Door: redactie. De gemeente Aalsmeer nodigt haar bewoners graag uit voor de digitale dorpsgesprekken op 20, 22 en 29 april over de Warmtevisie. Deze Warmtevisie geeft aan hoe Aalsmeer stapsgewijs aardgasvrij kan worden.
Welke technieken hebben de voorkeur om woningen in de toekomst aardgasvrij te kunnen verwarmen? Elk huis en elke buurt heeft daarbij zijn eigen uitdagingen. De warmtevisie geeft daarin een richting aan. Hierin zal ook een startbuurt genoemd worden die als eerste aardgasvrij gemaakt kan worden. Overigens is dat een proces dat zeker acht tot tien jaar zal duren. Daarnaast zullen er enkele buurten worden aangewezen die als eerste ‘aardgasvrij-ready’ worden gemaakt. Dit betekent kort gezegd dat woningen zodanig worden geïsoleerd, dat ze klaar zijn voor aardgasvrij verwarmen. Hieraan vooraf gaat de ontwikkeling van de warmtevisie die in het najaar op de agenda van de gemeenteraad staat.
Voor de ontwikkeling van de warmtevisie wil de gemeente graag met inwoners in gesprek over vragen die er leven. Er is een klankbordgroep van inwoners samengesteld die kritisch meedenken. In februari is er een enquête gehouden waar alle inwoners aan mee konden doen.
Geïnteresseerden kunnen zich voor één van de dorpsgesprekken aanmelden door een mail te sturen naar energietransitie@aalsmeer.nl, met daarin de voorkeur voor één van de avonden.
Foto Jaap Maars
2 reacties
Als met ‘meepraten’ bedoeld wordt dat we het ermee eens zijn om het aardgas waarmee wij koken en het huis verwarmen vaarwel te zeggen, moet men zich wel heel goed realiseren dat het toepassen van een andere energie per gemiddelde woning een kostenpost van € 40.000 zal opleveren die de eigenaar moet gaan betalen. Genoemd bedrag heeft het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) immers becijferd. Zie:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2370824-huizen-aardgasvrij-maken-is-complex-en-kost-ook-meer-dan-verwacht.html?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl
Het is de vraag of de burgemeester, de wethouders en de raadsleden van Aalsmeer zich wel terdege hebben laten voorlichten (1) over de financiële consequenties van de voorgestelde energieswitch en (2) of de inwoners het wel kunnen/willen betalen. Vooraf verschillende bijeenkomsten houden waarin bewoners en bestuurders met elkaar hierover kunnen spreken is veel beter dan ‘online’ een mening geven.
Het is te hopen dat de gemeente alsnog het initiatief gaat nemen bijeenkomsten te organiseren over dit onderwerp waar men met elkaar kan discussiëren.
Maar welke vraag ligt er dan voor? Waar mogen inwoners precies over meedenken?