Moe maar voldaan na nachtelijke tocht

Door: Arjen Vos. “Opzij, opzij, opzij,” speelde en zong accordeonist Jaap Somsen die de 23 atleten en begeleiders op het Raadhuisplein bij hun laatste meters vergezelde. Met 80 kilometer in de benen en wielen was het een nachtje doorhalen geweest en dat was de vermoeide gezichten aan te zien. Het ontvangstcomité nam de woorden van de muzikant ter harte en gaf de vrijheidslopers applaudisserend ruim baan.

Het bevrijdingsvuur dat in de nacht van donderdag op vrijdag in Wageningen bij Hotel De Wereld werd opgehaald zorgde net als voorgaande edities voor verbroedering bij de deelnemers. Burgemeester Oude Kotte sprak zelfs bij de slotbijeenkomst met koffie en oranjegebak in De Oude Veiling over een groep ‘Vrijheidsvrienden’. Dat het avontuur iets doet met de deelnemers werd duidelijk gemaakt door hoe er ondanks de vermoeidheid op teruggeblikt werd. En vooral wat er van de gezichten viel af te lezen. Dit hadden ze toch mooi samen volbracht. In nacht en ontij over de Wageningse berg, de Utrechtse Heuvelrug en door de polders met het opgehaalde vuur.

Splinter
Zo’n heftige gebeurtenis als vorig jaar toen de Aalsmeerse groep een reanimatie moest uitvoeren overkwam de groep dit keer gelukkig niet. De meereizende EHBO’ers hoefden slechts sporadisch in actie te komen. Bijvoorbeeld met het verwijderen van een splinter, vermoedelijk bij het laatste stukje veroorzaakt door een van de fakkels waarmee de vrijheidsvlam voor de trap van het raadhuis werd aangestoken. Bleef deze voorheen nog wel eens een hele dag branden, nu werd hij nadat de atleten richting koffie en gebak gingen gedoofd en verwijderd.

Improviseren
Loco-burgemeester Dirk van Willegen sprak zijn bewondering uit voor de groepsprestatie en zette coördinator en deelnemer Menno Glastra apart in het zonnetje middels een royaal boeket bloemen. Glastra had daags ervoor nog de hele route gefietst om te zien waar de knelpunten lagen en wat goede wisselplaatsen zouden zijn. De praktijk bleek uiteindelijk weerbarstiger waardoor werd afgestapt van zowel de planning als hier en daar van de route. “Volgend jaar gaan we gewoon improviseren, dan komt het ook goed,” aldus de coördinator.

Aalsmeer neemt sinds 2015 deel aan de estafette. Met uitzondering van de twee coronajaren toen de tocht niet georganiseerd werd was dit de zevende maal dat de loop werd volbracht.

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Fietsplezierwinkel Waning)

 

Eén reactie

  1. In 1995 en 1996 heeft een Aalsmeerse ploeg ook meegedaan aan deze loop,ter gelegenheid van het 50 jarig bevrijdingsfeest. Ontvangst was bij het Kunstwerk op het Weteringplantsoen. Hierbij waren ook burgemeester Hoffscholte en de Canadees de heer Kenneth John Dunmall, de piloot die 17 december 1942 neerstortte in de Westeinderplassen. Hij was hier op uitnodiging van de Dorpsraad Kudelstaart. Toen werd hem ook een vlucht met een Dakota aangeboden. Hij was ook aanwezig bij de herdenking in Kudelstaart bij de propeller van zijn neergestorte vliegtuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel