Narigheid na blikseminslag Dorpskerk

De klok vertelt het moment van de inslag (Foto Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Mocht een tijdreiziger over pakweg 30 jaar de noodzaak hebben om ergens een wattage van zeg 1,21 gigawatt vandaan te halen, dan kan hij terecht in de Kanaalstraat op 19 januari 2023 om zeven minuten voor half acht in de avond.

Dat was het tijdstip waarop de bliksem de toren van de Dorpskerk deed schudden en niet alleen apparatuur in de nabije omgeving op tilt deed slaan maar ook de torenklok stil zette. De schrik zat er na dit intense brok natuurgeweld flink in bij omwonenden. Televisietoestellen gingen uit, alarminstallaties juist aan en voor technici was het overwerk geblazen om schades te herstellen.

Televisies op zwart
Zorgpersoneel van het naastgelegen zorgcentrum had na de klap de handen vol om de bewoners gerust te stellen, zo laat directrice Ellen Keulemans weten. “Sommige bewoners waren al naar bed en hebben er weinig van gemerkt maar er waren er ook die televisie zaten te kijken en enorm schrokken toen de klap kwam en daardoor de toestellen op zwart gingen. We hopen dat Caiway het snel voor iedereen kan herstellen.”

De inslag zorgde tevens voor problemen bij de andere technische systemen in het huis. Automatische deuren die niet meer functioneerden, telefoonlijnen die niet werkten en de persoonlijke alarmering die eruit lag. Voor het zorgpersoneel betekent dit dat, tot het moment dat dit gerepareerd is, de bewoners extra in de gaten worden gehouden. “We hebben de eerstelijnscontactpersonen hiervan op de hoogte gesteld,” aldus Keulemans.

Draadje doorgeknipt
Verderop moest Hotel Aalsmeer het een uur doen zonder telefoon en gingen door de klap de lichten uit. “Bij onze appartementen bleef het alarm maar afgaan, toen hebben we op advies van het beveiligingsbedrijf maar een draadje doorgeknipt,” vertelt eigenaresse Nicolette Arkesteijn. Erger vond ze het voor de Oekraïense gasten die vanwege de oorlog in hun land wellicht aan iets heel anders dachten dan een blikseminslag. “We hebben ze op hun gemak weten te stellen,” aldus Arkesteijn.

In augustus vorig jaar was het ook al raak. (Foto Dewi Offerman)

Hersteld voor uitvaart
Dan de kerk zelf. Het epicentrum van de inslag. Tijdens het even plotseling gestarte als gestopte onweer werd er vergaderd in gebouw Irene naast de kerk. “De mensen zaten tegen het plafond van schrik,” zo vertelt Willo Schaaij die vandaag met enkele geluidstechnici de schade aan het herstellen is. Bij een vluchtige scan bleek gisteravond al dat ook hier de elektrische apparatuur een optater had gekregen. “Met name de apparatuur voor het internet en de video was stuk. Omdat we vanmiddag een uitvaart in de kerk hadden, moest dat wel snel hersteld worden. We zijn blij dat het hierbij is gebleven. Het had ook een heel ander scenario kunnen zijn.”

In de Ichtusboekwinkel van Irene bleek een computer het niet meer te doen en zo zullen er meer mensen en bedrijven in de omgeving zijn die schade aan elektrische apparaten hebben opgelopen.

Donderslag
Gevraagd naar het exacte tijdstip hielden diverse mensen het op ‘ergens tussen half acht en kwart voor acht’. Maar de stilstaande klok in de toren bewijst dat de ‘donderslag bij heldere hemel’ om zeven minuten voor half acht plaatsvond. Onbekend is of de toren, eigendom van de burgerlijke gemeente, meer schade heeft opgelopen.

Of er in Aalsmeer ooit een Marty McFly in zijn DeLorean passeert die ‘Back to the Future’ moet is natuurlijk koffiedik kijken. Fantaserend hierover is het hierbij in elk geval wel een gedocumenteerd feit waarvan je nooit weet waar het goed voor is.

 

5 reacties

  1. Goed geschreven .
    Ja ik was aan werk in zorgcentrum die avond en wat een klap .
    Gelukkig zijn er geen gekke dingen gebeurt . Maar de schrik zat er wel goed in bij personen en bewoners .

  2. Mooi verhaal en ja wat een klap, wij aan de overkant van het kanaal zaten te schudden in onze stoel. Wij liepen naar buiten en zagen meteen dat het licht in de toren uit was. Onze zoon heeft geluids/beeld opname digitaal. Precies tijd is 19.24,36. van de flits en 2 sec later de donder. Heel bijzonder.
    We hebben wel even gekeken of er geen rook van de toren kwam, gelukkig niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin