Moorkoppen én taart voor brandweerkorps

Gisteravond op de vaste oefenavond, werd de plaatselijke brandweerbrigade eens lekker in het zonnetje gezet. Het toeval wilde dat er maar liefst twee tevreden ‘klanten’ hun dankbaarheid aan het korps wilden betuigen. Ze kwamen allebei met een grote doos gebak de kazerne binnen.

De eerste was Patrick Lipplaa. Hij liep al langer rond met het idee om de mannen een bedankje te brengen nadat in de nacht van 20 september 2012 zijn bedrijfsbus in vlammen was opgegaan. Nu de Müller Multi Moorkopactie van banketbakker Ab Müller van start ging, greep hij het moment aan. Samen met Sven Müller gaf hij de mannen twee dozen moorkoppen als blijk van waardering voor het feit dat ze altijd paraat staan.

Diepe impact
“Jullie waren destijds bijzonder snel ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat mijn koeriersbus verloren ging. Mijn bus moest gecontroleerd afbranden, zoals dat zo mooi gezegd wordt,” diepte de eigenaar van CargoTrans Internationaal Sneltransport de herinnering op. De spuitgasten konden zich de brand op de Calslager Bancken ook nog helder voor de geest halen. “We hebben je paspoort en portemonnee nog veilig gesteld. Helaas niet meer bruikbaar, maar je papieren waren nog wel leesbaar,” wist een van hen te vertellen.

De brandstichting werd door een buurman gezien. “Een auto kwam de straat in, twee jongens sprongen eruit en gooiden een jerrycan met een brandbare substantie over de motorkap.” De brand die door deze onbekende jongens moedwillig was aangestoken, had en heeft nog steeds diepe impact op het leven van Lipplaa en zijn gezin. “Mijn dochter die het heeft meegemaakt is daarna erg angstig geworden en ik kijk sindsdien altijd uit het raam als ik ’s avonds laat een auto door de straat hoor rijden. We hebben zelfs een hond genomen. Ik word er nog elke dag aan herinnerd doordat de brandplek op straat nog altijd zichtbaar is.”

Bij het vertellen van het verhaal en het bedanken van de brandweer met de moorkoppen, zitten de emoties hoog. “Mensen vergeten nog wel eens wat ze met brandstichting aanrichten. Dat ik zakelijk problemen heb gehad is nog tot daar aan toe, maar de emotionele kant van het verhaal is veel heftiger, zeker ook voor mijn vrouw en dochter.” Lipplaa is van mening dat de vrijwillige brandweer ook een keer in de schijnwerpers gezet mag worden.

Brand ABO
Daarna was het Marco Burgers van ABO die het woord nam. “Als jullie er afgelopen donderdag niet zo snel bij waren geweest, was ons hele bedrijf nu afgebrand,” sprak Burgers. Door nog onbekende oorzaak vatte rond half vier in de ochtend een binnen het bedrijf gestalde auto vlam. De brand zorgde volgens Burgers voor ongekend veel roetschade. “Het hele bedrijf wordt sindsdien schoongemaakt. Het zit overal in en tussen en stinkt verschrikkelijk. Maar beter schoonmaken dan dat alles in de as ligt.”

Zowel Lipplaa als Burgers zijn van mening dat de vrijwillige brandweer ook een keer in de schijnwerpers gezet mocht worden. “Ze moeten vaak hun bed uit en soms voor gevaar voor eigen leven helpen ze anderen,” aldus Lipplaa.

Het gebak viel in goede aarde bij het korps. Volgens de mannen gebeurt het wel vaker dat er na het blussen van een brand een blijk van waardering wordt  afgegeven. Maar twee keer gebak op hetzelfde moment was ook voor hen een unicum.

Foto's: zowel Patrick Lipplaa (boven) als Marco Burgers kwamen met een smakelijk bedankje voor het brandweerkorps. Foto's Arjen Vos (AV) 

3 reacties

  1. Vind het van Cynthia ook niet erg fatsoenlijk als je auto door brand zoveel schade aanricht, om niet even bij ABO langs te gaan en excuses te maken voor alle ellende die je auto heeft veroorzaakt in dat bedrijf.

  2. Ik ben blij voor de mannen van de brandweer dat ABO wel het fatsoen heeft gehad ze te bedanken. Alleen jammer dat ik, eigenaar van de uitgebrande auto, sinds de brand niets heb gehoord… En dat is dan iets minder fatsoenlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin