Nieuwe jas voor oude kas

Eind 2018 was de eerste kas al onder handen genomen, eind volgende week hoopt firma Van der Wal de laatste hand te leggen aan de renovatie van de kassen van De Historische Tuin. Hoewel 'De Tuin' historie erg belangrijk vindt, was de geschiedenis van de houten draaglatten niet meer van dien aard, dat het nog langer verantwoord was om dit zo te laten. Zo was er onder meer sprake van lekkage.

De houten spanten worden vervangen door aluminium dragers. En wel op dusdanige wijze dat het hisorisch karakter behouden blijft. Ook is er gebruik gemaakt van veiligheidsglas dat bij schade versplintert in plaats van in brokken uiteen te vallen. Ongeveer zoals het principe van een autoruit, zo legde een van de herstellers uit. Dankzij deze 'nieuwe jas' kunnen de kassen weer vele jaren vooruit.

Foto's Arjen Vos

(advertentie)

Eén reactie

  1. Even voor de duidelijkheid, ik ben zojuist ter plekke gaan kijken, de spanten zijn van staal en die worden niet vervangen. Het zijn de houten glasroedes die door aluminium roedes worden vervangen. Dit houdt wel degelijk een aantasting in van het historisch karakter. De aluminium roedes met rubberen afdekprofielen en tussenroedes. hebben geen enkele relatie met het verleden. Het oorspronkelijke karakter van wit geschilderde roedes, glas en permaniet had dat wel. Het is betreurenswaardig dat de Historische Tuin de geschiedenis ondergeschikt maakt aan hedendaagse doelmatigheid en kosten. Ze verloochent hiermee de essentie van haar betekenis en doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin