Mijlpaal vannacht: 100.000 bezoekers

Kort voor middernacht is AalsmeerVandaag geruisloos de 100.000 bezoekers gepasseerd. Die mijlpaal is alvast binnen. Dat is precies vier maanden na de start op 6 januari dit jaar. Op naar de eerste miljoen, juichen we al op de redactie. Dat is het goede nieuws.

Maar eerst het minder goede nieuws, om het zo te betitelen. Ik wil het hebben over kritiek die we ventileren. Af en toe, want vaak doen we het niet eens. Hoe zit het daar precies mee? Zó: we zijn een lokale nieuwswebsite die onafhankelijk en betrouwbaar wil zijn. We durven te beweren dat we dat ook zíjn. En de lezers trekken die conclusie eveneens. Die krijgen objectief gepresenteerd en journalistiek verantwoord nieuws op hun digitale bordje.

We checken feiten en passen hoor en wederhoor toe. Wie onze nieuwsstukken leest, moet ervan op aan kunnen dat ze de Aalsmeerse werkelijkheid zo goed mogelijk weergeven. Die werkelijkheid kan confronterend zijn, iets wat kan aanvoelen als een vorm van kritiek, maar een breed geaccepteerde vorm.

Privéopvatting
Totaal anders ligt het met columns. Dat zijn stukken waarin auteurs kunnen roepen wat ze willen, binnen de grenzen van het fatsoenlijke. Het zijn echter privéopvattingen, niet meer en niet minder. Leuke of minder leuke meninkjes van Aalsmeerders die graag schrijven. De columns vertellen je iets, brengen je op nieuwe gedachten, prikkelen je geest of maken je blij of misschien kwaad. Of heel erg kwaad. Dat is dan maar zo.

Want gelukkig leven we in een vrij land (5 mei, gisteren!) waar de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Eén mening is nooit dé waarheid. De waarheid bestaat uit een oneindige serie meningen en voor elke is wel wat te zeggen. De columnist, per slot ook maar een mens, voelt het zus of zo en schrijft dat op. Hij víndt ergens iets van. Verifiëren of alles precies klopt, een sluitende redenering opzetten, hoor en wederhoor plegen? Het mag best, maar het hoeft niet. Liever misschien niet zelfs, want dan krijg je doorgaans een dodelijk saai stukje.

Grenzen opzoeken
Columnist Han Carpay schreef zaterdag een pittig stukje over Gertjan van der Hoeven. Of hij gelijk heeft, miskleunt, feiten verdraait, verkeerd interpreteert, de vinger op de zere plek legt, uit zijn nek zwamt, geniaal analyseert – daar gaat hoofdredacteur Han Carpay niet over. De laatste laat de eerste zijn gang gaan. De columnist mag gerust de grenzen opzoeken.

Ik geef toe: het is wel een beetje verwarrend. Want vaak doet Carpay als journalist uit de doeken hoe het met de coalitievorming zit. En soms hekelt Carpay als columnist een burgemeester of wethouder. Als hoofdredacteur ben ik streng: de columnist mag zijn mening uitsluitend uiten in zijn columns.

Onderbouwen
Om het nog iets ingewikkelder te maken: een redacteur kan ook 'commentaar' leveren of een 'analyse' maken. Die kwalificatie zetten we er dan netjes bij. Hij moet voor onderbouwing zorgen en met zijn naam ondertekenen.

Zo was dat bijvoorbeeld bij het commentaar vorige week van redacteur Arjen Vos op een nieuwe toeristische folder. Het aardige was dat iemand daarop reageerde met een scherp tegencommentaar. Twee commentaren, en weer een stapje verder bij het blootleggen van de lokale 'waarheid'.

Op naar 1 miljoen
Terug naar het goede nieuws. Vannacht wipte dus de 100.000ste bezoeker bij ons aan. Bij Nieuws over Aalsmeer (de voorganger van AalsmeerVandaag runde ik in mijn eentje) kwam ik tot dat aantal begin juni vorig jaar. Dat was… 20 maanden na de start in oktober 2011. Een rekensommetje leert dat we die mijlpaal met een redactie van drie man vijfmaal zo snel gehaald hebben.

Als we de lijn doortrekken zitten we in één jaar op 300.000 bezoekers. Een conservatieve berekening leert dat we over drie jaar, begin mei 2017, een miljoen tikken geïncasseerd hebben.

Maar we gaan ervan uit dat we daar aanmerkelijk eerder toe komen. Dit omdat de bekendheid van AalsmeerVandaag in de lift zit en de site nog een stuk verder kán en zál groeien. Door mensen nog meer aan ons te binden en de website nog onmisbaarder te maken.

Concurrentie
Er zijn inmiddels mensen die de lokale nieuwsbladen ongeopend bij het oudpapier leggen. Niet doen, zeg ik en dat meen ik. Want er staan ook 'leuke dingen' in. Maar ja, ze missen de snelheid van het internet en lopen vaak dagen achter als er opeens iets gebeurt. Neem ons verslag gisteren in woord en beeld over de Dodenherdenking in Dorp, Oost en Kudelstaart.

En de nieuwswebsites hier? Die missen de passie voor dit dorp. Die hebben wij volop. Het hart van onze redactie ligt in Aalsmeer en Kudelstaart, en de contacten ook. Dat is onze kracht, en die voorsprong bouwen we graag verder uit.

Han Carpay, hoofdredacteur

Lees vorig bericht

Twee mannen aangehouden om zware mishandeling

Lees volgend bericht

Training sociale media groep 7 en 8


6 Reacties

  • Iedere dag even kijken naar het lokale laatste nieuws! Niet altijd onpartijdig maar wel kritisch. Ik raad iedereen aan de link naar aalsmeervandaag.nl in zijn of haar favorieten te zetten (scheelt toch weer tikwerk). Jammer alleen dat de site zo traag laadt. Kan de provider daar niet wat doen?

  • Bellissimo. Blijf vooral eigen-zinnig bezig, dat is iets wat we hard nodig hebben in Aalsmeer.

  • Wat mooi!! Ik ben een regelmatig bezoeker en blijf dat!

  • Chapeau! Houd deze passie goed vast!

  • Beste AalsmeerVandaagers,

    Van harte gefeliciteerd met jullie eerste ton. Laat ik hierbij de hoop uitspreken dat jullie het inderdaad actueel en toegankelijk weten te houden en dat de hoofdredacteur en de columnist niet elkaars glazen in gaan lopen gooien. 😉

  • Gefeliciteerd met de 100.000ste bezoeker. Prachtig hoe jullie het lokale nieuws brengen. Daar hoort zeker in de columns soms een kritische noot bij. Dat houdt een ieder scherp, zeker in de politiek soms broodnodig.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *