Meepraten over Schiphol? Eerst handtekeningen

Vorige week woensdagavond was het het belangrijkste agendapunt van het wijkoverleg van de Dorpsraad Kudelstaart. De hinder van Schiphol. Tegen de veertig aanwezigen waren in Dorpshuis ’t Podium bij elkaar gekomen om erover van gedachten te wisselen en te luisteren naar experts. Ook afgevaardigden van alle politieke partijen discussieerden mee.

Eef Haverkort, woordvoerder van de overkoepelende bewonersvertegenwoordigingenorganisatie Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP), gaf uitleg over de hinder die Kudelstaart kan ondervinden. Ook Pim van Riet van de CROS-bewonerscommissie gaf een toelichting.

Meer vliegbewegingen
Vanaf 1 januari 2015 zullen de gezamenlijke bewonersbelangen centraal besproken worden in de nieuwe Omgevingsraad Schiphol (ORS), opvolger van de Alderstafel en CROS. Met als doel de hinder van Schiphol zoveel mogelijk te beperken. Maar ook te kijken naar het optimaal gebruik van de luchthaven. Waar het voor de bewoners onder de rook van Schiphol op neerkomt, is dat er naar hen wordt geluisterd.

Kudelstaart heeft te maken met drie banen waar bewoners last van kunnen ondervinden, Kaagbaan, Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan. Net als in alle wijken in Aalsmeer, waar dit onderwerp hoog op de agenda’s staat van de wijkoverleggen, hebben de inwoners van Kudelstaart last van het lawaai. Duidelijk is ook dat het aantal vliegbewegingen de laatste jaren enorm is toegenomen. En dit zal de komende jaren alleen nog maar meer worden.

Waterbedeffect
Er wordt ook steeds meer ’s nachts gevlogen. “En juist dat is slecht voor de gezondheid, zeker als je er wakker door ligt,” aldus Haverkort. “Die nachtvluchten tellen 10x zo zwaar mee in overlast.” De toename van de vliegbewegingen werd overal in de zaal beaamd. “Toen wij hier drie jaar geleden wilden gaan wonen, heb ik buurtbewoners gevraagd of ze last hadden van de vliegtuigen. Toen was dat veel minder dan nu,” aldus een bewoonster uit de wijk Rietlanden. “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, was ik hier niet gaan wonen.”

Een andere aanwezige meldde dat de vlieghinder in Aalsmeer-Oost erger is dan in Kudelstaart. “Maar wat is hinder? Voor de één is dat meer dan voor een ander,” aldus een Kudelstaarter. Geconcludeerd werd dat, als er in Kudelstaart minder last is omdat bijvoorbeeld de Zwanenburgbaan niet gebruikt wordt, het in Aalsmeer erger is. “Het waterbedeffect,” volgens een bewoner.

Meetpunten
Om de geluidshinder te kunnen bepalen worden er in de gemeente drie nieuwe NOMOS-meetpunten geplaatst, waarvan eentje in Kudelstaart-Zuid in de buurt van de Mastweg. De paal zou midden in de woonwijk komen, maar is er nu iets naast geplaatst. Dit meetpunt meet alleen geluidsoverlast en niet de luchtvervuiling. Er is wel een meetpunt dat het fijnstofgehalte zou meten in de buurt van de Zwanenburgbaan, maar deze is afgesteld op fijnstof van auto’s en niet van vliegtuigen.

Handtekeningen nodig
Net als andere wijkoverleggen in Aalsmeer wil Kudelstaart graag meepraten in het Regioforum van de ORS. Om dat te bewerkstelligen kunnen geïnteresseerden zich laten registreren als lid van een achterbanorganisatie, in dit geval de dorpsraad. Om echter daadwerkelijk een vinger in de pap te hebben heeft zo'n organisatie minimaal 100 leden nodig. Honderd (meerderjarige) sympathisanten van Dorpsraad Kudelstaart die in het dorp woonachtig zijn.

Het bestuur van de dorpsraad is dan ook op zoek naar die honderd mensen die hun naam, adres, telefoonnummer en emailadres willen doorgeven, zodat ook de Kudelstaartse belangen behartigd kunnen worden. Ze roepen Kudelstaarters op te mailen naar de dorpsraad. Dan neemt een bestuurslid contact op voor een handtekening, want die moet officieel ook gezet worden. En dit alles moet vóór 30 oktober geregeld worden.

Als er voldoende sympathisanten zijn gevonden zal er een afgevaardigde uit een aparte werkgroep gekozen worden die onder meer Kudelstaart zal vertegenwoordigen bij de ORS. 

Foto midden: Eef Haverkort (rechts) en Pim van Riet gaven uitleg over bewonersoverleg Schiphol (foto Ilse Zethof)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin