Nieuwe makelaar brengt Buurt naar Farregat

Opa Herman met Puck, Marit en de makelaar

Door: Arjen Vos. Bij het horen van de term ‘makelaar’ zullen de gedachten vermoedelijk als eerste richting de bemiddelaar in huizen gaan. Een makelaar is echter ook de benaming voor een verticale sierbalk op de nok van menig huis. Dergelijke traditionele elementen zijn door de jaren heen een schaars goed geworden maar sinds afgelopen zondag is Aalsmeer weer een exemplaar rijker. Opmerkelijk is dat het een Buurtsche replica betreft, bevestigd op de nok van een Farregats huis.

Toen Puck Nisters en Marit Oostwouder in 2022 het klushuis op de Oosteinderweg kochten, ontstond bij Marits opa Herman van Raam het idee om de woning te sieren met een makelaar. Vanwege Pucks oorsprong, hij groeide op de Uiterweg op, werd in de Buurtsche boeken gedoken en gekeken wat een passend model zou kunnen zijn voor het te renoveren huis. Met dank aan Oud Aalsmeer kwam in een uitgave van Oud Nuus uit 1994 een publicatie boven water waarin de lokale historicus Jan Lunenburg de makelaars gedetailleerd beschrijft. Vaak hadden makelaars een symbolische betekenis, zat er bijvoorbeeld de vorm van een vis in, dan kon je daaruit concluderen dat de bewoners de kost verdienden met visserij.

Herman van Raam koos voor een zogenaamde ‘ajour’, een decoratie met openingen die licht doorlaten waarvan er ooit diverse op de Uiterweg te vinden waren maar die volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn.

De familie vierde het plechtige moment graag mee

Traditie
“Het is mijn bijdrage aan het jonge stel met als achterliggende gedachte dat deze traditie niet verloren gaat. Er worden steeds meer moderne villa’s gebouwd waar makelaars niet op passen,” aldus Van Raam die voor het huis van Marit en Puck twee makelaars maakte en beide exemplaren signeerde met de tekst ‘Opa Herman van Raam 2024’.

Hoewel de onthulling en overhandiging was aangekondigd als een simpele overdracht, wilden familieleden dit memorabele moment toch niet missen waardoor het een klein feestje werd op de bouwplaats.

(Foto’s: Jaap Maars) 

 

2 reacties

  1. Deze makelaar staat al sinds 1994 op onze garage aan de Stommerrweg 14. Ontwerp van inderdaad Jan Lunenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel