Nobel: blik te eendimensionaal gericht op luchtvaart

Van de acht uitgenodigde belanghebbende partijen was hij het meest aan het woord en hij greep elke kans om zijn zegje te doen. Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel voelde zich gistermiddag in Den Haag bij de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu op zijn gemak.

Meer dan als eerste burger van Aalsmeer liet hij zich op het rondetafelgesprek voor belanghebbenden over de nieuwe Luchtvaartnota evenwel gelden als dé spreekbuis van meerdere gemeentes in de regio. Nobel gaf dat voor alle duidelijkheid zelf aan.

Woningbouw
De luchtvaart is natuurlijk verdraaid belangrijk in het Schiphol-dossier, zei hij, maar “andere krachten”, oftewel bedrijfstakken, kun je niet links laten liggen. “Het is nu te eendimensionaal. Andere economische ontwikkelingen moet je ook meenemen,” vond Nobel, die bloemenveiling FloraHolland en scheepsbouwer De Vries met name noemde.

“We kunnen een groeiend Schiphol en een groeiende economie niet los zien van woningbouw in diezelfde regio,” gaf de burgemeester verder aan. Daarover wenste hij het liefst in “de regio zelf” afspraken te maken tussen de diverse “partners”. Huizen blijven bouwen is essentieel en daar weten de lokale besturen alles van.

Alderstafel
Zijn stellingname hield ook kritiek in op de Alderstafel, als adviserend overlegorgaan voor het kabinet over Schiphol de voorganger van de huidige Omgevingsraad Schiphol. Acht jaar praten of een bepaalde regeling wel het juiste instrument is? Nobel had zijn twijfels over de zin ervan, mede omdat alles aan de Alderstafel is bezien vanuit de optiek van de luchtvaart.

De burgemeester was van mening dat de tientallen miljoenen voor compensatie van vliegoverlast in de regio direct uit de rijkspot moeten komen. “Dat moet niet op de tafel liggen van de luchtvaartsector en wie er nog meer bij zitten.” In dat geval komt het neer op “je hand ophouden” en dat is uit den boze.

Fijnstof
Sprak Nobel gisteren in Den Haag nog specifiek over Aalsmeer? Nauwelijks. Hij koos uitdrukkelijk voor het regionale verhaal. Toch vergat hij de lokale sores niet. “Het belangrijkste is de zorg van de inwoners over de gezondheid,” zei hij in een verwijzing naar de uitstoot van fijnstof.

“Ik denk dat de Tweede Kamer verplicht is daar helderheid over te geven. De discussie wordt op lokaal niveau gevoerd, maar eigenlijk kunnen we daar geen zinnig woord over zeggen. Dat is aan de staatssecretaris. U als Tweede Kamer moet daar dan een oordeel over vellen en zonodig maatregelen nemen om er iets tegen te doen.”

Verpaupering
Op het rondetafelgesprek vroeg Nobel bovendien om aandacht voor “de gebieden waar transformatie niet meer mogelijk is”. Komt er geen geld van de overheid voor vrij, dan rest volgens hem slechts voortgaande verpaupering. “Als we dat met de luchtvaartsector moeten doen, dan zijn we weer acht jaar bezig.”

Foto's: stills van de live-uitzending van het rondetafelgesprek bij de kamercommissie gisteren over de Luchtvaartnota. Aan het woord burgemeester Jeroen Nobel, naast hem Schiphol-wethouder Adam Elzakalai van Haarlemmermeer.
 

Eén reactie

  1. Wat doet dat fijnstof met ons… Hoeveel van die rotzooi krijgen we binnen en over ons heen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel