

Als enige basisschool doet De Jozefschool niet mee aan de Cito-eindtoets. Daar dus geen gespannen achtste groepers. Al jaren nemen ze bij de leerlingen in het laatste leerjaar een intelligentietest af. “Een Cito-eindtoets toetst de cognitieve vaardigheden van dat moment,” legt directeur Antoine Zwagerman uit. “Omdat we door heel de basisschoolperiode al toetsen volgens de Cito-normen, vinden wij het belangrijker om het IQ te testen door middel van de NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau). Zo krijgen we een totaalplaatje van het kunnen en kennen van het kind.”

Toets naar april
Sinds jaar en dag worden de eindtoetsen in februari afgenomen. Vanaf volgend jaar verschuift deze toets naar april. Hierdoor zou de toets minder bepalend worden bij het advies voor de middelbare school en is het advies van de docent belangrijker. Wellicht dat dit aangevuld kan worden met een IQ-test. 

Foto's: groep 8 PCBS De Hoeksteen van juf Boor (Arjen Vos)

 

2 reacties

  1. Hahaha. Grappig om mezelf terug te zien op een site op het internet. Word ik ook nog een beetje bekend hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin