Minder bomen op ‘waardevolle bomenlijst’ maar wel beter beschermd

Ook deze smalbladige es bij speelveld Clusiusstraat is opgenomen op de waardevolle bomenlijst (Foto Arjen Vos)

Door: redactie. De gemeente heeft de lijst waardevolle bomen in Aalsmeer en Kudelstaart door het aanscherpen van de criteria teruggebracht van 2500 naar zo’n 600 exemplaren. Daarvan zijn er 200 particulier en 400 gemeentelijk. Reden voor de geactualiseerde waardevolle bomenlijst is om zoveel mogelijk de echt bijzondere bomen in Aalsmeer te beschermen.

Voorheen kwamen alleen bomen ouder dan 40 jaar op deze lijst. Naast een bijzondere leeftijd kunnen bomen op veel meer punten waardevol zijn. Bijvoorbeeld door hun omvang, ecologische betekenis of karakteristieke vorm. Het voordeel van deze nieuwe criteria is volgens de gemeente dat de écht bijzondere bomen goed worden beschermd. Daarnaast geeft de gemeente het aan belangrijk te vinden dat bewoners bewust worden van de noodzaak om bomen te planten en behouden.

Ter inzage
Op de geactualiseerde bomenlijst zijn drie particuliere en vijftien gemeentelijke bomen toegevoegd. Het gaat daarbij onder meer om enkele watercipressen in het Seringenpark en de smalbladige es op de hoek van Clusiusstraat en AH Blaauwstraat. De nieuwe lijst ligt van 18 december 2023 tot en met 29 januari 2024 ter inzage bij de receptie van het raadhuis Aalsmeer. Eigenaren van op de lijst te plaatsen bomen alsmede eigenaren van bomen die voorheen op de lijst stonden en niet meer worden opgenomen, krijgen een brief over het voorlopige besluit. Aan hen wordt de mogelijkheid geboden een zienswijze in te dienen. Na de inzagetermijn en afhandeling van eventuele zienswijzen wordt de bomenlijst definitief door het college vastgesteld en op de website van de gemeente gepubliceerd. Meer informatie over de criteria en de nieuwe waardevolle bomenlijst is te vinden op aalsmeer.nl.

 

Eén reactie

  1. Eigenlijk is elke boom waardevol voor een gezonde leefomgeving – zeker in de omgeving van Schiphol – en zou de gemeente èlke boom moeten beschermen tegen onnodig kappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin