Net echte klinkers in Hortensialaan

Door: Arjen Vos. Het is bedrieglijk echt. Het nieuwe wegdek waarmee de Hortensialaan wordt veranderd in een 30 kilometerzone bestaat ogenschijnlijk uit klinkers. Niets is minder waar want het zijn geen losse stenen maar gewoon asfalt wat hier is uitgerold. Met een slimmigheidje wordt alleen de vorm van klinkers in het heet gemaakte asfalt gestanst.

Voordeel daarvan is dat het minder tijdrovend, personeel besparend en daardoor volgens de stratenmakers goedkoper is dan echte klinkers leggen. Daarbij hebben zaden vanwege de ondiepe groeven en de aaneengesloten asfaltlaag weinig kans om wortel te schieten tussen de stenen. De ervaring is dat automobilisten langzamer rijden op klinkerwegen dan op glad asfalt en dat is voor bewoners van de Hoternsialaan een prettig vooruitzicht. Als de westzijde klaar is, steken de stratenmakers over naar de andere zijde van het water waar net zo’n wegdek wordt aangelegd.

(Foto’s Arjen Vos) 

3 reacties

 1. Het blijft bijzonder hè. Daar, waar de Hortensialaan, gescheiden door een sloot, en dus aan beide zijden 1-richtingsverkeer betreft, wordt er dit type klinkertjesasfalt aan beide zijden gerealiseerd zodat er zachter gereden gaat worden.

  Dit, terwijl het echte verkeersprobleem zich bevindt op het stuk Hortensialaan tussen rotonde Zwarteweg en Mensinglaan. Dat is waar veel te hard gereden wordt, waar de weg te smal is, waar 2-richtingverkeer plaatsvindt, waar fietsers door automobilisten afgesneden worden door thv wegversmalling vanaf de rotonde gezien.

  Maar wat gebeurt daar, om er voor te zorgen dat ook daar een veilige 30km zone is? Niets, behalve dan dat de gemeente het idee heeft opgevat om de fietsstroken daar tzt te gaan verwijderen.

  Nou ja, bij deze heeft de gemeente dus ‘de’ Hortensialaan opgeknapt en er een veilige 30km-zone van weten te maken.

  Alleen jammer dat de Hortensialaan iets langer is dan het stukje dat nu wordt opgeknapt.

  P.s. Op de Ophelialaan zullen ze er ook niet zachter om gaan rijden, ondanks de 30km/u borden.

 2. Is heel mooi, hoop dat het tegenwoordig minder geluidhinder geeft dan 15 jaar geleden ergens anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin