Nobel: ‘Tijd voor nieuwe uitdaging’

Omdat het leuk is het eens ergens anders te houden. Dat was kortgezegd het argument van de gemeente om voor de nieuwjaarsreceptie uit te wijken naar Het Dorpshuis in Kudelstaart. Ondanks de verbouwing aan de achterzijde, pasten de ruim 200 bezoekers er allemaal gemakkelijk in en er werden zowaar andere gezichten gesignaleerd dan gebruikelijk op deze bijeenkomst. Burgemeester Nobel maakte bekend dat hij zich terugtrekt als kandidaat voor een vaste aanstelling als Aalsmeers eerste burger

Nobel leek een tikje gespannen toen hij om acht uur het podium beklom voor zijn toespraak. De microfoon moest in allerijl door de medewerkers van Radio Aalsmeer een etage hoger worden geplaatst vanwege de voorkeur van de burgemeester zijn toespraak vanaf het podium te houden.

Verruwing
Wat haastiger gesproken dan van hem gewend, begon hij zijn speech met een bloemlezing over Aalsmeer als dynamische leefomgeving die zijn partijtje meeblaast in de Metropool. Hij blikte terug op de voor veel mensen fantastische zomer en gaf aan dat we steeds vaker met extreme weersomstandigheden te maken zullen krijgen waartegen serieuze maatregelen genomen moeten worden. Hij stipte duurzaamheid aan en de verruwing van de maatschappij, noemde onder meer de Brexit en de gele hesjes. “Het lijkt tegenwoordig makkelijker om protest te organiseren dan om samen iets voor elkaar te krijgen. Veel mensen zijn boos. Vaak vanuit onzekerheid of ze straks nog werk hebben en hun huis kunnen betalen. Ze herkennen zich niet in het positieve economische beeld van afgelopen jaar omdat ze daar niet zelf van hebben kunnen profiteren. Het zou goed zijn als we met elkaar wat meer aandacht besteden aan die stem. Maar net zo goed aandacht aan mensen die hun stem niet laten horen. Anders raken we het 'samen' kwijt.”

Verbondenheid
Het gaat daarbij volgens de PvdA-burgemeester niet over links of over rechts maar over de bereidheid om met elkaar een samenleving te vormen. “In deze onzekere en roerige tijden kan verbondenheid ons sterker maken. En daar zijn we in Aalsmeer en Kudelstaart goed in met onze vele verenigingen, vrijwilligers en ondernemingen.”

Slotakkoord
Hij deed een oproep aan de zaal om de stem te laten gelden voor wethouder Robbert-Jan van Duijn die voor de tweede keer op rijs is genomineerd voor 'beste jongste bestuurder van Nederland.' Maar het slotakkoord ging over Nobel zelf. Hij maakte bekend af te zien van de mogelijkheid langer burgemeester van Aalsmeer te blijven.

Tijd voor nieuwe uitdaging
“Bijna vier jaar geleden vroeg de Commissaris van de Koning mij om waarnemend burgemeester te worden. Met veel enthousiasme en toewijding heb ik dat gedaan. Inmiddels is er een nieuwe Raad en College en waait er een minder gure wind in Aalsmeer. Het is een prachtige gemeente maar het is tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daarom heb ik in december bij de Commissaris van de Koning aangegeven dat ik na april niet meer beschikbaar ben. Althans niet meer als burgemeester van Aalsmeer. Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen voor u en voor mij,” aldus Nobel voordat hij een toost uitbracht op een voorspoedig 2019.

Geen schokgolf
De zaal reageerde enigszins gelaten op de mededeling van Nobel. Geen schokgolf, geen ontsteltenis. Slechts een voorzichtig en vragend uitgesproken 'Oh..?' werd opgevangen, waarna de gesprekken weer doorgingen als voor de toespraak. Alsof men het min of meer verwacht had. Over de aard van de nieuwe uitdaging deed Nobel geen uitspraak. Burgemeester van Amstelveen? “Dat in elk geval niet, maar meer zeg ik er niet over…”

Gezellig
De twee zalen en de bar van Het Dorpshuis waren vervolgens twee uur lang een gezellige plaats voor ontmoeting. Radio Aalsmeer wist veel mensen voor de microfoon te krijgen voor het uitspreken van nieuwjaarswensen, troubadour Rob Taekema zorgde met zijn gitaar voor sfeervolle achtergrondklanken en de hapjes en drankjes vonden gretig aftrek. De keuze voor deze locatie pakte verrassend goed uit.

Tekst en foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater 

(advertentie)

2 reacties

  1. Onze waarnemend burgemeester Nobel , heeft onze gemeente goed en naar eer en geweten beheerst!!
    Ik wens hem het allerbeste toe in de toekomst.
    Ook de echtgenote van de heer Nobel.

  2. Bijzonder dat niemand reageert op het aangekondigde vertrek van waarnemend burgemeester Nobel.
    Er mag best gezegd en geschreven worden dat de heer Nobel lastig werk heeft gehad in Aalsmeer en met behoorlijk wat inspanning bestuurlijke verbeteringen in gang heeft kunnen zetten. We mogen hem daarvoor best bedanken. Bedankt dus!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin