Maaien omdat het nodig was

Het lijkt nogal dubbel: terwijl er overal aandacht is voor de zorgelijke toestand van insecten en mensen worden aangemoedigd vooral meer bloemen te zaaien, werden vorige week bermen en taluds gemaaid die vol stonden met klaprozen en andere bloemen. Begrijpelijk dat inwoners zich afvroegen of dat nou niet kon wachten tot na de bloeiperiode

Graag meer bloemen in het straatbeeld. Die wens stond met stip bovenaan toen de gemeente haar inwoners onlangs opriep ideeën in te dienen om Aalsmeer mooier te maken. Ook werd vorige week op achttien adressen haast elk bloemetje vertroeteld om maar zo mooi mogelijk voor de dag te komen tijdens het Open Tuinenweekend. 

In het Seringenpark werden ongeveer rond dezelfde tijd twee insectenhotels geplaatst. De zeer actieve Werkgroep aldaar is begaan met het lot van bestuivers en had het idee dat het al aanwezige insectenverblijf niet voldoende was. Al met al is het daarom op zijn minst merkwaardig dat er zo rigoureus in de omgeving gemaaid wordt.

Verkeersveiligheid
De afdeling Voorlichting van de gemeente laat weten dat er standaard per jaar twee tot drie maairondes zijn en dat het nu gewoon weer tijd was. “Het gras was inmiddels zo hoog dat het voor de verkeersveiligheid problemen op zou kunnen leveren maar ook omdat het nodig was,” aldus de voorlichtster die begrip toonde voor de gestelde vragen en aangaf de komende tijd aan de slag te gaan met het meer informeren van de inwoners over het hoe en waarom van het groenonderhoud.

Foto's: maaiwerkzaamheden op het Bielzenpad, een van de insectenhotels in het Seringenpark. Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

4 reacties

  1. Mei 2020, de bermen beginnen weer práchtig te bloeien. Ik hoop dat het maaibeleid van de gemeente is aangepast en dat nu niet wéér alle bloemen voortijdig worden weggemaaid. Verkeersveiligheid voorop, maar alleen met de bosmaaier bij de kruispunten/oversteekplaatsen moet toch voldoende zijn. Ik hoop dat er geleerd is van vorig jaar! Het is werkelijk práchtig!

  2. Sinds jaar en dag wordt midden in het broedseizoen het riet gemaaid op het Stokkeland. Steeds probeer ik de gemeente ervan te overtuigen dat dit ten koste gaat van in het riet broedende vogels. Arbeiders die het maaien zeggen desgevraagd “ja, het staat in het bestek”. Wanneer ik de gemeente bel krijg ik argumenten als ‘veiligheid’ en ‘overzicht’, en meestal ook de belofte dat dit het jaar daarop anders gaan aanpakken. Niemand mag riet maaien tijdens het broedseizoen; ook de gemeente niet. Dat staat in de (flora- en fauna)wet. Dit jaar gebeurde het gewoon weer. Als het volgend jaar weer gebeurt, doe ik aangifte.

  3. Wat een slecht argument. De veiligheid… Inderdaad levensgevaarlijk om op het Bielzenpad te genieten van de bermflora. Had er geen bord kunnen komen met: Pas op voor overstekende bijen en libellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin