Door: redactie. Ruim elf jaar nadat een van de kenmerkende treurbeuken bij de ingang van het Boomkekwerskerkhof door een storm werd neergehaald, is een nieuw exemplaar geplant. Dit gebeurde woensdag 3 april met hulp van wethouders Willem Kikkert en Sven Spaargaren.
De boom die in de herfststorm op 28 oktober 2013 het loodje legde was net als zijn evenknie tien meter verderop geplant in 1875 bij de aanleg van de begraafplaats. De nieuweling heeft dus een kleine 150 jaar achterstand maar zal hopelijk door de jaren heen uitgroeien tot een net zo majestueuze poortwachter als zijn buurman. Een biologische verklaring voor het omwaaien van de beuk is destijds niet gevonden maar aangenomen wordt dat het worteldek destijds beschadigd is geraakt door wegwerkzaamheden aan de Stommeerweg.
Het zogenaamde Boomkwekerskerkhof dat zijn naam te danken heeft aan de diverse soorten sierbomen die er groeien, is tussen 1875 en 1970 in gebruik geweest. Met de opening van de nieuwe algemene begraafplaats aan de Ophelialaan op 30 juni 1932 werd het boomkwekerskerkhof gesloten voor nieuwe graven. In totaal zijn hier tussen 1875 en 1932 4118 mensen begraven. De laatste bekende bijzetting vond plaats in 1987.
Renovatie
In 2010 heeft Stichting Oud Aalsmeer zich hard gemaakt voor het behoud en renovatie van het Boomkwekerskerkhof. Tijdens deze renovatie is het monumentale hek geschilderd, bankje en naambordjes bij de bomen geplaatst en een aantal grafzerken gerenoveerd. Na de restauratiewerkzaamheden zijn de namen op de stenen weer zichtbaar geworden. Er zijn nu nog 108 zerken intact die in totaal ruim 200 namen van de daaronder begraven mensen vermelden. De meest voorkomende namen zijn: Eveleens (17) Spaargaren (10) Keessen (9) Van den Born (4) Maarse (4) Piet (4) en Vreeken (4).
(Foto’s: Gemeente)