Nieuwe brug voor Historische Tuin

Door: Arjen Vos. De draaibrug die de twee delen van de Historische Tuin met elkaar verbindt is vrijdagmorgen vervangen. Het vorige exemplaar was hard aan vernieuwing toe.

Richard Pannekoek geeft aanwijzingen aan hovenier Bert Schuurman, terwijl tuinvrijwilligers toekijken

De afgelopen weken moesten museumgasten, medewerkers en vrijwilligers zich al via een noodvoorziening naar de andere zijde van de tuin bewegen. Aan een nieuwe brug werd al wel gewerkt. Architect Richard Pannekoek tekende voor het ontwerp en Van er Meulen Metaalbewerking zorgde voor de uitvoering. Vrijdag was het moment daar dat het bijna 2000 kilo zware gevaarte door de kraan van Marcel Mieremet op zijn plaats getakeld werd. Hovenier Bert Schuurman, ook betrokken bij de realisatie van de brug, was samen met Otto Grond en Baggerwerkbedrijf aanwezig voor de nodige begeleiding en grondwerk.

De nieuwe brug is de helft breder dan zijn voorganger maar ook een meter korter waardoor hij een andere draaicirkel heeft. Het ontwerp is wel van dien aard dat een solide oversteek gegarandeerd is. Ook voor mensen die minder mobiel zijn. De finishing touch, de oploop naar de brug toe, is nog in de maak.

Vrije doorgang
Dergelijke draaibruggen waren ooit kenmerkend voor Aalsmeer en dan met name langs de Uiterweg. Pramen vol bloemen en planten konden op weg naar de veiling de bruggen die zij tegen kwamen eenvoudig een zetje geven zodat ze vrije doorgang hadden. Die handeling zou voor deze brug, gezien het gewicht en de robuustheid ervan een flinke uitdaging zijn. Het tuinbouwmuseum is terecht trots op de nieuwe aanwinst.

Foto’s Arjen Vos 

Eén reactie

  1. Wij hebben met veel plezier aan dit project meegewerkt, erg leuk om over het eindresultaat te zien en lezen op ‘Aalsmeer Vandaag’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin